Καστοριάτελευταίες ειδήσεις

Καστοριά: Η λίμνη με τα 240 είδη πτηνών – Πώς η ανθρώπινη παρέμβαση καταστρέφει το οικοσύστημα

Η λίμνη Ορεστιάδα, ή αλλιώς όπως είναι γνωστή, η λίμνη της Καστοριάς, είναι ένας τόπος απαράμιλλης ομορφιάς αλλά και μία σημαντική περιοχή αναπαραγωγής και διαχείμασης σπάνιων ειδών της ορνιθοπανίδας

Της Ελένης Καραθάνου

Η πανέμορφη λίμνη απλώνεται σε μια φυσική λεκάνη που περικλείεται από βουνά και αποτελεί το υπόλειμμα μιας τεράστιας αρχαίας λίμνης του Μειόκαινου που έφτανε σε έκταση τα 164 τ. χλμ. και σε βάθος τα 50 μέτρα. Πλέον απαγορεύεται το κυνήγι ενώ σήμερα έχουν παρατηρηθεί 240 είδη πουλιών από τα οποία τα 90 είδη φωλιάζουν σε αυτήν. Πολλά από αυτά είναι σπάνια και απειλούμενα.
«Τα τελευταία χρόνια η ανθρώπινη παρέμβαση εις βάρος της λίμνη της Καστοριάς έχει ελαχιστοποιηθεί μετά από πολλές προσπάθειες ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης των κατοίκων», λέει στο Act For Earth στο CNN Greece, ο Χρήστος Τόσκος, μέλος της Εταιρίας Προστασίας Περιβάλλοντος Καστοριάς.
Ωστόσο, επισημαίνει ότι «η έμμεση παρέμβαση από τα φυτοφάρμακα των αγροτών επηρεάζει το οικοσύστημα της λίμνης» και μόνη λύση είναι η δράση των αρμοδίων προσφέροντας στήριξη στους γεωργούς προκειμένου να κάνουν στροφή σε οικολογικές καλλιέργειες »προσθέτει ο ίδιος.
Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του κ. Χρήστου Τόσκου, μέλους της Εταιρίας Προστασίας Περιβάλλοντος Καστοριάς, στο Act For Earth στο CNN Greece ΕΔΩ.
Φωτογραφία: Χρήστος Τόσκος

 

 

 

 

 

Back to top button