Ελλάδα

Μελιτζάνες με ανθότυρο και μπεσαμέλ

Υλικά συνταγής

  • μελιτζάνες: 1 1/2 κιλό στενόμακρες ή στρόγγυλες, κομμένες σε φέτες
  • ντομάτες: 1 κιλό, ώριμες
  • κρεμμύδι: 1 τριμμένο
  • ελαιόλαδο: 1/2 φλιτζάνι
  • βούτυρο: 2 κουταλιές της σούπας και λίγο επιπλέον για το πυρέξ
  • ανθότυρο: 300 γρ., λιωμένο με πιρούνι
  • κεφαλοτύρι ή κεφαλογραβιέρα: 100 γρ.
  • φύλλα δάφνης: 2-3
  • θυμάρι και βασιλικός: 2 κουταλιές, ψιλοκομμένα
  • κρέμα γάλακτος: 1/2 φλιτζάνι
  • έτοιμη ή σπιτική μπεσαμέλ: 2 φλιτζάνια
  • αυγά: 2
  • αλάτι
  • πιπέρι

Εκτέλεση συνταγής

  1. Αλατίζετε τις μελιτζάνες και τις αλείφετε με λίγο λάδι. Λιώνετε το βούτυρο και τις τηγανίζετε 2΄-3΄.
  2. Ετοιμάζετε σάλτσα ντομάτας ως εξής: σοτάρετε το κρεμμύδι στο υπόλοιπο λάδι. Προσθέτετε τη δάφνη, το αλάτι, το πιπέρι και τις ντομάτες περασμένες από τον τρίφτη. Βράζετε τη σάλτσα μέχρι να δέσει. Κατόπιν αφαιρείτε τη δάφνη και ρίχνετε το θυμάρι και το βασιλικό.
  3. Ετοιμάζετε την μπεσαμέλ (πατήστε εδώ για να δείτε τη συνταγή, αν θέλετε να φτιάξετε σπιτική). Ανακατεύετε τη μισή μπεσαμέλ με το κεφαλοτύρι ή την κεφαλογραβιέρα, την κρέμα γάλακτος και τα αυγά χτυπημένα. Απλώνετε μια στρώση μελιτζάνες σε βουτυρωμένο βαθύ πυρέξ. Στρώνετε από πάνω μισό από το μείγμα της μπεσαμέλ.
  4. Σκορπίζετε κομματιασμένο ανθότυρο και προσθέτετε σάλτσα ντομάτας. Συνεχίζετε στρώνοντας μελιτζάνες, την υπόλοιπη μπεσαμέλ και το υπόλοιπο ανθότυρο. Τελειώνετε με σάλτσα ντομάτας και μελιτζάνες. Αφήνετε το φαγητό να σταθεί για μισή ώρα. Ψήνετε στους 180° C 45΄.

icookgreek.com

Back to top button