ΕκδηλώσειςΚαστοριά

Η Καστοριά πλάι στο Ελσίνκι, τη Στοκχόλμη και τη Βουδαπέστη!

Μπορεί να περάσουμε την είδηση για την συναυλία της Anneke van Giersbergen στα γρήγορα αλλά δεν θα έπρεπε. Μια καταξιωμένη καλλιτέχνιδα επέλεξε τη χειμαζόμενη Καστοριά σαν έναν από τους σταθμούς της.

Το Σάββατο (01/10/22) θα έχουμε την τύχη να παρακολουθήσουμε την Anneke van Giersbergen ζωντανά, στο δεύτερο σταθμό της από τους 67 που περιλαμβάνει η πανευρωπαϊκή της περιοδεία, με τίτλο The Darkest Skies Are the Brightest. Όσοι βρεθούμε στον κινηματογράφο “Ολύμπιον“ θα έχουμε μια αξέχαστη εμπειρία ακουστικής συναυλίας, που είναι εν μέρει προσαρμοσμένη στο ελληνικό κοινό – το Agape, το εναρκτήριο κομμάτι του ομώνυμου άλμπουμ, είναι η ελληνική λέξη για την αγάπη.

Το τελευταίο άλμπουμ της Anneke Van Giersbergen με τίτλο “The Darkest Skies Are The Brightest” κυκλοφόρησε τον περασμένο Φεβρουάριο και κέρδισε κάθε λογής επαίνους. Το άλμπουμ της λέει τη δική του ιστορία μέσα στην ιδέα ότι, όσο κι αν δυσκολεύεται κανείς, μπορεί πάντα να βρει τα θετικά στη ζωή. Είναι ένα αξιόλογο άλμπουμ – μουσικά και στιχουργικά – που προβάλλει μια από τις πιο χαρακτηριστικές φωνές του prog και αγαπήθηκε ήδη από το κοινό που την ακολουθεί στα σχεδόν 30 χρόνια παρουσίας της στη μουσική σκηνή.

Η Anneke γεννήθηκε στις 8 Μαρτίου το 1973 σε μια μικρή πόλη της Ολλανδίας, το Sint Michielsgestel. Από την μικρή ηλικία των 7 ετών συμμετείχε σε μουσικό διαγωνισμό. Στα 12 χρόνια της έγινε μέλος της σχολικής χορωδίας και το μέγεθος του ταλέντου της έγινε αμέσως αντιληπτό, καθώς η φωνή της ήταν συγκλονιστική. Πέρα από τη μαγική της φωνή παίζει πιάνο, κιθάρα και γράφει στίχους και μουσική. Οι μουσικές της επιρροές της είναι η κλασσική και jazz μουσική. Το 1994 έγινε frontwoman των Ολλανδών πρωτοπόρων metallers “The Gathering” και για 13 χρόνια σημείωνε μαζί τους μόνο επιτυχίες.

Μετά τη κυκλοφορία του “Home” το 2006 όμως αποφάσισε λόγω και της γέννησης του γιου της να αποχωρήσει απ’ το συγκρότημα για να αφιερωθεί στην οικογένειά της και στο προσωπικό της project “Agua de Annique”. Μαζί με την μπάντα της, Agua De Annique κυκλοφόρησε διάφορα εξαιρετικά άλμπουμ με τα οποία γνώρισε την αναγνώριση κι ως σόλο καλλιτέχνης πλέον. Στο ενεργητικό της έχει αρκετές ενδιαφέρουσες συνεργασίες κι η λίστα με τα ονόματα που έχει συνεργαστεί η χαρισματική Anneke είναι πραγματικά πολύ μεγάλη.

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών, η Anneke van Giersbergen έχει εξερευνήσει τα μουσικά της όρια στο έπακρο. Η Anneke Van Giersbergen έχει περιοδεύσει με επιτυχία ως σόλο καλλιτέχνης, τόσο στην πατρίδα της και σε όλη την υδρόγειο. Έχει εμφανιστεί από τη Χιλή ως το Λίβανο και από το Μεξικό ως τη Φινλανδία, καθώς και έχει ανοίξει τη συναυλία των Smashing Pumpkins και μια ειδική παρουσίαση μπροστά στο θρησκευτικό ηγέτη Δαλάι Λάμα!

Είναι λοιπόν μια ευκαιρία να δείξουμε ότι η πόλη μας μπορεί να γίνει σταθμός και για καλλιτέχνες παγκόσμιου βεληνεκούς και να συνεχίσει να βρίσκει μια θέση σε πανευρωπαϊκές περιοδείες. Ελπίζω μόνο οι εντυπώσεις της από την πόλη μας να μην περιοριστούν στην φυσική της ομορφιά αλλά να την θυμάται και σαν ένα μέρος που τραγούδησε μπροστά σε ένα μεγάλο και ζεστό ακροατήριο.

kallinikos.substack.com

 

 

Back to top button