Ελλάδα

Σεισμός 5 Ρίχτερ στον Κορινθιακό

Σεισμική δόνηση έγινε αισθητή περίπου στη 01:00 σε περιοχές της Αχαΐας και της Κορινθίας.

Σύμφωνα με αναθεωρημένη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, η σεισμική δόνηση είχε μέγεθος 5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και το επίκεντρό της εντοπίστηκε περίπου 12 χιλιόμετρα νότια της Δεσφίνας, ενώ το εστιακό βάθος προσδιορίστηκε περί τα 13 χιλιόμετρα.

Σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο, ο σεισμός είχε μέγεθος 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και το επίκεντρο ήταν 16 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Ιτέας.

Α. Τσελέντης για σεισμό στη Δεσφίνα: Πρέπει να περιμένουμε δύο 24ωρα για να δούμε πως εξελίσσεται η μετασεισμική ακολουθία

Στη Στερεά Ελλάδα αλλά και στην Αθήνα έγινε αισθητός ο σεισμός μεγέθους 5 ρίχτερ που σημειώθηκε στη 1.02 τα ξημερώματα με επίκεντρο 12 χλμ ανατολικά της Δεσφίνας

«Ο σεισμός έγινε πολύ αισθητός στην Στερεά Ελλάδα και την Αθήνα παρότι έγινε σε απόσταση 112χλμ. δυτικά-βορειοδυτικά της πρωτεύουσας» γράφει σε ανάρτησή του ο Διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Άκηs Τσελέντης.

«Αυτό οφείλεται στην κατευθυντικότητα των σεισμικών κυμάτων, επειδή το σεισμικό ρήγμα έχει μία κατευθυντικότητα από τη Δύση προς την Ανατολή» προσθέτει και συμπληρώνει «Άρα, έχουμε έντονη αισθητότητα στην Αττική, αλλά και στην Κόρινθο».

Σύμφωνα με τον κ. Τσελέντη «για να πούμε σίγουρα ότι είναι το κυρίως γεγονός πρέπει να περιμένουμε δύο 24ωρα για να δούμε πως εξελίσσεται η μετασεισμική ακολουθία η οποία μέχρι τώρα δεν μας έχει δώσει τον απαιτούμενο αριθμό μετασεισμών. Θα περίμενα λίγο περισσότερους».

Ωστόσο, όπως επισημαίνει «μετατόπιση προς άλλα μεγάλο γειτονικά ρήγματα δε βλέπουμε. Το Γεωδυναμικό παρακολουθεί συνεχώς την εξέλιξη του φαινομένου με τα δίκτυα του και θα σας ενημερώνει. Πρέπει οι κάτοικοι να ακολουθούν πάντα τα γνωστά μέτρα προφύλαξης από σεισμούς»

ΑΠΕ

Back to top button