Ελλάδα

Πώς θα εξοικονομήσουμε ενέργεια και θα γλιτώσουμε χρήματα (βίντεο)

Χρήσιμες οδηγίες για το πως μπορεί να μειωθεί η κατανάλωση ενέργειας που θα αποτυπωθεί μακροπρόθεσμα και στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος, παρουσίασε μιλώντας στην εκπομπή «ΕΡΤ Σαββατοκύριακο», ο Μπάμπης Κωνσταντόπουλος πρόεδρος του Σωματείου Ηλεκτρολόγων Ν. Αττικής.

O κ. Κωνσταντόπουλος, τόνισε μεταξύ άλλων τα ακόλουθα:

-Εξοικονομήστε περίπου 50 ευρώ το έτος ανάλογα και με το πλήθος συσκευών απενεργοποιώντας τις συσκευές σας από τη λειτουργία αναμονής.

-Χρησιμοποιήστε πολύπριζο με διακόπτη, ώστε να απενεργοποείτε πολλές συσκευές μαζί.

-Το κλείσιμο κενών σε παράθυρα και πόρτες αν το σπίτι δεν είναι πολύ καινούργιο, εξοικονομείτε έως και 50 ευρώ το χρόνο.

-Σβήνουμε τα φώτα όταν δεν τα χρησιμοποιούμε ή όταν φεύγουμε από το δωμάτιο. Εξοικονόμηση έως και 20-50 ευρώ ανά έτος. Διευκολύνει η τοποθέτηση αυτοματισμού ώστε να αποφευχθεί το κουραστικό άνοιξε – κλείσε του διακόπτη.

-Η αντικατάσταση όλων των λαμπτήρων του σπιτιού με λαμπτήρες LED, βοηθάει σε περισσότερη εξοικονόμηση.

-Χρησιμοποιήστε το πλυντήριο σε θερμοκρασία 30 βαθμών, τα σύγχρονα απορρυπαντικά βοηθούν. Μην βάζετε πλυντήριο αν δεν γεμίσει ο κάδος.

-Αποφύγετε τη χρήση στεγνωτηρίου για τα ρούχα σας, στεγνώστε τα σε εσωτερικές απλώστρες όπου είναι δυνατόν, ή έξω όταν ο καιρός είναι πιο ζεστός για να εξοικονομήσετε 60-80 ευρώ ανά έτος.

-Η διατήρηση του χρόνου νους σε μόλις 4-7 λεπτά θα μπορούσε να εξοικονομήσει σε ένα τυπικό νοικοκυριό έως και 100 ευρώ ανά έτος.

-Η αλλαγή ενός μόνο μπάνιου την εβδομάδα με ένα ντους 4-7 λεπτών θα μπορούσε να εξοικονομήσει έως και 25 ευρώ ανά έτος.

-Μην βάζετε στο βραστήρα περισσότερο νερό από αυτό που χρειάζεστε και αποφύγετε τον κοχλασμό του νερού. Εξοικονόμηση έως και 20 ευρώ το χρόνο.

-Χρησιμοποιείστε κατσαρόλες που εφάπτονται καλά στις εστίες και την κατάλληλη εστία για κάθε κατσαρόλα. Μην προθερμαίνετε το φούρνο περισσότερο από 10 λεπτά.

-Μην ανοίγετε την πόρτα του φούρνου όσο ψήνεται το φαγητό. Σβήστε το φούρνο 10 λεπτά νωρίτερα από το χρόνο παρασκευής του φαγητού, η θερμοκρασία που έχει αποκτήσει, αρκεί για να ολοκληρωθεί το ψήσιμο. Τα μικροκύματα είναι πιο αποτελεσματικά από τους φούρνους στο μαγείρεμα, καθώς ζεσταίνουν μόνο το φαγητό και όχι τον αέρα μέσα.

-Λειτουργήστε το πλυντήριο πιάτων μόνο όταν είναι γεμάτο για να μειωθεί η ποσότητα νερού που θα χρειαστεί. Η χρήση του πλυντηρίου πιάτων μία φορά την εβδομάδα για ένα χρόνο, μπορεί να εξοικονομήσει 30 ευρώ ανά έτος.

-Αποφύγετε τη λειτουργία στεγνώματος, στεγνώστε τα πιάτα σας με πετσέτα ή αφήστε τα να στεγνώσουν φυσικά.

-Ο κλιματισμός θέρμανση/ψύξη να είναι στους 23 βαθμούς χειμώνα – καλοκαίρι, μας εξοικονομεί χρήματα και είναι πιο φιλικός με το σώμα μας.

-Η θερμοκρασία του ζεστού νερού χρήσης, δεν πρέπει να υπερβαίνει τους 45 βαθμούς Κελσίου.

-Θερμοσίφωνο: θα πρέπει να ρυθμίσουμε το θερμοστάτη στους 45 βαθμούς που είναι αρκετοί για να χρησιμοποιήσουμε το νερό για μπάνιο, ή για πλύσιμο πιάτων.

-Η αποτελεσματική μόνωση των σωληνώσεων μπορεί να εξοικονομήσει έως και 60 ευρώ ανά έτος.

-«Έξυπνο σιδέρωμα»: στρώστε ένα φύλλο αλουμινόχαρτου για φαγητά κάτω από το ύφασμα της σιδερώστρας που κρατάει τη θερμοκρασία και εξοικονομούμε χρόνο στο σιδέρωμα έως 50% και ταυτόχρονα γίνεται και η αντίστοιχη οικονομία.

Πηγή: EΡΤ

Back to top button