Κόσμος

Ο Αμαζόνιος καίγεται – Οι φετινές πυρκαγιές ξεπέρασαν ήδη αυτές του 2021

Η Βραζιλία κατέγραψε σε λιγότερους από εννιά μήνες περισσότερες δασικές πυρκαγιές στον Αμαζόνιο απ’ ό,τι ολόκληρο το 2021, δείχνουν επίσημοι αριθμοί που δημοσιοποιήθηκαν χθες Δευτέρα.

Οι δορυφόροι του Εθνικού Ινστιτούτου Διαστημικής Έρευνας (INPE) εντόπισαν 75.592 εστίες φωτιάς στο μεγαλύτερο τροπικό δάσος του πλανήτη από τον Ιανουάριο του 2022, έναντι 75.090 όλο το περασμένο έτος.

Τον τρέχοντα μήνα, τον Σεπτέμβριο, η καταστροφή επιταχύνεται: σε μόλις μια εβδομάδα, ο αριθμός των εστιών φωτιάς που εντοπίστηκαν στην βραζιλιάνικη Αμαζονία ήταν υψηλότερος από το σύνολο του αντίστοιχου μήνα του 2021.

Τον Σεπτέμβριο της περασμένης χρονιάς, το Ινστιτούτο καταμετρούσε 16.742 πυρκαγιές, αριθμό πολύ υψηλότερο από ό,τι τον αντίστοιχο μήνα του 2020 (32.017) και από τον μηνιαίο μέσο όρο της περιόδου 1998-2021 (32.110).

Όμως, μέσα σε μόλις τρεις εβδομάδες φέτος, εντοπίστηκαν 30.000 εστίες φωτιάς από την αρχή του Σεπτεμβρίου· ενδέχεται ο τρέχων μήνας να αποδειχθεί ένας από τους χειρότερους που έχουν υπάρξει ποτέ.

«Αυτές οι δασικές πυρκαγιές αποτελούν προαναγγελθείσα τραγωδία. Κατά τη διάρκεια των τεσσάρων χρόνων της θητείας (του ακροδεξιού προέδρου Ζαΐχ Μπολσονάρου), ζήσαμε μια από τις πιο μαύρες περιόδους για το περιβάλλον στη χώρα μας», ήταν η αντίδραση του Αντρέ Φρέιτας, εκπροσώπου του παραρτήματος της βραζιλιάνικης Greenpeace στην Αμαζονία.

«Όλοι όσοι επιδίδονται σε παράνομες δραστηριότητες επωφελήθηκαν από αυτό το υπόβαθρο για να εφορμήσουν στο δάσος», στηλίτευσε.

Ο πρόεδρος Μπολσονάρου, ο οποίος θα διεκδικήσει δεύτερη θητεία τη 2η Οκτωβρίου, κατηγορείται ιδίως πως ευνόησε τις εκμεταλλεύσεις μεταλλείων και τις αγροτικές καλλιέργειες στην Αμαζονία σε βάρος του τροπικού δάσους.

Σύμφωνα με ορισμένους ειδικούς, η αποψίλωση του δάσους και οι πυρκαγιές κλιμακώθηκαν φέτος διότι ο Ζαΐχ Μπολσονάρου βρίσκεται πίσω στις δημοσκοπήσεις και φαβορί των εκλογών είναι ο κεντροαριστερός πρώην πρόεδρος Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα, ο οποίος δεσμεύεται να είναι πολύ πιο αυστηρός στην προστασία του Αμαζονίου.

Αφότου ανέλαβε την εξουσία τον Ιανουάριο του 2019 ο κ. Μπολσονάρου, η μέση ετήσια αποψίλωση του τμήματος του δάσους του Αμαζονίου που βρίσκεται στη Βραζιλία αυξήθηκε κατά 75% σε σύγκριση με την προηγούμενη δεκαετία.

Τον Αύγουστο, η αποψίλωση του δάσους έφθασε τα 1.661 τετραγωνικά χιλιόμετρα, ήταν σχεδόν διπλάσια από την έκταση που αποψιλώθηκε την αντίστοιχη περίοδο της περασμένης χρονιάς (918 τετραγωνικά χιλιόμετρα).

AΠΕ

Back to top button