Άργος ΟρεστικόΕκδηλώσειςΚαστοριά

Η εκδήλωση «Ο 20ος αιώνας και τα επιτεύγματα του» (φωτογραφίες – βίντεο)

Μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα εκδήλωση οργάνωσε το Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου και ώρα 7.30 μ.μ στο Πολιτιστικό Κέντρο Άργους Ορεστικού, ο Μορφωτικός Σύλλογος « Η Ορεστίς» Άργους Ορεστικού. Πρόκειται για την εκδήλωση «Ο 20ος  αιώνας και τα επιτεύγματα του», με ομιλητές τους Τζηκαλάγια Ζήση, Γιατρό Πνευμονολόγο και Βουλευτή Καστοριάς, την Δέσποινα Κοζατσάνη, Γιατρό Καρδιολόγο και Αντιπεριφερειάρχη Καστοριάς, την Γιατρό Ογκολόγο-Ειδική Παθολόγο Σοφία Μπάκα και την Βασιλική Μπούκλα Παπαγεωργίου Συνταξιούχο Εκπαιδευτικό, η οποία είχε την πρωτοβουλία της εκδήλωσης. Την εκδήλωση συντόνισε η Γ. Γραμματέας του συλλόγου Μαυρίδου Δήμητρα.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Μητροπολίτης Καστοριάς κ. Καλλίνικος, η τοποθέτηση του οποίου, για την σχέση πίστης και επιστήμης, κατά τον χαιρετισμό του εντυπωσίασε το κοινό, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αλέξανδρος Καράτζιος, η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Στέλλα Μουτζίκη, Δημοτικοί Σύμβουλοι, και εκπρόσωποι συλλόγων.

Οι ομιλητές παρουσίασαν στο κοινό τα επιτεύγματα της επιστήμης στον τομέα τους κατά τον 20ο αιώνα τονίζοντας την σημασία που είχαν αυτά στην αύξηση του μέσου όρου ζωής του ανθρώπου.

Ο κ. Ζήσης Τζηκαλάγιας, Πνευμονολόγος αναφέρθηκε στην φυματίωση και στην εξελικτική πορεία της νόσου κατά τον εξεταζόμενο αιώνα, στους τρόπους θεραπείας της, και στην επανεμφάνιση της κατά τον 21ο αιώνα στην χώρα μας, εξαιτίας των προσφυγικών μεταναστευτικών και ροών.

Η κ. Δέσποινα Κοζατσάνη Καρδιολόγος, αναφέρθηκε ενδελεχώς στην τεράστια ανάπτυξη της Καρδιολογίας, στις μεθόδους πρόληψης των καρδιακών παθήσεων, στις νέες τεχνικές θεραπείας και επεμβάσεων, όπως βηματοδότες, αντικατάσταση καρδιακών βαλβίδων, επεμβάσεις ανοιχτής καρδίας, που πλέον έχουν γίνει ρουτίνα, και προσφέρουν ποιότητα ζωής και χρόνο ζωής στους ασθενείς.

Η κ. Μπάκα Σοφία Ογκολόγος, με επιστημονική ενδελέχεια παρουσίασε τις μεγάλες αλλαγές που έχουν επέλθει στην ειδικότητα της Ογκολογίας, στις επαναστατικές πλέον μεθόδους θεραπείας των καρκίνων, και στην μεγάλη αύξηση των ποσοστών που είναι πλέον ιάσιμοι. Ανέφερε ότι η έρευνα εξελίσσεται ραγδαία, οι επιστήμονες έχουν πλέον στα χέρια τους σύγχρονα μέσα διάγνωσης και περίθαλψης, ενώ τέλος εξέφρασε την αισιοδοξία της ότι, σε λίγα χρόνια θα έχουμε στη διάθεση μας και το νέο ασφαλές εμβόλιο κατά του καρκίνου.

Η κ Μπούκλα Παπαγεωργίου Βασιλική αναφέρθηκε γενικά στα επιτεύγματα του 20ου αιώνα, τόνισε δε ότι παρά τα μεγάλα επιτεύγματα του ατόμου, σε πολλούς επιστημονικούς τομείς , ο άνθρωπος συνεχίζει να ταλανίζεται με τα ίδια προβλήματα και αναρωτήθηκε εάν η ανθρωπότητα προόδευσε θέτοντας μία σειρά ηθικών διλημμάτων.

Ακολούθησε μετά τις τοποθετήσεις των ομιλητών ερωτήσεις από το κοινό σχετικά με όσα ακούστηκαν και εξίσου ενδιαφέρουσες απαντήσεις από τους εισηγητές.

Αξίζουν  συγχαρητήρια σε όλους τους ομιλητές, τους ευχαριστούμε  θερμά για τις εξαιρετικές τους εισηγήσεις .

Ο Αργίτης



Βιέννη: Η Καστοριανή ογκολόγος Σοφία Μπάκα μίλησε στο Παγκόσμιο Συνέδριο για τον Καρκίνο του Πνεύμονα

 

Back to top button