ΚαστοριάΠαλαιά Καστοριά

Ρωμύλος Μαντζούρας: Φτηνά τη γλύτωσε η Κουμπελίδικη!

Η εφημερίδα “Φωνή της Καστοριάς” στο φύλλο της στις 28/04/1963 , δημοσίευσε αυτή τη φωτογραφία της μακέτας του Νέου Γυμνασίου Καστοριάς, την οποία και μοίρασε στον τοπικό τύπο ο τότε βουλευτής Καστοριάς Παναγιώτης Γυιόκας.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, υπεύθυνος αρχιτέκτονας ήταν ο κ. Φιντικάκης και ότι τα έργα της ανέγερσης θα ξεκινούσαν τον ίδιο χρόνο!
Φυσικά τα έργα ξεκίνησαν μερικά χρόνια μετά και πραγματικά αρχιτέκτονας ήταν ο Ορέστης Φιντικάκης , γνωστός και αξιόλογος αρχιτέκτονας της εποχής με αρκετά έργα στο ενεργητικό του ιδιαίτερα δε κτίρια εκπαιδευτικής χρήσης.
Δυστυχώς όμως η μελέτη αυτού του πραγματικά εντυπωσιακού σχολικού συμπλέγματος , θεώρησε την περιοχή ανέγερσης σαν οικόπεδο στην εξοχή και όχι ως την συνεχούς δόμησης Ακρόπολη της Καστοριάς.
Η μπουλντόζα εξαφάνισε όλη τη διαστρωμάτωση αιώνων μαζί φυσικά με μεγάλο τμήμα των Βυζαντινών τειχών…
Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί ότι στη μακέτα (ήδη από το 1963) οπού με κάτοψη υπάρχει η οριοθέτηση του Ναού της Κουμπελίδικης (φτηνά τη γλύτωσε…) βλέπουμε ότι στη θέση του Ιστορικού και κομψού παλιού Γυμνασίου έχει προβλεφθεί η κατεδάφιση του και δημιουργία στη θέση του γηπέδου καλαθοσφαίρισης με κερκίδες!
Αναρωτιέμαι αν οι τότε τοπικοί μας άρχοντες πρόσεξαν αυτή την ανατριχιαστική λεπτομέρεια, που θα γινόταν πράξη μερικά χρόνια μετά, ή τους εντυπωσίασε τόσο η μακέτα που το ξέχασαν…
Ρωμύλος Μαντζούρας στο Παλιες φωτογραφιες της Καστοριας.

 

 

Back to top button