Άργος ΟρεστικόΚαστοριά

Οι λαγγίτες της γέννας στον Γέρμα (φωτογραφίες)

Ένα ιδιαίτερο έθιμο που συναντάται στο Γέρμα Καστοριάς (μα και σε πολλά χωριά της περιοχής μας) , είναι οι λαγγίτες της γέννησης ενός μωρού!
Αφού γεννήσει μια γυναίκα και μόλις σαραντίσει το παιδί , οι γυναίκες συγγενείς της λεχώνας και μπροστάρισα η μητέρα της λεχούς, μαζεύονται στο σπίτι της και ετοιμάζουν τις λαγγίτες!
Φτιαγμένες με ζυμάρι από αλεύρι, νερό, μαγιά, ζάχαρη και αλάτι και παίρνοντας μια μικρή ποσότητα , την ρίχνουν στο καλοκαμμένο λάδι που είναι μέσα στο σνι το οποίο πηγαίνει από γενιά σε γενιά ( το δικό μας σήμερα είναι πάνω από 100 ετών ) και το τηγανίζουν σε υψηλή φωτιά σε σφαιρική μορφή!
Οι λαγγίτες με το σφαιρικό τους σχήμα συμβολίζουν την μήτρα της μητέρας και την εννιάμηνη πορεία του παιδιού μέσα της !
Μόλις τηγανιστούν οι λαγγίτες , τις σερβίρουμε με ζάχαρη ,καρύδια και κανέλα , ενώ μερικές φορές ίσως και με μέλι ή σερμπέτι (νερό και ζάχαρη) ,με σκοπό να έχει γλυκιά ζωή το νέο παιδί και να καλοπαντρευτεί!
Έπειτα, οι κοπέλες της οικογένειας, συνήθως ανύπαντρες, μοιράζουν τις λαγγίτες σε όλα τα σπίτια του χωριού και αναγγέλουν το ευχάριστο γεγονός σε όλους τους συγχωριανούς μας !
Να ζήσει το νέο μέλος της γερμανιώτικης οικογένειας και άλλα πολλά να φέρει!
(Οι λαγγίτες της οικογένειας Νικολάου Πανταζάκα και Αθανασίας Ευαγγέλου, για τη γέννηση του πρώτου τους εγγονού από την κόρη τους Ζωή)
Δημήτρης Παπατζήμος

 

 

 

 

Back to top button