ΚαστοριάΠρόσωπα

Νάνσυ Χατζή: “Η συγγραφή ήταν κάτι που αγαπούσα από παιδί – Όχι ένα όνειρο ζωής, αλλά η ίδια μου η ζωή” (συνέντευξη)

Στη σημερινή συνέντευξη στους Θεματοφύλακες Λόγω Τεχνών, φιλοξενούμε την εκπαιδευτικό και συγγραφέα Νάνσυ Χατζή, με αφορμή την κυκλοφορία της νέας παιδικής σειράς βιβλίων της με τίτλο «Η παρέα με τα ποδήλατα» από τις Εκδόσεις Ελληνοεκδοτική.

Συνέντευξη

Ρωτάει η Αγγελίνα Παπαθανασίου

Καλησπέρα. Ευχαριστούμε πολύ για τη συνέντευξη που μας παραχωρείτε. Πριν μιλήσουμε για την παρέα με τα ποδήλατα αναλυτικά, θα ήθελα να μας πείτε πώς προέκυψε η συγγραφή στη ζωή σας. Ήρθε τυχαία ή ήταν όνειρο ζωής που έγινε πραγματικότητα;

N.X.: Καλησπέρα και από εμένα. Σας ευχαριστώ πολύ για τη φιλοξενία. Ξεκίνησα να γράφω από παιδί. Πάντα συνέχιζα τις ιστορίες που διάβαζα. Από το δημοτικό παρουσίαζα τα κείμενά μου στους δασκάλους μου. Παρά τα λάθη που μπορεί να κάνει ένα παιδί όταν γράφει, ήταν ξεκάθαρο ότι η συγγραφή ήταν κάτι που αγαπούσα πολύ. Όχι ένα όνειρο ζωής, αλλά η ίδια μου η ζωή. Αφορμή για να γράψω το πρώτο μου βιβλίο ήταν ο θάνατος του πατέρα μου. Σκέφτηκα να γράψω μια σειρά βιβλίων για παιδιά με τίτλο «Φύλακες Άγγελοι», στα οποία μια ομάδα παιδιών αναλάμβανε να βοηθήσει παιδιά σε όλον τον κόσμο. Έδωσα σε ένα από τα παιδιά της ομάδας το όνομα του μπαμπά μου και του αφιέρωσα το πρώτο βιβλίο.

Διαβάστε την άποψή μας για το βιβλίο: Η παρέα με τα ποδήλατα I

Ποια ήταν η αφορμή για να γεννηθεί στο μυαλό σας η παρέα με τα ποδήλατα; Οι ήρωές σας έχουν στοιχεία αγαπημένων σας προσώπων;

N.X.: Μετά την επιτυχία της πρώτης σειράς βιβλίων, επικοινωνούσαν μαζί μου παιδιά και ζητούσαν να διαβάσουν νέες περιπέτειες παρόμοιες με αυτές της πρώτης. Αφορμή ωστόσο για να γεννηθεί «Η παρέα με τα ποδήλατα» στάθηκε η συγγραφή ενός βιογραφικού βιβλίου για έναν άνθρωπο ο οποίος είναι δημιουργός ενός ποδηλάτου. Οι ιστορίες που άκουγα συνέβαλαν στο να σκεφτώ να γράψω για μια παρέα παιδιών με ποδήλατα που αντιμετωπίζουν ενωμένα τα πάντα. Οι ήρωες των βιβλίων μου έχουν πάντα στοιχεία αγαπημένων μου προσώπων, μια που έμπνευση για μένα μπορεί να είναι καθετί που συμβαίνει γύρω μου.

Εικονογράφος των βιβλίων, ο Βασίλης Γρίβας. Μιλήστε μας λίγο για τη συνεργασία σας. Κατάφερε με τις εικόνες του να αποδώσει τη μορφή που είχαν στο μυαλό σας οι ήρωές σας;

Το μυστικό του Βασίλη (Η παρέα με τα ποδήλατα I) - Νάνσυ Χατζή
Συνέντευξη – Νάνσυ Χατζή

N.X.: Ο Βασίλης Γρίβας είναι καταξιωμένος στον χώρο και ήμουν από την αρχή σίγουρη ότι το αποτέλεσμα θα ήταν πρωτότυπο και ξεχωριστό. Διάβασε το κείμενο και το πλαισίωσε δημιουργικά με τις εικόνες του. Ως καλλιτέχνης ζωντάνεψε την ιστορία με τον δικό του μοναδικό τρόπο και τον ευχαριστώ πάρα πολύ γι’ αυτό.

Οι επόμενες περιπέτειες της παρέας με τα ποδήλατα βρίσκονται ήδη σε αρχεία του υπολογιστή σας ή πλάθονται στο μυαλό σας; 

N.X.: Ήδη ο εκδοτικός οίκος έχει ακόμα τέσσερα βιβλία της Παρέας με τα Ποδήλατα και ανυπομονώ να τα δω και αυτά να γίνονται βιβλία. Η «παρέα με τα ποδήλατα» έχει αποκτήσει το αναγνωστικό κοινό της και χαίρομαι που περιμένει μαζί μου και αυτό τα επόμενα βιβλία της σειράς.

Ποια είναι τα στοιχεία εκείνα που πρέπει να διαθέτει ένα καλό βιβλίο για να τραβήξει το ενδιαφέρον του μικρού αναγνώστη;  

N.X.: Καθοριστικό στοιχείο είναι το βιβλίο να είναι γραμμένο με αγάπη. Όταν ο συγγραφέας πιστεύει πολύ στο κείμενό του και το έχει γράψει με αγάπη, είναι αναπόφευκτο αυτό να αγαπηθεί πολύ και από το κοινό του. Τα παιδιά αγαπούν να διαβάζουν βιβλία γραμμένα με αγάπη και όχι διδακτισμό, απλά αλλά όχι απλοϊκά, με πολλή φαντασία. Αυτά τα συστατικά συμβάλλουν στο να ζωντανέψει το βιβλίο στο μυαλό των μικρών αναγνωστών και να τα ταξιδέψει στη δική του πραγματικότητα.

Υπάρχει κάποιο παιδικό βιβλίο που διαβάσατε και θα θέλατε πολύ να το είχατε γράψει; 

N.X.: Πολλές φορές ξεχωρίζω βιβλία για την πρωτοτυπία και την περίτεχνη πλοκή τους. Μου είναι δύσκολο να πω ποιο θα ήθελα να έχω γράψει. Εξάλλου αν το έγραφα εγώ μπορεί να μην ήταν και το ίδιο. Θέλω να πω ότι όταν αγαπάς ένα βιβλίο, αγαπάς και τον συγγραφέα του μαζί. Αυτός είναι ο δημιουργός του και ποτέ δεν θα ήταν ίδιο κανένα βιβλίο χωρίς αυτόν.

Διαβάστε την άποψή μας για το βιβλίο: Κανείς να μην αφήσει τη φύση

Έχουν προγραμματιστεί παρουσιάσεις των βιβλίων σας για το φθινόπωρο; Ποια είναι τα επόμενα συγγραφικά σας σχέδια;

Κανείς να μην αφήσει τη φύση - Νάνσυ Χατζή
Συνέντευξη – Νάνσυ Χατζή

N.X.: Γράφω μία ακόμα σειρά βιβλίων για παιδιά και συζητώ την έκδοση ενός βιβλίου ενηλίκων που έχω ήδη γράψει. Παράλληλα ολοκληρώνω ένα βιβλίο-οδηγό για τη Δημιουργική Γραφή.

Έχω δεχτεί προσκλήσεις από σχολεία για τη σχολική χρονιά που ακολουθεί και παράλληλα θα κάνω τρία ταξίδια στο εξωτερικό στα οποία προγραμματίζω δράσεις με παιδιά που ζουν εκεί.

Λίγο πριν ολοκληρώσουμε τη συνέντευξη, θα θέλατε να πείτε κάτι στους αναγνώστες μας;

N.X.: Θα ήθελα να σε ευχαριστήσω πολύ για τη συνέντευξη και γιατί είσαι πάντα με τις δράσεις σου δίπλα στο αναγνωστικό κοινό αλλά και στα βιβλία και τους δημιουργούς τους. Θα αποχαιρετήσω τους αναγνώστες μας με μια φράση εμπνευσμένη από τον Νίκο Καζαντζάκη που ακολουθεί και η «παρέα με τα ποδήλατα». Για να πετάξει κανείς, δεν χρειάζεται να έχει φτερά στις πλάτες του. Τα φτερά της ψυχής μας αρκούν για να καταφέρουμε τα πάντα.

Σας ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας. Εύχομαι να αγαπηθεί πολύ η παρέα με τα ποδήλατα. 

Επιμέλεια: Ζωή Τσούρα

thematofylakes.gr

 

 

 

Back to top button