Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκε το Εργαστήρι Παραδοσιακής Δόμησης στα Κορέστεια που διεξήχθη από τις 30 Σεπτέμβρη έως τις 02 Οκτώβρη, στον παραδοσιακό οικισμό της Τοπικής Κοινότητας Μελά.
«Στόχος της Περιφερειακής Αρχής είναι η ανάδειξη της κρυμμένης αρχιτεκτονικής πολιτισμικής κληρονομιάς και η διάδοσή της στους νεότερους», σημείωσε χαρακτηριστικά σε δηλώσεις του ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργος Κασαπίδης.
Περισσότεροι από 42 συμμετέχοντες από όλα τα μέρη της Ελλάδος, μεταξύ των οποίων φοιτητές, νέοι αρχιτέκτονες, μηχανικοί, πολιτικοί μηχανικοί, αρχαιολόγοι, συντηρητές, οικοδόμοι και τεχνίτες είχαν την ευκαιρία να ακούσουν τις εισηγήσεις από καταξιωμένους επιστήμονες σχετικά με τα βιώσιμα χαρακτηριστικά των παραδοσιακών οικισμών, την ανάλυση της υφιστάμενης κατάστασης στην περιοχή, αλλά και για τη σπουδαιότητα της διάσωσης της μοναδικής αρχιτεκτονικής, που χαρακτηρίζουν τα σπίτια στον οικισμό των Κορεστείων.
Στις παράλληλες δράσεις του εργαστηρίου, οι συμμετέχοντες κατασκεύασαν τοίχους από ωμόπλινθους και ξύλινα δομικά στοιχεία, παρακολούθησαν έκθεση λαϊκού πολιτισμού και γεύτηκαν τοπικά προϊόντα, ενώ οι μικροί φίλοι που παρευρέθηκαν, είχαν την ευκαιρία να «λασποδημιουργήσουν».
Κλείνοντας το τριήμερο εργαστήρι, οι συμμετέχοντες ξεναγήθηκαν σε παραδοσιακά αρχοντικά στην πόλη της Καστοριάς.
Η συγκεκριμένη δράση οργανώθηκε από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας-Π.Ε. Καστοριάς, με τη στήριξη του Δήμου Καστοριάς, αποτελούσε το δεύτερο κατά σειρά παραδοσιακό εργαστήρι μετά το Βόιο Κοζάνης, ενώ πρόθεση της Περιφέρειας είναι αντίστοιχα εργαστήρια να συνεχίσουν να γίνονται και τις επόμενες χρονιές, δίνοντας τη δυνατότητα ανάδειξης και προβολής των ξεχωριστών πολιτισμικών, κρυμμένων στοιχείων, κάθε τόπου της Περιφέρειάς μας.