Καστοριά

Σιδέρης Σμαρόπουλος: “Ιούλιος και Αύγουστος φέτος ήταν παρόμοιοι με του 2019”

Η πόλη και γενικότερα η περιοχή της Καστοριάς, είναι δημοφιλέστερη κατά τους φθινοπωρινούς και χειμερινούς μήνες. Ωστόσο μια προσπάθεια του Συνδέσμου Ξενοδόχων προβάλλοντας τουριστικό βίντεο για την περιοχή, όπως φαίνεται απέδωσε καρπούς.
«Η σεζόν ξεκινάει στην Καστοριά μετά τον Δεκαπενταύγουστο, ωστόσο ο Ιούλιος και ο Αύγουστος πήγαν εξαιρετικά καλά, παρόμοια με τους αντίστοιχους μήνες του 2019» δήλωσε στο GRTimes.gr ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ξενοδόχων Π.Ε. Καστοριάς Σιδέρης Σμαρόπουλος λέγοντας πως «ευελπιστούμε σε καλύτερες μέρες με συνεχή προσπάθεια για την πόλη και το νομό Καστοριάς».
Βυζαντινά μνημεία και αρχοντικά
Στην πόλη της Καστοριάς με την πανέμορφη λίμνη Ορεστιάς, ξεχωρίζουν, μεταξύ άλλων, οι εκκλησίες και τα μοναστήρια της, βυζαντινά μνημεία από το τέλος του 9ου αιώνα, σπάνια δείγματα της αρχιτεκτονικής εκείνης της περιόδου με τοπικά χαρακτηριστικά που κάνουν την πόλη να ξεχωρίζει ως εκπρόσωπος της βυζαντινής τέχνης.
Η Παναγία Κουμπελίδικη, το κομψοτέχνημα της Καστοριάς, του 11ου αιώνα με τον χαρακτηριστικό ψηλό της τρούλο (σ.σ. στα τουρκικά σημαίνει κουμπές απ’ όπου πήρε και το όνομά της), οι Άγιοι Ανάργυροι και ο Άγιος Νικόλαος Κασνίτση, ο Ταξιάρχης Μητροπόλεως κοντά στη Μητρόπολη τρίκλιτη θολοσκέπαστη βασιλική, ο Άγιος Στέφανος, η μονή της Παναγίας Μαυριώτισσας στο ανατολικό άκρο της χερσονήσου (σ.σ. σε απόσταση 4 χλμ. από την πόλη) με πανέμορφες αγιογραφίες, αλλά και έξω από την Καστοριά όπως ο Άγιος Γεώργιος στην Ομορφοκκλησιά με το εντυπωσιακό ξυλόγλυπτο του Αγίου, μοναδικό έργο τέχνης, η μονή Παναγίας στην Κλεισούρα του 1813 κτλ. συμπεριλαμβάνονται στα πολύ σημαντικά θρησκευτικά και προσκυνηματικά μνημεία της Καστοριάς και ολόκληρου του νομού.
Επιπρόσθετα τα μουσεία της πόλης και της περιοχής όπως το Βυζαντινό, το Λαογραφικό στο αρχοντικό Νεράντζη Αϊβάζη του 17ου αιώνα, το Ενδυματολογικό στο αρχοντικό των Αδελφών Εμμανουήλ, το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα στο αρχοντικό Πηχεών, το Μουσείο Κέρινων Ομοιωμάτων στο Μαυροχώρι, το μουσείο Παύλου Μελά στο χωριό Μελάς στα Κορέστεια, ο Λιμναίος Οικισμός Δισπηλιό με το μουσείο και την αναπαράσταση λιμναίου οικισμού κτλ. καθώς βεβαίως και τα πολυάριθμα αρχοντικά χτισμένα στις αρχές του 18ου αιώνα, πολλά εκ των οποίων έχουν μετατραπεί σε ξενώνες ή στεγάζουν μουσεία κτλ. προσελκύουν το ενδιαφέρον εκατοντάδων επισκεπτών.
Από άρθρο της Ντέπυς Χιωτοπούλου στο grtimes.gr

 

 

Back to top button