ΑγροτικάΕλλάδαΚαστοριά

Φθίνει η κτηνοτροφία στην Καστοριά

Σε αδιέξοδο οι κτηνοτρόφοι λόγω της ακρίβειας – Καμπανάκι για μείωση του ζωικού κεφαλαίου – Χαρακτηρίζουν «ψίχουλα» την επιδότηση που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός και ζητούν άμεσα μέτρα στήριξης και αναπροσαρμογή στην τιμή του γάλακτος

Της Φωτεινής Στεφοπούλου

Καμπανάκι για περαιτέρω μείωση του ζωικού κεφαλαίου της χώρας και μάλιστα παραγωγικών ζώων χτυπούν οι κτηνοτρόφοι, που έχουν βρεθεί σε αδιέξοδο εξαιτίας της μεγάλης αύξησης του κόστους παραγωγής.

Ήδη δεκάδες κτηνοτροφικές μονάδες που αδυνατούν να αντεπεξέλθουν μετά τον διπλασιασμό του κόστους των ζωοτροφών και τις αυξημένες τιμές του πετρελαίου, του φυσικού αερίου και του ηλεκτρικού ρεύματος έχουν βάλει λουκέτο ή μειώνουν την παραγωγή, προκειμένου να ανταποκριθούν στα έξοδα. Οι κτηνοτρόφοι της χώρας ζητούν άμεσα ουσιαστική στήριξη του κλάδου από την κυβέρνηση, προκειμένου να μην συνεχιστεί η αιμορραγία, που, όπως επισημαίνουν, έχει σοβαρές συνέπειες στην επάρκεια των ζωικών προϊόντων με άμεσο αντίκτυπο στις τιμές της αγοράς. Ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ) με επιστολή του στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ζητά την αύξηση του ποσού της έκτακτης επιδότησης που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης από τα 89 εκ. στα 150 εκ. ευρώ, αλλά και της τιμής πώλησης του γάλακτος ως ελάχιστα μέτρα στήριξης κτηνοτρόφων, πτηνοτρόφων και μελισσοκόμων.
«Από πέρσι τον Οκτώβριο έχουμε αναδείξει το θέμα των ζωοτροφών. Δυστυχώς, το υπουργείο δεν θέλει να καταλάβει κάποια πράγματα. Στην Καστοριά είχαμε κοντά στις 470-480 εκμεταλλεύσεις. Το τελευταίο διάστημα έχουν χαθεί περίπου 25. Κι αυτή είναι μόνο η αρχή. Το αποτέλεσμα θα φανεί την επόμενη και τη μεθεπόμενη χρονιά, γιατί τα ζώα αυτά θα λείψουν από την παραγωγή. Το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχουν ζωοτροφές, πέρα από κάποια τριφύλλια που έχουν μπει. Από εκεί και πέρα, με αυτό που γίνεται, δεν υπάρχουν τα χρήματα να παρθούν έστω από τα αλώνια τα καλαμπόκια, που αυτή τη στιγμή είναι στα 35 λεπτά. Γιατί, αν πας να πάρεις από έμπορο θα πάει 46-47 λεπτά. Τα χρήματα της επιδότησης είναι ψίχουλα. Τα 150 εκ. που ζητάμε είναι απλώς ένα βοήθημα για να μπορέσουμε να κρατηθούμε στην παραγωγή. Βάλαμε πλάτη με τα αρνιά του Πάσχα, για τα οποία το κόστος ήταν πολύ μεγαλύτερο από αυτό που πουλήσαμε. Αυτό το πράγμα, όμως, δεν μπορεί συνεχιστεί γιατί δεν υπάρχει πια πλάτη. Και κάποιοι που είχαμε αποθέματα, τελειώνουν. Δεν μπορούμε να κρατηθούμε στην παραγωγή αλλιώς», είπε στη Voria.gr ο αντιπρόεδρος του ΣΕΚ, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Δημητριακών και Κτηνοτροφικών Προϊόντων Καστοριάς, Δημήτρης Μόσχος. Ο ίδιος εκτίμησε, επίσης, ότι μέχρι να πάρουν οι κτηνοτρόφοι το ποσό της επιδότησης θα περάσουν το λιγότερο τέσσερις μήνες, καθώς τα χρήματα θα δοθούν μέσω προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, κάτι που σημαίνει ότι θα πρέπει να υπάρξει έγκριση από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Συνέχεια στο  voria.gr

 

 

 

Back to top button