Άργος ΟρεστικόΕκδηλώσειςΚαστοριάφωτορεπορτάζ

Η Σόνια Ευθυμιάδου παραβρέθηκε στην εκδήλωση στον Βράχο και γράφει τις εντυπώσεις της (φωτογραφίες)

Μια λιτή, μα γεμάτη ισχυρούς συμβολισμούς εκδήλωση μας ανέβασε σήμερα το πρωί στο όμορφο χωριό Βράχος του νομού Καστοριάς: Τα αποκαλυπτήρια της πλάκας των Μακεδονομάχων του χωριού!
Θα αναφερθούμε εδώ σε κάποιους από τους ισχυρούς συμβολισμούς της εκδήλωσης, αρχίζοντας από τη συμβολή ενός ακαταπόνητου Αγωνιστή Βραχιώτη, του αγαπημένου Φίλου του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα Καστοριάς κ. Χρήστου Αδαμόπουλου: είναι ο εμπνευστής της αναθηματικής πλάκας, αλλά κι ο μανιώδης συλλέκτης, που προς πολύ μεγάλη μας ικανοποίηση είδαμε το όνομά του στην επιγραφή του Λαογραφικού Μουσείου Βράχου!
Συνεχίζουμε με την οφειλόμενη αναφορά μας στην ομιλία του Βραχιώτη παλιού φιλολόγου κ. Θεόδωρου Βραγγάλα, ο οποίος έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην πραγματοποίηση της σημερινής εκδήλωσης: λόγος ωραίος, τεκμηριωμένος, διάβαζε από χειρόγραφο και, δίχως να το καταλαβαίνει ο ίδιος, μας συγκινούσε βαθιά ακόμη περισσότερο!
Ισχυρός ο συμβολισμός της παρουσίας των αρχών του τόπου μας, δυνάμωνε την αναγνώριση, την οποία υπογράμμιζε και ο λόγος όλων τους σήμερα, ξεκινώντας από τις εμβαθύνσεις του αγαπητού μας Μητροπολίτη και συνεχίζοντας με τις τοποθετήσεις των δύο βουλευτών μας, της Αντιπεριφερειάρχου μας, του εκπροσώπου του Δήμου Άργους Ορεστικού: όλοι τους σήμερα έξοχοι, σαν να συναγωνίζονταν ο ένας τον άλλον σε περιεχόμενο γεμάτο ουσία, όλες ανεξαιρέτως οι τοποθετήσεις ανέδιδαν ισχυρό μήνυμα ενότητας!
Ο μόνος που δε μίλησε ο κ. Χρήστος Αδαμόπουλος, ο δημιουργός, καθώς ο ίδιος έκρινε κι εμείς συμφωνούμε πως , καθώς μιλούσε το έργο του, δε χρειαζόταν κάτι παραπάνω!
Θερμά τους συγχαίρουμε όλους!
Έτσι τη θέλουμε την Πατρίδα μας, έτσι ακριβώς όπως την είδαμε σήμερα! Κι ένας ακόμη σημαντικός συμβολισμός: αργήσαμε, είπε ο κύριος ομιλητής, κ. Βραγγάλας, αλλά εμείς του επισημαίνουμε πως ίσως σήμερα, μετά την αποκεφάλιση των προτομών των ηρώων μας στον Άγρα, να ήταν η πιο σωστή στιγμή να γίνει αυτή η αναγνώριση!
Ναι, κάποιοι ανθέλληνες προχωρούν σε έργα σκοτεινά, κάποιοι άλλοι όμως δημιουργούν Φως!
Όπως έγινε σήμερα εκεί ψηλά στον Βράχο τον ηρωικό, που επισφραγίζει τον προφητικό λόγο του Δασκάλου του Γένους αγ. Κοσμά του Αιτωλού πως τα βουνά θα μας σώσουν, πράγμα που έγινε!
Από το Facebook της Σόνιας Ευθυμιάδου

 

 

 

Back to top button