Υλικά συνταγής
- 500 γρ. φασόλια μαυρομάτικα
- 2 καρότα, κομμένα σε ροδέλες (προαιρετικά)
- 1 κρεμμύδι ολόκληρο, καθαρισμένο
- 2 κλωνάρια σέλινο
- 1 λεμόνι, ο χυμός
- 1 κιλό διάφορα χόρτα (σπανάκι, λάπαθα, σέσκουλα)
- 3-4 κρεμμυδάκια φρέσκα
- 1½ φλιτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο
- λίγο αλάτι
- πιπέρι, φρεσκοτριμμένο
Εκτέλεση συνταγής
- Μουσκεύετε τα φασόλια από το προηγούμενο βράδυ σε κρύο νερό. Την επομένη τα βράζετε για 10’ σε καθαρό νερό. Σβήνετε τη φωτιά και τα αφήνετε να μείνουν για 1 ώρα στο νερό. Μετά ρίχνετε στην κατσαρόλα το καρότο, το κρεμμύδι, το σέλινο και τα βράζετε όλα μαζί μέχρι να αρχίσουν να μαλακώνουν τα φασόλια.
-
Τα στραγγίζετε και κρατάτε το ζουμί τους. Καθαρίζετε τα χόρτα, τα πλένετε καλά και τα χοντροκόβετε. Τα ζεματίζετε και κατόπιν τα στραγγίζετε.
- Σοτάρετε σε μεγάλη κατσαρόλα τα χόρτα στα 2/3 από το ελαιόλαδο και προσθέτετε αλάτι και πιπέρι. Κατόπιν προσθέτετε τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τα περιχύνετε με λίγο από το ζουμί των φασολιών που κρατήσατε.
-
Σκεπάζετε την κατσαρόλα και βράζετε για 15’. Κατόπιν προσθέτετε και τα φασόλια και συνεχίζετε το βράσιμο για 5’ ακόμα. Δοκιμάζετε αν χρειάζεται περισσότερο αλατοπίπερο, σερβίρετε το φαγητό σε πιάτα και περιχύνετε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και το χυμό λεμονιού.