Στη μεγαλύτερη από την αρχή του πολέμου ανταλλαγή κρατουμένων προχώρησαν η Ουκρανία με τη Ρωσία, την ώρα που οι Υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμφωνούσαν να εξετάσουν νέο πακέτο κυρώσεων εναντίον της Μόσχας. Την ίδια στιγμή χιλιάδες Ρώσοι πολίτες διαδήλωναν ενάντια στη μερική επιστράτευση, με την αστυνομία να προχωρά σε εκατοντάδες συλλήψεις.
Στη Μόσχα, στην Αγία Πετρούπολη, στη Σιβηρία, σε 38 τουλάχιστον πόλεις ο κόσμος αντιδρά στη μερική επιστράτευση παρά την απαγόρευση των Αρχών. Σε όλη τη χώρα οι συλλήψεις ξεπερνούν τις 1400.
Πανικός επικρατεί στα διεθνή αεροδρόμια και τις συνοριακές διαβάσεις. Χιλιάδες προσπαθούν να εγκαταλείψουν τη χώρα, ενώ οι τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων για το εξωτερικό έχουν εκτιναχθεί. Η πτήση από Μόσχα προς Κωνσταντινούπολη ή Ντουμπάι κοστίζει τουλάχιστον 9.200 ευρώ, ενώ προς Βελιγράδι το φθηνότερο εισιτήριο ξεκινά από τα 3.300 ευρώ.
Η συνοριοφυλακή στη Φιλανδία ανακοίνωσε σήμερα νωρίς το πρωί ότι η κίνηση των οχημάτων στα σύνορα με τη Ρωσία αυξήθηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας, χωρίς ωστόσο η κατάσταση να βγει εκτός ελέγχου. Συνολικά 4.824 Ρώσοι έφτασαν στην Φινλανδία μέσω των ανατολικών συνόρων χθες, σημειώνοντας αύξηση από τους 3.133 που ήταν πριν από μια εβδομάδα.
Το Κρεμλίνο χαρακτηρίζει «υπερβολικές» τις πληροφορίες για την έξοδο των ανδρών σε ηλικία στράτευσης από την Ρωσία μετά την κήρυξη της επιστράτευσης από τον Βλαντίμιρ Πούτιν. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ επιβεβαίωσε εμμέσως τις πληροφορίες ότι σε ορισμένους από τους συλληφθέντες διαδηλωτές κατά της επιστράτευσης επιδίδονται έγγραφα στράτευσης: «Δεν είναι παράνομο», είπε.
Αίσθηση προκαλεί την ίδια ώρα το γεγονός ότι η αναζήτηση για τη φράση «πώς να σπάσεις το χέρι σου στο σπίτι», σημείωσε δραματική αύξηση σύμφωνα με τα στοιχεία από τα Google Trends. Αυτό δείχνει τις λύσεις που αναζητούν οι νέοι για να αποφύγουν την επιστράτευση.
Σάλος έχει προκληθεί και από τη φάρσα που έκαναν υποστηρικτές του Ναβάλνι, στον γιο του Ντμίτρι Πεσκόφ, ζητώντας του να παρουσιαστεί την επόμενη μέρα στην στρατολογική υπηρεσία για να επιστρατευτεί. Ο ίδιος απάντησε ότι θα λύσει αυτό το “πρόβλημα” σε… διαφορετικό επίπεδο. “Εάν γνωρίζετε ότι είμαι ο κύριος Πεσκόφ, θα πρέπει να συνειδητοποιήσετε πόσο λάθος θα ήταν να ήμουν εκεί” τόνισε. Η φάρσα προκάλεσε την αντίδραση και του ίδιου του Ντιμίτρι Πεσκόφ που κατηγόρησε τους υποστηρικτές του Ναβάλνι ότι δημοσίευσαν μόνο ένα απόσπασμα, ενώ επισήμανε ότι ο γιος του θα κάνει το καθήκον του αν κληθεί να πολεμήσει.
Και καθώς ο πόλεμος μαίνεται, οι 27 Υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποφάσιζαν να προετοιμάσουν το όγδοο πακέτο κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας και να παρέχυν περισσότερη στρατιωτική βοήθεια προς το Κίεβο. “Επιπλέον περιοριστικά μέτρα κατά της Ρωσίας θα επιβληθούν άμεσα, το συντομότερο δυνατό, σε συντονισμό με τους εταίρους μας” τόνισε ο Ζοζέπ Μπορέλ.
Την επιβολή περισσότερων κυρώσεων στη Ρωσία είχε ζητήσει και ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι στην ομιλία του, μέσω διαδικτύου, στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.
Στη ανταλλαγή 300 αιχμαλώτων προχώρησαν η Ουκρανία με τη Ρωσία, τη μεγαλύτερη από την έναρξη του πολέμου. Ανάμεσα τους αξιωματικοί που ηγήθηκαν της υπεράσπισης του Αζοφστάλ, καθώς και εθελοντές από δέκα χώρες.