Κόσμος

Νόμπελ Φυσικής: Να μείνουμε ενωμένοι απέναντι στην άνοδο του «εθνικισμού» στον κόσμο, τονίζει ο Αλέν Ασπέ

Ο Γάλλος ερευνητής Αλέν Ασπέ, ο οποίος μαζί με τον Αμερικανό Τζον Κλάουζερ και τον Αυστριακό Άντον Τσάιλινγκερ τιμήθηκαν σήμερα με το Νόμπελ Φυσικής 2022, κάλεσε τη διεθνή επιστημονική κοινότητα να παραμείνει ενωμένη απέναντι στην άνοδο του «εθνικισμού» στον κόσμο.

«Είναι σημαντικό για τους επιστήμονες να διατηρήσουν τη διεθνή τους κοινότητα, όταν ο κόσμος δεν πηγαίνει καλά και ο εθνικισμός κυριαρχεί σε πολλές χώρες», είπε ο επιστήμονας, μέλος του γαλλικού Πανεπιστημίου Paris-Saclay και της Ecole Polytechnique κατά τη διάρκεια συνέντευξης στο Ίδρυμα Νόμπελ.

«Έτσι πρέπει να καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να διατηρήσουμε τους επιστήμονες ως μια διεθνή κοινότητα, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία γι’ αυτό», πρόσθεσε, αναφερόμενος στον διεθνή χαρακτήρα της σημερινής βράβευσής του.

Οι τρεις ερευνητές, όλοι τους ηλικίας από 75 ως 79 ετών, βραβεύτηκαν για τις πρωτοποριακές εργασίες τους σχετικά με την «κβαντική διεμπλοκή», ανακοίνωσε η επιτροπή του βραβείου Νόμπελ, έναν μηχανισμό όπου δύο κβαντικά σωματίδια είναι τέλεια συσχετισμένα, όποια κι αν είναι η απόσταση που τα χωρίζει.

Η απόδειξη αυτής της εντυπωσιακής ιδιότητας άνοιξε το δρόμο σε νέες τεχνολογίες στην κβαντική πληροφορική και σε υπερασφαλείς επικοινωνίες, ή ακόμη για τη δημιουργία υπερευαίσθητων κβαντικών αισθητήρων που μπορούν να επιτρέψουν εξαιρετικά ακριβείς μετρήσεις, όπως αυτή της βαρύτητας στο διάστημα.

Ο Αλέν Ασπέ δήλωσε «περήφανος» που βρίσκεται σε μια λίστα με τα μεγάλα ονόματα της παγκόσμιας φυσικής, συμπεριλαμβανομένων των πρωτοπόρων της Κβαντικής Φυσικής όπως ο Άλμπερτ Αϊνστάιν, που τιμήθηκε με το Νόμπελ Φυσικής πριν από 100 χρόνια ή ο Γερμανός Βέρνερ Χάιζενμπεργκ.

«Όλα αυτά τα μεγάλα ονόματα… Φυσικά, είμαι πολύ εντυπωσιασμένος γιατί σίγουρα δεν είμαι στο επίπεδο αυτών των ανθρώπων που άλλαξαν εντελώς τη φυσική επιστήμη», τόνισε ο 75χρονος Ασπέ.

«Αλλά είμαι περήφανος που είμαι στην ίδια λίστα, φυσικά!» πρόσθεσε γελώντας.

Η τριάδα των νικητών, η δουλειά των οποίων έλαβε χώρα χωριστά, είχε ήδη τιμηθεί με το φημισμένο Βραβείο Wolf το 2010.

Τα βραβεία Νόμπελ 2022 θα απονεμηθούν στις 10 Δεκεμβρίου στη Στοκχόλμη και το Όσλο.

ΑΠΕ

Back to top button