Ελλάδα

Θεσσαλονίκη: Έρχεται «μπαράζ» πλειστηριασμών – Δεκάδες χιλιάδες οικογένειες κινδυνεύουν να χάσουν το σπίτι τους

Περίπου 1.300 ακίνητα στη Θεσσαλονίκη θα βγαίνουν στο «σφυρί» ημερησίως τους επόμενους μήνες, με δεκάδες χιλιάδες οικογένειες να κινδυνεύουν να χάσουν το σπίτι τους και να καταλήξουν στον δρόμο καθώς πλέον δεν υπάρχει κανένα δίχτυ προστασίας για την πρώτη κατοικία, την ώρα που το ελληνικό Δημόσιο, τα ιδιωτικά funds και οι τράπεζες εξαπολύουν ένα πρωτοφανές κύμα πλειστηριασμών.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΧΑΪΝΑ

Ειδικότερα, όπως εξηγεί στο ThessToday.gr ο o πρόεδρος της Ομοσπονδίας Προστασίας Δανειοληπτών – Καταναλωτών Ελλάδος, Βαγγέλης Κρητικός, κατά την διάρκεια του καλοκαιριού γίνονταν μέχρι και 600-800 πλειστηριασμοί την ημέρα (Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή) από ιδιωτικά funds, ενώ αναμένεται να διπλασιαστούν τον ερχόμενο Δεκέμβριο και Ιανουάριο προκαλώντας ιδιαίτερη ανησυχία στους οφειλέτες. «Μέχρι και την επόμενη τριετία αναμένεται να έχουμε συνολικά 160.000 πλειστηριασμούς σε ολόκληρη την χώρα, το οποίο αναμένεται να οδηγήσει στην ολοκληρωτική κατάρρευση των νοικοκυριών, χωρίς να υπάρχει καμία λύση για να σώσουν τα σπίτια τους αυτοί οι άνθρωποι, που εν τέλει, είναι τα μεγαλύτερα θύματα της κοινωνίας μας».

Μπροστά σε ένα εκρηκτικό μείγμα θα βρεθούν οι Έλληνες πολίτες, όπου σε συνδυασμό με την ακρίβεια και την ενεργειακή κρίση, οι ίδιοι δυσκολεύονται περισσότερο να τα βγάλουν πέρα αντιμέτωποι με τα υπέρογκα ποσά των λογαριασμών. Όπως αναφέρει ο κ. Κρητικός, το 70-80% των οφειλετών, αυτή τη στιγμή, χρωστάει και σε ιδιώτες αλλά και προς την εφορία, την ώρα που το πρώτο εξάμηνο του 2022 έχουν γίνει περίπου 12.000 κατασχέσεις και πλειστηριασμοί, κι μέχρι το τέλος της χρονιάς, αναμένεται να γίνουν ακόμη περίπου 14.000. «Τα ιδιωτικά funds είναι οι πρώτοι στη σειρά είσπραξης χρημάτων και προχωρούν σε άμεσους πλειστηριασμούς. Θα έχουμε κατασχέσεις ακόμη και για μικροποσά και θεωρώ πως θα έχουμε τρομακτικές συνέπειες σε όλη αυτή την ιστορία» αναφέρει ο κ. Κρητικός.

Παράλληλα, στην Αθήνα οι αριθμοί των ακινήτων που βγαίνουν στο «σφυρί» αγγίζουν ήδη τετραψήφια νούμερα, τα οποία θα αυξηθούν άμεσα το ίδιο διάστημα με αυτά της συμπρωτεύουσας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα μέσα σε λίγες εβδομάδες να χάνονται εκατοντάδες πρώτες κατοικίες οικογενειών σε πλειστηριασμούς, ενώ όπως υποστηρίζει ο κ. Κρητικός, οι ευθύνες της ελληνικής Δικαιοσύνης είναι βαριές. «Δεν γίνεται κανένας έλεγχος και δεν υπάρχουν παρεμβάσεις στους πλειστηριασμούς και τις κατασχέσεις. Όποιος ουσιαστικά προσπαθεί να σώσει το σπίτι του, είναι σαν να ανοίγει το κουτί της Πανδώρας».

«Γυμνή» και απροστάτευτη η πρώτη κατοικία 

«Έχουμε το φαινόμενο να γίνονται κατασχέσεις χωρίς να μπορούν οι οφειλέτες να κάνουν τίποτα» τονίζει στο ThessToday.gr o κ. Κρητικός, ενώ ο ίδιος στην συνέχεια προσθέτει πως είναι η πρώτη φορά που οι οικογένειες βρίσκονται στο έλεος των funds, καθώς ακόμη και η πλατφόρμα για τα ευάλωτα νοικοκυριά καλύπτει μόλις 5.000, ενώ υπάρχουν ένα εκατομμύριο εμπλεκόμενοι.

Σύμφωνα με τον κ. Κρητικό, από τον Φεβρουάριο του 2018 δεν υπάρχει καμία προστασία της πρώτης κατοικίας, κι αυτό γίνεται φανερό ακόμη και μέσω των αριθμών, καθώς από τότε μέχρι και τον Ιανουάριο του 2022 έχουν γίνει 55.000-60.000 πλειστηριασμοί από funds. «Χιλιάδες οικογένειες θα βρεθούν στον δρόμο, κι πολλές από αυτές βρίσκονται ήδη σε τραγική κατάσταση. Δυστυχώς τα πράγματα θα είναι πολύ δύσκολα έως και την επόμενη τριετία, όπου και προβλέπεται να ολοκληρωθεί το κύμα των πλειστηριασμών και των κατασχέσεων».

«Εάν αυτό το θεωρούν προστασία, εγώ πιστεύω πως είναι ξεκάθαρα κοροϊδία. Ξεκίνησαν και οι πλειστηριασμοί από την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία, τα οποία επιταχύνουν ακόμη περισσότερο τις διαδικασίες. Ο κόσμος δεν μπορεί να τρέξει σε αυτούς τους ρυθμούς, ακόμη κι αν δεν αγοράζει ένα πιάτο φαγητό. Ουσιαστικά δυστυχώς οδηγούμαστε σε κοινωνικά εκρηκτικές καταστάσεις τις οποίες δεν μπορούμε να ελέγξουμε».

thesstoday.gr

Back to top button