Κόσμος

Το πρόγραμμα της κηδείας της βασίλισσας Ελισάβετ – Υψηλοί προσκεκλημένοι συρρέουν στο Λονδίνο

Βασιλείς, αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων και άλλοι υψηλοί προσκεκλημένοι από όλον τον κόσμο αρχίζουν να συρρέουν στο Λονδίνο ενόψει της κηδείας της βασίλισσας Ελισάβετ Β’ της Βρετανίας, το πρωί της Δευτέρας. Την Ελλάδα θα εκπροσωπήσει η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Μεταξύ των υψηλών προσκεκλημένων, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο οποίος έφθασε το βράδυ του Σαββάτου συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Τζιλ. Το απόγευμα της Κυριακής το προεδρικό ζεύγος των ΗΠΑ θα αποτίσει φόρο τιμής στη σορό της Ελισάβετ Β’, η οποία εξακολουθεί να εκτίθεται σε λαϊκό προσκύνημα μέχρι το πρωί της Δευτέρας. Δεν έχει διευκρινιστεί αν το Westminster Hall θα εκκενωθεί για την περίσταση, αλλά τα μέτρα για την ασφάλεια του προέδρου των ΗΠΑ είναι δρακόντεια.

Ο Τζο Μπάιντεν θα παραστεί σε δεξίωση που διοργανώνει ο βασιλιάς Κάρολος Γ’ στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ, το βράδυ της Κυριακής, προς τιμήν των υψηλών προσκεκλημένων.

Το Λονδίνο ετοιμάζεται πυρετωδώς για την πρώτη κηδεία δημοσία δαπάνη ύστερα από εκείνη του Ουίνστον Τσόρτσιλ το 1965. Η τελετή προσελκύει διακεκριμένους καλεσμένους στη βρετανική πρωτεύουσα. Ξεχωρίζουν μεταξύ αυτών – εκτός από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν – ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ. Παρόντες θα είναι επίσης ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρου, ο αυτοκράτορας Ναρουχίτο της Ιαπωνίας (στο πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό από την ανάρρησή του στον θρόνο, το 2019) και ο de facto ηγέτης της Σαουδικής Αραβίας, ο πρίγκιπας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν.

Προσκεκλημένοι είναι επίσης εστεμμένοι, όπως ο πρίγκιπας Αλβέρτος του Μονακό, ο βασιλιάς Φελίπε της Ισπανίας και ο πατέρας του, ο Χουάν Κάρλος – ο οποίος παραιτήθηκε το 2014 και ζει εξόριστος στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Αναλυτικά το πρόγραμμα:

6:00 – 8:30 (τοπική ώρα, 8:00-10:30 ώρα Ελλάδος)

Τελευταία Αγρυπνία στο φέρετρο της βασίλισσας στην έναρξη της τελευταίας ημέρας του εθνικού πένθους. Στις 8:30 (τοπική ώρα, 10:30 ώρα Ελλάδος), οι πύλες του Κοινοβουλίου θα κλείσουν για να ετοιμαστεί η πομπή.

9:00 (τοπική ώρα, 11:00 ώρα Ελλάδος)

Οι καμπάνες του Μπιγκ Μπεν θα ηχήσουν πριν το σφυρί της καμπάνας καλυφθεί με ένα χοντρό δερμάτινο επίθεμα, για να μην ακούγονται τα χτυπήματά του για την υπόλοιπη ημέρα, από σεβασμό στη μονάρχη.

10:30 (τοπική ώρα, 12:30 ώρα Ελλάδος)

Το φέρετρο της βασίλισσας θα μεταφερθεί από τη Βουλή στο Αββαείο του Γουεστμίνστερ, σε άμαξα, που θα βρίσκεται έξω από τη βόρεια πόρτα του Γουεστμίνστερ Χολ. Από εκεί θα μεταφερθεί από μέλη του βασιλικού ναυτικού στο Αβαείο.

Στους δρόμους αναμένεται ότι θα βρίσκεται πλήθος κόσμου. Πίσω από το φέρετρο θα βρίσκεται ο βασιλιάς Κάρολος όπως και μέλη της βασιλικής οικογένειας, όπως έγινε για την πριγκίπισσα Νταϊάνα και τον πρίγκιπα Φίλιππο. Στην πομπή θα μετέχουν και μέλη του στρατού.

11:00 (τοπική ώρα, 13:00 ώρα Ελλάδος)

Το φέρετρο της βασίλισσας θα τοποθετηθεί σε ψηλό βάθρο, ενώ το Αββαείο θα είναι γεμάτο από περίπου 2.000 άτομα, μεταξύ των οποίων μέλη της βασιλικής οικογένειας, η πρωθυπουργός Λιζ Τρας, πρώην Βρετανοί πρωθυπουργοί και ξένοι ηγέτες, όπως ο Τζο Μπάιντεν και άλλες προσωπικότητες, που θα δουν τη διαδικασία.

11:00-12:00 (τοπική ώρα 13:00-14:00 ώρα Ελλάδος)

Η κηδεία θα γίνει στο Αββαείο του Γουεστμίνστερ από τον κοσμήτορα και τον Αρχιεπίσκοπο του Καντέρμπουρι. Η τελετή θα προβληθεί τηλεοπτικά και αναμένεται ότι θα τη δουν εκατομμύρια άνθρωποι απ’ όλον τον κόσμο.

Το συγκεκριμένο Αββαείο επελέγη τόσο λόγω του μεγέθους του και της δυνατότητας φιλοξενίας πολλών τηλεοπτικών συνεργείων, αλλά και επειδή ήταν ο χώρος που έγιναν σημαντικά γεγονότα της ζωής της βασίλισσας, από τη στέψη της μέχρι και τον γάμο της με το πρίγκιπα Φίλιππο. Στο αβαείο έγινε η κηδεία επίσης της πριγκίπισσας Νταϊάνα το 1997 και της βασιλομήτορος το 2022.

12:00 (τοπική ώρα, 14:00 ώρα Ελλάδος).

Το τέλος της ακολουθίας θα σηματοδοτήσουν τα μουσικά έργα «Last Post» και «Reveille».

12:00-13:00 (τοπική ώρα, 14:00-15:00 ώρα Ελλάδος)

Το φέρετρο της βασίλισσας θα τοποθετηθεί εκ νέου στην άμαξα και με πομπή θα φτάσει στην Αψίδα του Ουέλινγκτον.

13:00-16:00 (τοπική ώρα, 15:00-18:00 ώρα Ελλάδος)

Το φέρετρο θα μεταφερθεί στο Ουίνδσορ, όπου η βασίλισσα πέρασε μεγάλο μέρος των τελευταίων ετών αλλά και της ζωής της. Η πομπή θα κατευθυνθεί μέσω του Long Walk στο παρεκκλήσι του St George.

16:00 (τοπική ώρα, 18:00 ώρα Ελλάδος)

Η βασίλισσα θα ταφεί στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου μαζί με τον σύζυγό της πρίγκιπα Φίλιππο. Στη συνέχεια θα γίνει λειτουργία, που επίσης θα μεταδοθεί τηλεοπτικά. Πριν τον τελευταίο ύμνο, θα αφαιρεθούν από το φέρετρο το βασιλικό στέμμα, το σκήπτρο και η σφαίρα.

Στο τέλος της λειτουργίας, ένας αυλητής θα παίξει ένα μοιρολόγι, καθώς το φέρετρο θα χαμηλώνει στο βασιλικό θησαυροφυλάκιο, όπου η βασίλισσα θα ταφεί με τον σύζυγό της, τους αγαπημένους της γονείς και την αδερφή της Μάργκαρετ.

19:00 (τοπική ώρα 21:00 ώρα Ελλάδος)

Ο βασιλιάς Κάρολος και στενά μέλη της βασιλικής οικογένειας θα επιστρέψουν στο παρεκκλήσι για ιδιωτική κηδεία, όπου ο ίδιος, όπως έκανε και η Ελισάβετ για τον πατέρα της, θα πετάξει χώμα στο φέρετρό της.

ΕΡΤ, ΑΠΕ

Back to top button