Ελλάδα

«Η Μαχσά θα μπορούσε να είναι κόρη μου, ανιψιά μου ή εγώ»: Iρανές που ζουν στην Ελλάδα μιλούν στην ΕΡΤ (βίντεο)

Με όνειρο ένα μέλλον ελεύθερο η οικογένεια της Σάρα αποφάσισε πριν από 20 χρόνια να μεταναστεύσει στην Ελλάδα.

Όπως αναφέρει η Σάρα: «όταν αποφασίζουν πως θα φοράς πως θα μιλήσεις δεν αφήνουν να έχεις ελευθερία να διαλέξεις μόνη σου, όταν δηλαδή θες να πάρεις διαζύγιο πρέπει ο άνδρας να διαλέξει σε χωρίζει ή όχι».

Η κόρη της, η Παρινάζ, στην Ελλάδα βρήκε αυτό που είχε στερηθεί τα παιδικά χρόνια στην πατρίδα της και δηλώνει: «χαίρομαι από τη μια πάρα πολύ γιατί αποφασίζω εγώ για το σώμα μου για το πως θα ντύνομαι», ενώ την ώρα που οι γυναίκες στην Τεχεράνη μάχονται στους δρόμους για τα δικαιώματά τους η ανησυχία για τους συγγενείς τους που βρίσκονται εκεί εντείνεται και η Παρινάζ αναφέρει πως: «τώρα κάποιες φορές δεν υπάρχει σύνδεση μέσω Ίντερνετ και όταν τους ρωτάω πως είναι δεν έχω απάντηση».

Στο θάνατο της Μαχσά βλέπουν την ευκαιρία για την μεγάλη αλλαγή, με τη Σάρα να δηλώνει: «θα μπορούσε να είναι κόρη μου ανιψιά μου ή εγώ, όταν σου λένε με βία φόρα μαντήλι σου καλά μαζέψου και διατάζουν στεναχωριέσαι θυμώνεις μπορείς να πεις δεν θέλω είναι σώμα μου είναι δικό μου, ανησυχώ πολύ δεν ξέρω, ελπίζω και πιστεύω αν συνεχίσουν έτσι το πιστεύω».

Από την πλευρά της η Παρινάζ, αναφέρει: «γιατί πρέπει για κάποιες τούφες, για τρίχες μιλάμε για ένα μαλλί να πεθαίνουν γυναίκες για ποιον λόγο»;

Η δημοσιογράφος Λαμπρινή Θωμά, πρώην ανταποκρίτρια στο Ιράν, αναφέρει: «Οι Ιρανές γυναίκες είναι μορφωμένες γυναίκες σε τεράστιο ποσοστό είναι πολύ δυναμικές γυναίκες είναι γυναίκες που επιδιώκουν την θέση τους στην κοινωνία».

Συλλαλητήριο συμπαράστασης στους εξεγερμένους και τις γυναίκες του Ιράν διοργανώθηκε το απόγευμα του Σαββάτου στο Σύνταγμα.

Ρεπορτάζ: Βαλερία Δολαψάκη

ΕΡΤ

Back to top button