Αθλητικά

Το όνειρο έγινε εφιάλτης… – Ιτούδης: «Η Γερμανία ήταν καλύτερη ομάδα»

Το ολοκληρωτικό «μπλακ άουτ» που υπέστη η Εθνική Ελλάδας στις αρχές της τρίτης περιόδου (δέχθηκε επιμέρους σκορ 20-1) και η «γαλανόλευκη» σπίθα της αντεπίθεσης που δεν… άναψε ποτέ στο δεύτερο ημίχρονο, έδωσαν συνέχεια στην αρνητική παραδοσή των τελευταίων Ευρωμπάσκετ, που θέλει το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα να αποχαιρετά στα προημιτελικά (2011, 2013-αποκλείστηκε στη Β’ φάση, 2015, 2017).

Η αήττητη μέχρι σήμερα «γαλανόλευκη» έπεσε με το τελικό 107-96 απέναντι στην «οικοδέσποινα» Γερμανία στους «8» του Ευρωμπάσκετ 2022, ολοκληρώνοντας άδοξα τη γεμάτη όνειρα παρουσία της… Στον αντίποδα, τα «πάντσερ» ετοιμάζονται για ακόμη μία «μάχη» για την πρόκριση τους στον τελικό, απέναντι στην Ισπανία.

Με 9/29 τρίποντα, ηττημένη κατά κράτος στη μάχη των ριμπάουντ (32 έναντι 46) και τον Γιάννη Αντετοκούνμπο να αποβάλλεται με δεύτερο αντιαθλητικό περίπου πέντε λεπτά πριν τη λήξη, η Εθνική δεν είχε καμία τύχη, απέναντι στην Γερμανία, η οποία συνδέθηκε από το πρώτο λεπτό από τα 6.75 και δεν τράβηξε ποτέ την… πρίζα (17/31 τρίποντα).

Η κορυφαία εμφάνιση του Γιαννούλη Λαρεντζάκη με τη φανέλα της Εθνικής (18π.) και οι 13 πόντοι του Τάιλερ Ντόρσεϊ δεν ήταν αρκετοί για να κάνουν τη διαφορά μαζί με τους 31 του Γιάννη Αντετοκούνμπο, σε μία βραδιά που οι υπόλοιποι διεθνείς έμοιαζαν… ζαλισμένοι κι εκτός κλίματος.

Από τη Γερμανία «έλαμψε» ο άσος των Χιούστον Ρόκετς, Ντένις Σρέντερ, με 26 πόντους και 8 ασίστ, ενώ κομβικός ήταν ο Ντάνιελ Τάις μέσα στη ρακέτα με 13 πόντους και 16 ριμπάουντ.
Τα δεκάλεπτα: 31-27, 57-61, 83-71, 107-96

Ανοργάνωτη περιφερειακή άμυνα, κάκιστες επιθέσεις και λάθη, συνέθεσαν την εικόνα της Εθνικής Ελλάδας στις αρχές του πρώτου δεκαλέπτου. Το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα, μάλιστα, έδωσε όλα τα ελεύθερα μακρινά σουτ στους Γερμανούς, οι οποίοι με 8/12 τρίποντα έφεραν την αναστάτωση στο «γαλανόλευκο στρατόπεδο». Τα «πάντσερ», μάλιστα, βρέθηκαν γρήγορα στο +10 (19-9 στο 4΄), ενώ στο 5΄ έγραψαν το 25-14. Ωστόσο, με την είσοδο του Σλούκα στη θέση «1» και του Θανάση Αντετοκούνμπο στο «5», η Εθνική «έδεσε» την άμυνα της, ενώ με τον Γιάννη Αντετοκούνμπο να αποτελεί σταθερή απειλή, το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα άρχισε να ροκανίζει τη διαφορά, κλείνοντας την περίοδο στο -4 (31-27).

Με τον Λαρεντζάκη να δίνει ρυθμό στην επίθεση και να κερδίζει τις μάχες στην άμυνα, η Εθνική, που είχε απενεργοποιήσει το επιθετικό ρεσιτάλ του Σρέντερ, έδειξε το απειλητικό πρόσωπό της, ενώ με τον Παπανικολάου να αξιοποιεί τους διαδοχικούς αιφνιδιασμούς η ισοφάριση (44-44) δεν άργησε να έρθει (στο 16΄). Η Γερμανία προσπάθησε να αντιδράσει από τα 6.75, αλλά οι απαντήσεις από την ίδια θέση ήταν άμεσες από την Ελλάδα, με αποκορύφωμα το ασύλληπτο τρίποντο του Σλούκα πολύ πίσω από το κέντρο στην εκπνοή του ημιχρόνου, με το οποίο γράφτηκε το 61-57 για το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα.

Η πεντάδα που παρέταξε ο Δημήτρης Ιτούδης στην έναρξη της τρίτης περιόδου (Σλούκας, Ντόρσεϊ, Παπανικολάου, Γιάννης Αντετοκούνμπο και Παπαγιάννης) έφερε… ακινησία στην άμυνα, με τους Γερμανούς να βρίσκουν και πάλι τα ελεύθερα σουτ… Βάγκνερ και Φόγκμαν, μάλιστα, έδωσε πραγματική παράσταση από τα 6.75 και τα «πάντσερ» με επιμέρους σκορ 20-1(!) εκτόξευσαν τη διαφορά στο 26΄ στο +15 (77-62). Ο ομοσπονδιακός τεχνικός άλλαξε το σχήμα, αλλά η Γερμανία είχε βρει ψυχολογία (83-71 στο 30΄).

Στο τέταρτο δεκάλεπτο η Γερμανία κυριάρχησε στα ριμπάουντ, η αστοχία «εγκαταστάθηκε» στην Εθνική και με τα «πάντσερ» να παραμένουν «ζεστά» από τα 6.75 η διαφορά άνοιξε και πάλι υπέρ της «οικοδέσποινας» (92-78 στο 33΄). Οι Γερμανοί ξέφυγαν ακόμη και με +16 (96-80) στο 35΄, τη στιγμή που οι διεθνείς μάταια προσπαθούσαν να αντιδράσουν… Όταν μάλιστα αποβλήθηκε ο Γιάννης Αντετοκούνμπο με 4:56΄ για το τέλος της αναμέτρησης, με δεύτερο αντιαθλητικό, οι διεθνείς απλά παραδόθηκαν….

ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ: Ζουράποβιτς, Λανζαρίνι, Κρέγιτς

Οι συνθέσεις:

ΓΕΡΜΑΝΙΑ (Γκόρντον Χέρμπερτ): Γκιφάι 3, Χόλατζ, Λο 3 (1), Ομπστ 19 (5), Σρέντερ 26 (3), Σένγκφελντερ, Τάις 13 (1), Τίμαν 10, Φόγκτμαν 8 (2), Βάγκνερ 19 (5), Βάιλερ-Μπαμπ 6, Βόλφαρθ-Μπότερμαν.

ΕΛΛΑΔΑ (Δημήτρης Ιτούδης): Αγραβάνης 7, Γιάαννης Αντετοκούνμπο 31 (1), Θανάσης Αντετοκούνμπο 4, Κώστας Αντετοκούνμπο, Καλάθης 2, Ντόρσεϊ 13 (2), Λαρεντζάκης 18 (4), Λούντζης, Παπαγιάννης 6, Παπανικολάου 7 (1), Παπαπέτρου, Σλούκας 8 (1).

Ιτούδης: «Η Γερμανία ήταν καλύτερη ομάδα»

Η απογοήτευση στην Εθνική ομάδα μετά τον αποκλεισμό από τη Γερμανία ήταν εμφανής. Το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα δεν κατάφερε να προκριθεί στα ημιτελικά του Eurobasket και ο Δημήτρης Ιτούδης στη συνέντευξη Τύπου έδωσε συγχαρητήρια στη Γερμανία, όπου όπως είπε, ήταν καλύτερη ομάδα και τόνισε ότι η Ελλάδα πρέπει να σηκωθεί!

“Συγχαρητήρια στη Γερμανία, το άξιζε, ήταν η καλύτερη ομάδα. Την κυνηγούσαμε πολλές φορές γιατί σούταρε υπερβολικά καλά. Ο Βάγκνερ και ο Όμπστ έβαλαν 10/14 τρίποντα! Τους δώσαμε αυτοπεποίθηση νωρίς. Βρήκαμε τρόπο για να παλέψουμε, καταφέραμε να επιστρέψουμε και να πάρουμε και το προβάδισμα. Η τρίτη περίοδος μας πλήγωσε. Παίξαμε σε ένα ματς με υψηλό ρυθμό, δεν βάλαμε τα σουτ, όχι από την άμυνα της Γερμανίας, αλλά επειδή χάσαμε λέι-απς και βολές. Όλα αυτά οδήγησαν στο 26-10 της περιόδου που μας πλήγωσε.

Πολλά συγχαρητήρια στους παίκτες μου, στη ζωή υπάρχουν σκληρές στιγμές. Πρέπει να σηκώνεσαι όταν πέφτεις. Η Γερμανία ήταν καλύτερη. Για εμάς ήταν μόνο η αρχή, θα το δούμε σαν μάθημα. Αναλαμβάνω την ευθύνη μπροστά σε όλους εσάς όσον αφορά τη στρατηγική. Απολαύσαμε το ταξίδι. Κάναμε πολύ κόσμο περήφανο με το παιχνίδι μας. Θέλαμε κάτι περισσότερο, αλλά δεν το καταφέραμε αυτή τη φορά. Ήταν σπουδαίο να βλέπω τόσους πολλούς Έλληνες σε μία τόσο υπέροχη ατμόσφαιρα. Μιλούν όλοι για τη χώρα μας, βάλαμε ξανά το μπάσκετ σε υψηλό επίπεδο. Δεν πετύχαμε τον στόχο μας, όμως το χρυσό για εμάς είναι η πίστη του κόσμου σε εμάς. Ευχαριστούμε όσους ήρθαν για να μας υποστηρίξουν, από την καρδιά μας.

Ο στόχος μας ήταν να κερδίσουμε αυτό το παιχνίδι. Μετά θα ερχόταν ο ημιτελικός. Αυτός ήταν ο στόχος. Αυτό είναι το ξεκίνημα για εμάς, πρέπει να επιστρέψουν όλοι στην Εθνική και να την βοηθήσουν με κάθε τρόπο. Πρέπει να χτίσεις συνήθειες, όπως κάνουν άλλες ομάδες που παίζουν περισσότερο μαζί. Προσπαθούμε να δημιουργήσουμε αυτές τις συνήθειες. Δεν τα καταφέραμε απόψε, υπάρχουν λόγοι γι’ αυτό, όμως μπορούμε να γίνουμε καλύτεροι”.

ΑΠΕ

Back to top button