Κόσμος

«Παραλίγο να καταρρεύσουν τα πάντα»: Γιατί η Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου θα μείνει στην ιστορία της Μεγάλης Βρετανίας

Η 28η Σεπτεμβρίου θα μείνει στην ιστορία της Μεγάλης Βρετανίας ως η μέρα που παραλίγο να καταρρεύσουν τα πάντα. Οι λεπτομέρειες που αποκαλύφθηκαν για μια από τις μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη, είναι συγκλονιστικές.

Την Πέμπτη, τα μεγαλύτερα συνταξιοδοτικά ασφαλιστικά ταμεία της χώρας, έφτασαν στο χείλος της αβύσου.

Επιμέλεια: Ηλίας Σιακαντάρης

Η πτώση της στερλίνας και της αξίας των βρετανικών ομολόγων που προκάλεσε η ανέμελη ανακοίνωση της κυβέρνησης για φοροαπαλλαγές που θα χρηματοδοτηθούν με δανεικά, πυροδότησε ένα αυτόματο «σπιράλ αυτοκαταστροφής», στις αγορές.

Ένα μηχανισμό, που λίγο έλειψε να οδηγήσει τα ασφαλιστικά ταμεία σε χρεοκοπία, τα βρετανικά ομόλογα στο μηδέν και τη στερλίνα «στον κουβά» – αν δεν παρενέβαινε η κεντρική τράπεζα με αθρόα προσφορά νέου χρήματος.

  • Τα συνταξιοδοτικά ταμεία αγοράζουν (ως επένδυση) ομόλογα. Αλλά τα ομόλογα δεν έχουν υψηλές αποδόσεις, δεν δίνουν αρκετά κέρδη που χρειάζονται ωστε να μπορούν τα ταμεια να πληρώσουν μελλοντικές συντάξεις. Είναι μεν ασφαλείς επενδύσεις, αλλά οι αποδόσεις τους είναι πολύ μικρές.

Τα ασφαλιστικά ταμεία, για να κερδίσουν μεγαλύτερο τόκο, εκμεταλεύονται τα μαγικά προιόντα των αγορών που έχουν μεγαλύτερες αποδόσεις, τα παράγωγα: Βάζουν ως εγγυήσεις τα ομόλογα που έχουν και ζητούν από τράπεζες στη βάση αυτών των εγγυήσεων να τους φτιάξουν Παραγωγα προϊόντα, δηλαδή στοιχήματα.

Πρόκειται για έναν μηχανισμό, που παράγει κέρδη όταν τα ομόλογα είναι δημοφιλή και η τιμή τους αυξάνει.

ertnews.gr

Back to top button