Ελλάδα

Κανελόνια με σπανάκι, κεφαλογραβιέρα και σάλτσα ντομάτας

Υλικά συνταγής

  • 18 κανελόνια (έτοιμα για γέμισμα, χωρίς βράσιμο)
  • Για τη γέμιση
  • 400 γρ. σπανάκι πλυμένο, καθαρισμένο
  • 6 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • 2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
  • 1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2 πράσα ψιλοκομμένα
  • 400 γρ. ντοματάκια κονσέρβας
  • 180 γρ. γκούντα τριμμένη
  • 160 γρ. κεφαλογραβιέρα τριμμένη
  • 50 γρ. βούτυρο
  • 1 φλιτζάνι του τσαγιού ζεστό νερό
  • 3 κουταλιές της σούπας μαϊντανός ψιλοκομμένος
  • 2 φλιτζάνια του τσαγιού μπεσαμέλ έτοιμη ή σπιτική
  • αλάτι
  • πιπέρι

Εκτέλεση συνταγής

  1. Ετοιμάζετε τη γέμιση ως εξής: ζεσταίνετε το μισό λάδι με το μισό βούτυρο σε ένα κατσαρολάκι και σοτάρετε τα πράσα, το σπανάκι και τα φρέσκα κρεμμυδάκια. Ανακατεύετε μέχρι να σοταριστούν και να μαραθούν.
  2. Σε άλλη μικρή κατσαρόλα ζεσταίνετε το υπόλοιπο λάδι και βούτυρο και σοτάρετε το ξερό κρεμμύδι μέχρι να μαραθεί. Προσθέτετε τα ντοματάκια, το αλατοπίπερο και ένα φλιτζάνι ζεστό νερό. Βράζετε μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά και αποσύρετε το σκεύος με τη σάλτσα από την εστία.
  3. Ρίχνετε μέσα στο μείγμα με το σπανάκι λίγη μπεσαμέλ, το μαϊντανό και τη μισή κεφαλογραβιέρα και τη μισή γκούντα. Γεμίζετε τα κανελόνια με τη γέμιση των λαχανικών και τα κόβετε λοξά στη μέση.
  4. Σε ένα πυρίμαχο οβάλ ταψί ρίχνετε με ένα κουτάλι λίγη από τη σάλτσα μπεσαμέλ. Τοποθετείτε τα κανελόνια όρθια με τη λοξή πλευρά προς τα πάνω και περιχύνετε ανάμεσά τους με την υπόλοιπη μπεσαμέλ ανακατεμένη με την υπόλοιπη κεφαλογραβιέρα και την υπόλοιπη γκούντα. Περιχύνετε από πάνω με τη σάλτσα ντομάτας. Ψήνετε τα κανελόνια 40΄-45΄ μέχρι να ροδίσουν ελαφρά.

icookgreek.com

Back to top button