ΑγροτικάΕκδηλώσειςΚαστοριάΝεστόριοτελευταίες ειδήσειςφωτορεπορτάζ

Κομνηνάδες: Η βραδιά οινογευσίας στο Abraam’s Vineyards (σειρά φωτογραφιών)

Το οινοποιείο μας «οι Αμπελώνες του Αβραάμ» (abraam’s vineyards) άνοιξε τις  πόρτες του για πρώτη φορά πριν λίγες εβδομάδες για μια βραδιά  γνωριμίας με τους ιδιοκτήτες καταστημάτων εστίασης του τόπου μας.
Με οικοδεσπότες τον οινοποιό Κωνσταντίνο Καπουργά και τον οινολόγο Ανέστη  Χαϊτίδη, οι προσκεκλημένοι καλωσορίστηκαν και ενημερώθηκαν για την ιστορία  και την φιλοσοφία του οινοποιείου.
Ακολούθησε βόλτα στον αμπελώνα σε  υψόμετρο 940μ. και συζήτηση σχετικά με τους επιλεγόμενους τρόπους  καλλιέργειας ( βιολογική/βιοδυναμική). Στην συνέχεια περάσαμε στον χώρο  όπου έλαβε χώρα η οινογευσία.
Ως παραγωγοί φυσικού κρασιού, η λίστα των  κρασιών που δοκιμάστηκαν συμπεριελάμβανε ετικέτες φυσικού οίνου, δικών μας  καθώς και άλλων Ελλήνων και ξένων παραγωγών.
Ο Ανέστης Χαϊτίδης μας έκανε  μια ενημέρωση σχετικά με το τι είναι φυσικό κρασί αλλά και ποια η θέση του  στην αγορά σήμερα.
Η βραδιά έκλεισε με δείπνο, το οποίο επιμελήθηκε ο Γιάννης  Σουμπάσης, απ το wine bar αέροινο της Φλώρινας.
Ήταν τιμή μας να μοιραστούμε οινικές ιστορίες αλλά και όμορφες στιγμές με  όσους παρεβρέθηκαν. Ο χώρος μας παραμένει ανοιχτός κατόπιν συνεννόησης  προς όποιον θέλει να βιώσει μια ξεχωριστή εμπειρία οινογνωσίας.
Abraam’s Vineyards
Τοποθεσία: Κομνηνάδες Καστοριάς,
Μακεδονία Έκταση αμπελώνα: 34 στρέμματα
Έδαφος: αμμοαργιλώδες, ασβεστούχο
Υψόμετρο: 920-970 m. | Καλλιέργεια: Βιολογική
Ο Κώστας Καπουργάς και ο Ανέστης Χαϊτίδης είναι παιδικοί φίλοι. Η αγάπη του πρώτου για τον τόπο του, αλλά και ο θαυμασμός, που έτρεφε για τον πολυμήχανο παππού Αβραάμ, ήταν ένας εκρηκτικός συνδυασμός, ο οποίος όταν ζυμώθηκε με το πάθος του οινολόγου Ανέστη για το κρασί, οδήγησε στην δημιουργία ενός από τους πιο ορεινούς αμπελώνες της Ευρώπης. Σκοπός είναι η παραγωγή κρασιών ήπιας παρέμβασης με απόλυτη έκφραση του ορεινού Terroir. Μία τοποθεσία πανέμορφη, αλλά και ιδανική για την παραγωγή κρασιών με cool climate χαρακτήρα. Στη μέση ενός φυσικού τριγώνου των τριών βουνών Γράμμου, Βέρνου και Άσκιου, όλα πάνω από 2000 μέτρα, η θερμορασία τον χειμώνα φθάνει συχνά κάτω από τους – 20°C.
Με τη διαφορά θερμοκρασίας ημέρας/νύχτας να ξεπερνά τους 20°C από την άνοιξη μέχρι και τον τρύγο, δημιουργούνται ιδιαίτερα εκφραστικά κρασιά. Οι φτελιές, βελανιδιές, καρυδιές, αχλαδιές, μηλιές και κορομηλιές που βρίσκονται μέσα και δίπλα από το αμπέλι, χαρίζουν μοναδική βιοποικιλότητα και συμπληρώνουν το αέναο αεράκι και την μεγάλη κλίση του βουνού, χαρίζοντας ιδανικές συνθήκες για μία βιολογική καλλιέργεια ήπιας παρέμβασης.
Τα εδάφη είναι ελαφριά με άμμο, ασβέστιο και άργιλο. Πέρα από τους συνήθης κινδύνους του αμπελιού, τα κοτσίφια, οι αρκούδες και τα αγριογούρουνα συναγωνίζονται σε ζημιές με τους παγετούς και το χαλάζι. 

Back to top button