ΑγροτικάΚαστοριά

Ανακοίνωση του ΚΚΕ Καστοριάς για τους μηλοπαραγωγούς

Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί για τους αγρότες της ΠΕ Καστοριάς είναι απελπιστική, καθώς η διάθεση των μήλων είναι σε εξευτελιστικές τιμές που δεν καλύπτουν ούτε καν το κόστος παραγωγής και παράλληλα υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες να μείνουν αρκετοί τόνοι αδιάθετοι.

Δυστυχώς τα προϊόντα δεν απορροφούνται ούτε στην εγχώρια λαϊκή κατανάλωση, εξαιτίας της χαμηλής αγοραστικής ικανότητας του λαού, καθώς οι μισθοί, οι συντάξεις, το εισόδημα παραμένουν καθηλωμένα σε χαμηλά επίπεδα και η ακρίβεια τσακίζει κόκαλα. Τα φρούτα έχουν μετατραπεί σε είδος πολυτελείας για την ελληνική οικογένεια.

Χάθηκε με το εμπάργκο στη Ρωσία μια τεράστια αγορά για τα μήλα αλλά και άλλα φρούτα (ροδάκινα, αχλάδια, δαμάσκηνα κ.λπ.), με αποτέλεσμα να μην εξάγονται τα προϊόντα.

Σήμερα το πετρέλαιο είναι στα 1,85 ευρώ το λίτρο και η επιστροφή – κοροϊδία των 70 εκατ. που εξήγγειλε η κυβέρνηση δεν είναι ούτε ψίχουλα σε σχέση με την τεράστια κατανάλωση που κάνει ο αγροτικός κόσμος.

Το αγροτικό ρεύμα ήταν 0,07 λεπτά/κιλοβατώρα και με τη ρήτρα αναπροσαρμογής, με την οποία  κοροϊδεύουν και δεν τη μείωσαν 90% για τους αγρότες, όπως δήλωσε το υπουργείο, στους λογαριασμούς που ήρθαν πληρώνουν 0,21 λεπτά, δηλαδή το τριπλάσιο ρεύμα σε έναν χρόνο.

Όλα αυτά δημιουργούν μια εκρηκτική κατάσταση σε μια χρονιά που πετρέλαιο, ρεύμα, μέσα και εφόδια, το κόστος παραγωγής έχει διπλασιαστεί και οι αγρότες αναγκάζονται να πουλάνε φτηνότερα σε σχέση με πέρυσι ή να τους μένουν απούλητα τα προϊόντα.

Το ΚΚΕ συμπαραστέκεται στους αγώνες και τις διεκδικήσεις των φτωχών αγροτών και απαιτεί από την κυβέρνηση να λάβει άμεσα μέτρα στήριξης του αγροτικού εισοδήματος και της αγροτικής παραγωγής.

Καστοριά 26.9.2022

Back to top button