Άργος ΟρεστικόΚαστοριά

Την θαυματουργή εικόνα της Παναγίας Γοργοϋπηκόου συνόδευσαν στο Άγιο Όρος ο Γρ. Γρηγοριάδης μαζί με τον γιο του Ιωάννη

Με ”χακί” συνοδεία, όπως κάθε χρόνο, επέστρεψε πριν λίγες ημέρες στο σπίτι της στο Άγιο Όρος, η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας Γοργοϋπηκόου.

Του Ηλία Προύφα

Μετά από μία εβδομάδα στο Σοχό Θεσσαλονίκης, η εικόνα της Παναγίας, επέστρεψε στην Ιερά Μονή Δοχειαρίου, στον Άθω, όπου και φυλάσσεται.
Πρόκειται για ένα από τα ωραιότερα Μοναστήρια του Αγίου Όρους, δίπλα στη θάλασσα, στη δυτική πλευρά του Άθωνα, το πρώτο μοναστήρι που αντικρίζει κανείς όταν εισέρχεται με το καράβι από την Ουρανούπολη.
Η Μονή κτίστηκε αρχικά στην περιοχή της Δάφνης από τον υποτακτικό του Αγίου Αθανασίου, Ευθύμιο Δοχειάρη και αφιερώθηκε στον Άγιο Νικόλαο. Πειρατές όμως κατέστρεψαν το μοναστήρι, οπότε ξανακτίστηκε στον σημερινό χώρο όπου είναι η Ι. Μ. Δοχειαρίου.
Ύστερα από θαύμα των Αγίων Αρχαγγέλων, χάρη στο οποίο σώθηκε ένα παιδί, η Ι. Μονή Δοχειαρίου τιμάται στους Αγίους Αρχαγγέλους στις 8 Νοεμβρίου.
Στην Ι. Μ. Δοχειαρίου υπάρχει η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της »Γοργοϋπηκόου» η οποία βρίσκεται έξω από την τράπεζα σε ιδιαίτερο παρεκκλήσι. Καθημερινά ιερομόναχος ψάλλει παράκληση προς την Θεοτόκο, μνημονεύοντας ονόματα ζώντων και κεκοιμημένων, προς βοήθεια των πιστών.
Το Μοναστήρι της Ι. Μ Δοχειαρίου διατηρεί και γυναικείο μετόχι, αυτό της Παναγίας Θεοσκεπάστου στο Σοχό Λαγκαδά Θεσσαλονίκης. Εκεί όπου υπάρχει αντίγραφο της εικόνας της Παναγίας συρρέουν αρκετοί πιστοί και κυρίως γυναίκες στρατιωτικοί οι οποίες δεν μπορούν να επισκεφθούν το Άγιον Όρος. Μάλιστα κάθε χρόνο για μία εβδομάδα από τις 6-7 μέχρι τις 14 Σεπτεμβρίου μεταφέρεται και η εικόνα της Παναγίας Γοργοϋπηκόου από το Άγιο Όρος.
Και οι δύο μονές είναι φιλόξενες και μπορεί να τις επισκεφθούν οι πιστοί κατόπιν συνεννοήσεως με την αδελφότητα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι και φέτος κατά την επιστροφή της Παναγίας Γοργοϋπηκόου στο Άγιον Όρος, τη συνόδευαν και αρκετοί εν ενεργεία και εν αποστρατεία στρατιωτικοί.
Ανάμεσα σε αυτούς ο γνωστός και πολύ αγαπητός από την πορεία του στο στράτευμα και την τοπική αυτοδιοίκηση , εκτελεστικός γραμματέας Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, Αντιστράτηγος ε.α Γρηγόρης Γρηγοριάδης, ο φαρμακοποιός γιος του, Γιάννης Γρηγοριάδης, Έφεδρος Ανθυπολοχαγός των ειδικών δυνάμεων, ο Άνχης Κώστας Ουζούνης, Ο Ανθλγός Κώστας Σκιαδάς, και ο Επιλοχίας Αντώνη Κουφόπουλος.
kranosgr.com
 

Back to top button