Καστοριά

Το Μουσικό Γυμνάσιο Καστοριάς στο Metković της Κροατίας

Το Gymnasija Metković της Κροατίας φιλοξένησε τις δραστηριότητες  της τρίτης  κινητικότητας του προγράμματος, στο οποίο συμμετέχει το Μουσικό Γυμνάσιο Καστοριάς μαζί με το Stadtteilschule Wilhelmsburg, Hamburg της Γερμανίας   και το  Kaarilan Koulu, Tampere της Φινλανδίας.

Στην πόλη  Metković, της επαρχίας Dubrovnik-Neretva, η οποία  βρίσκεται στα σύνορα με την Βοσνία-Ερζεγοβίνη και χωρίζεται στη μέση από τον ποταμό Neretva, συναντήθηκαν για τρίτη φορά οι ομάδες των τεσσάρων χωρών και πραγματοποίησαν δραστηριότητες σχετικές με το θέμα του προγράμματος, που είναι η υγιεινή διατροφή. Το σχολείο συμμετείχε με μια ομάδα 8 μαθητών και τις συνοδούς: Χριστίνα Παούνη και Αργυρώ Γκιλίρη. 

Η φιλόξενη ομάδα του Gymnasija Metkovic υποδέχτηκε τους εταίρους της σε μια όμορφη τελετή στο σχολείο, τους ξενάγησε στους καλά οργανωμένους χώρους του, και  οργάνωσε παιχνίδια γνωριμίας στον αύλειο χώρο. Τις ομάδες υποδέχθηκε θερμά την ίδια μέρα εκπρόσωπος του Δήμου  Metković στο Δημαρχείο της πόλης.

Στις ημέρες που ακολούθησαν οι μαθητές, χωρισμένοι σε διακρατικές ομάδες, με ξεναγούς τους φίλους τους από την Κροατία γνώρισαν τη μικρή, όμορφη, ήσυχη, λιτή, με τους τακτοποιημένους και καθαρούς δημόσιους χώρους και τους ευγενικούς ανθρώπους πόλη  του Metković.

Οι ομάδες γνώρισαν τα τοπικά προϊόντα της περιοχής πραγματοποιώντας επισκέψεις σε αμπελώνες και  καλλιέργειες εσπεριδοειδών.

Μέλος της κροατικής  ομάδας μαθητών ξενάγησε τους επισκέπτες στον οικογενειακό αμπελώνα, που κρέμεται στις ηλιόλουστες ακτές της Αδριατικής καθώς και στο οικογενειακό  οινοποιείο, στο οποίο γίνεται η οινοποίηση και εμφιάλωση ενός υψηλής ποιότητας κρασιού. Οι μαθητές γεύτηκαν τα σταφύλια και τον φρεσκοστυμμένο χυμό μανταρινιού και πορτοκαλιού και οι συνοδοί δοκίμασαν το εξαιρετικό κρασί.

Είχαν επίσης τη χαρά να συμμετέχουν σε συγκομιδή μανταρινιών, γευόμενοι επιτόπου τα  φρέσκα μανταρίνια και να επισκεφτούν εργοστάσιο επεξεργασίας  εσπεριδοειδών  και άλλων φρούτων, στο οποίο εμφιαλώνονται οι χυμοί  χωρίς πρόσθετα και συντηρητικά.

Οι τέσσερις ομάδες είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν, εκτός από την πόλη του Metković, την μικρή μεσαιωνική πόλη Ston στην χερσόνησο Peljesac, η οποία ιδρύθηκε και οχυρώθηκε τον 14ο αιώνα, και να επισκεφτούν την παρακείμενη  αλυκή, η οποία υπήρξε η βάση της οικονομίας  της επαρχίας Neretva-Dubrovnik.

Είχαν επίσης την τύχη να γνωρίσουν την επιβλητική, οχυρωμένη,  παλαιά  πόλη – μνημείο  παγκόσμιας κληρονομιάς  της Unesco – Dubrovnik, η οποία ιδρύθηκε τον 7ο αιώνα ως Ragusium, γνώρισε μεγάλη ανάπτυξη τον 15 και 16 αιώνα και άρχισε να γίνεται γνωστή  με το σημερινό της όνομα τον 16ο-17ο αιώνα.

Τις ομάδες των 4 χωρών υποδέχτηκε εκπρόσωπος του Δήμου Dubrovnik και οι μαθητές μετά το γεύμα στο εστιατόριο της φοιτητικής εστίας στη νέα πόλη, χωρίστηκαν σε διακρατικές ομάδες και περιηγήθηκαν στην παλιά πόλη, ακολουθώντας τις οδηγίες του φύλλου εργασίας που είχαν δημιουργήσει οι ίδιοι με την βοήθεια των εκπαιδευτικών τους.

Η γιορτή λήξης πραγματοποιήθηκε στις εκβολές του ποταμού Neretva, όπου οι μαθητές είχαν ετοιμάσει μικρά γεύματα για τους φιλοξενούμενούς τους και μέσα από παιχνίδι, μπάνιο στη θάλασσα, τραγούδι, γέλιο και  συγκίνηση,  αποχαιρετίστηκαν και  έδωσαν ραντεβού στο Tampere της Φινλανδίας την Άνοιξη του 2023.

Οι συνοδοί καθηγήτριες

Χριστίνα Παούνη

Αργυρώ Γκιλίρη

 

 

 

Back to top button