Κόσμος

Το γαλλικό κράτος θα δανειστεί το μεγαλύτερο ποσό στην ιστορία του

Το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού για το 2023 παρουσίασε σήμερα το γαλλικό υπουργείο Οικονομίας προβλέποντας μεταξύ άλλων ότι η Γαλλία θα δανειστεί από τις διεθνείς χρηματαγορές κατά το επόμενο έτος ποσό της τάξεως των 270 δισεκατομμυρίων ευρώ, το μεγαλύτερο που έχει ποτέ δανειστεί το γαλλικό κράτος.

Προβλέπεται επίσης η εφαρμογή ενός σχεδίου για την σταδιακή αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης στη Γαλλία, κάτι που αναμένεται να πυροδοτήσει τις κοινοβουλευτικές συζητήσεις οι οποίες θα ξεκινήσουν στις 3 Οκτωβρίου.

Στο σχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού προβλέπονται μέτρα για την προστασία των νοικοκυριών από την άνοδο του πληθωρισμού. Μιλώντας ωστόσο στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης ο υπουργός Οικονομίας Μπρουνό Λεμέρ υπογράμμισε ότι η λογική της λήψης μέτρων ανεξαρτήτως κόστους που επικράτησε κατά την περίοδο της κρίσης του κορονοϊού δεν μπορεί να συνεχιστεί διότι θα οδηγούσε σε περαιτέρω αύξηση των πληθωριστικών πιέσεων, κάτι που δεν ενδείκνυται στην παρούσα φάση. Ο υπουργός Οικονομίας υπερασπίστηκε ακόμη την πρόβλεψή του για την ανάπτυξη για τη Γαλλία το 2023, που ορίστηκε στο 1%, παρά τις εκτιμήσεις του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), που την τοποθετούν στο 0,6%.

ΑΠΕ

Back to top button