ΑγροτικάΔυτική ΜακεδονίαΚαστοριά

Ελληνική Λύση: Άνευ ουσιαστικών παρεμβάσεων της κυβερνήσεως – Αδιάθετη παραμένει η μηλοπαραγωγή στη Δυτική Μακεδονία

Η Καστοριά παράγεται 25-30.000 τόνους μοναδικού κόκκινου μήλου με ξεχωριστές φυσικοχημικές ιδιότητες

Δεδομένου του εν εξελίξει πολέμου στην Ουκρανία, των διαρκώς ανοδικών ανατιμήσεων στην ενέργεια, καθώς και του επιβληθέντος απαγορευτικού της Αιγύπτου σε ορισμένα είδη εισαγωγών εξαιτίας του ΔΝΤ, επηρεάζονται σοβαρά οι εμπορικοί δρόμοι διάθεσης της μηλοπαραγωγής Δυτικής Μακεδονίας. Σε περιοχές, όπως Κομνηνά, Μεσόβουνο, Πύργοι Μηλοχώρι και Εμπόριο του Δήμου Εορδαίας, καθώς και στην παραλίμνια βορειοανατολική ζώνη της Καστοριάς παράγονται περίπου 75.000 τόνοι μήλων.
Εκ της αναφερθείσας ποσότητας, στην Καστοριά παράγεται το 1/3 αυτής, ήτοι 25-30.000 τόνοι μοναδικού κόκκινου μήλου με ξεχωριστές φυσικοχημικές ιδιότητες, εξαιτίας της ιδιαιτερότητας του μικροκλίματος της λίμνης. Οι παραγωγοί πια δεν αποθηκεύουν τα μήλα τους σε ψυκτικούς θαλάμους, στοχεύοντας σε καλύτερη τιμή κατά τη διάρκεια του χειμώνα ή σε εξαγωγή, διότι δεν γνωρίζουν τι θα συμβεί με τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας, αφού το ενεργειακό κόστος είναι απαγορευτικό για μια τέτοια ενέργεια.
Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
 Προτίθεστε όπως προβείτε στις ενδεδειγμένες ενέργειες δια των οποίων θα διανοιχτούν οι οδοί διάθεσης της παραμένουσας μηλοπαραγωγής Δυτικής Μακεδονίας τόσο στην εγχώρια αγορά όσο και εξαγωγικά σε αγορές του εξωτερικού;
Ο ερωτών Βουλευτής ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ

 

Back to top button