ΚαστοριάΠρόσωπα

Εις μνήμην της Έλλης Πηχιών-Σιγανού

Έφυγε πλήρης ημερών από τη ζωή στην Αγία Παρασκευή Αττικής η τελευταία εν ζωή εγγονή του Αναστασίου Πηχιών, πρωτεργάτου του Μακεδονικού Αγώνα

Η φίλη του Συλλόγου μας κ. Αθηνά Γκουτζινοπούλου με αφορμή το θάνατο της σεβαστής Καστοριανής αρχόντισσας Έλλης Πηχιών – Σιγανού κατέθεσε το ποσόν των 100 ευρώ υπέρ των ευαγών σκοπών μας και το ποσό των 150 ευρώ εις μνήμη των αδελφών της, Καίτης, Μαρίας και Αναστάση. Μεταφέρουμε αυτούσιο το κείμενο της με σεβασμό και για να μην χαθεί η ομορφιά και η ουσία των σκέψεών της.

« Στις 11 Αυγούστου έφυγε πλήρης ημερών από τη ζωή στην Αγία Παρασκευή Αττικής η τελευταία εν ζωή εγγονή του Αναστασίου Πηχιών, πρωτεργάτου του Μακεδονικού Αγώνα στην περιοχή μας. Η εκλιπούσα ήταν κόρη του Θεολόγου – Γυμνασιάρχου Κωνσταντίνου Πηχιών και της Όλγας, το γένος Δάγκανα. Αδέλφια της ήταν η Καίτη (από τη γιαγιά της Αικατερίνη Παπάζογλου) Πηχιών – Γκέκα, παντρεμένη στην Κοζάνη και αποβιώσασα προ αρκετών ετών, η Μαρία Πηχιών – Γκοβεδάρου, ομοίως παντρεμένη στην Κοζάνη με γόνο της οικογενείας Γκοβεδάρου, που συνεργάστηκε με τον Αναστάσιο Πηχιών στον Μακεδονικό Αγώνα, η οποία απεβίωσε τον Μάρτιο του 2020, και, τέλος, ο Στρατιωτικός Οφθαλμίατρος Αναστάσης Πηχιών, που δώρισε το σπίτι του παππού του στον Δήμο Καστοριάς και λειτουργεί πλέον ως το εξαίρετο Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα. Ο τελευταίος απεβίωσε το καλοκαίρι του 2020.

Η οικογένεια των παππούδων μου Σωτηρίου και Χιονίας Παπαντίνα και η οικογένεια του Κωνσταντίνου Πηχιών είχαν πολύ στενές, αδελφικές σχέσεις εκτίμησης και αγάπης, και λόγω της γειτνίασης στο Ντουλτσό, την οποία αγάπη εμένα προσωπικά μού μετέδωσε η μητέρα μου Μαρία Παπαντίνα – Γκουτζινοπούλου. Σήμερα, διατηρώ καλές σχέσεις με τα παιδιά της Καίτης Πηχιών στην Αθήνα και στην Κοζάνη.

Με τα παιδιά του αειμνήστου Κωνσταντίνου Πηχιών επικοινωνούσα τακτικά και μάλιστα την Έλλη την επισκεπτόμουν συχνά προ πανδημίας, αλλά βρισκόμασταν και σε πολλές εκδηλώσεις των Καστοριανών στην Αθήνα. Η ίδια με ενέπνευσε και διοργάνωσα το καλοκαίρι του 2018 έκθεση φωτογραφίας για την οικογένειά της, εμπλουτισμένη ωστόσο και με πολλές γωνιές της Καστοριάς μας, αλλά και η ίδια, αν και έφυγε εδώ και πολλά χρόνια από την γενέτειρα, αναφερόταν συχνά στις αφηγήσεις της στην Καστοριά και μάλιστα στα χρόνια του Β΄ παγκοσμίου πολέμου.

Η Έλλη Πηχιών – Σιγανού είχε έναν εξαίρετο σύζυγο, τον Ορέστη Σιγανό, Διευθυντή Εφοριακό, δεν απέκτησαν παιδιά, αλλά αγαπούσαν παραπάνω από παιδιά τους τα ανίψια τους και τα παιδιά των φίλων τους. Ήταν ευρυμαθέστατη, μελετούσε μέχρι τα τελευταία της πολλά βιβλία και είχε μια έντονα καλλιεργημένη κριτική σκέψη. Η εκλιπούσα πρόσφατα Έλλη είχε αναπτύξει αξιόλογη φιλανθρωπική δράση όσον αφορά το Άσυλο Ανιάτων Αθηνών, καθώς μαγείρευε μια φορά την εβδομάδα για τους τροφίμους και , όταν πλέον μεγάλωσε ηλικιακά, έστελνε φαγητό από εστιατόριο της περιοχής της.

Ο θάνατος της αγαπημένης μου Έλλης είναι για μένα σαν να έχασα μια δεύτερη μάνα».

Ο Προοδευτικός Σύλλογος Κυριών Καστοριάς ευχαριστεί από καρδιάς την αγαπημένη μας φίλη κα Αθηνά Γκουτζινοπούλου που μοιράστηκε μαζί μας,σκέψεις και αναμνήσεις από την αδελφική σχέση της οικογένειάς της και της ίδιας προσωπικά με την οικογένεια Πηχιών.Ο Σύλλογος μας αποφάσισε να δωρίσει το ποσό των 250 eur στο Γηροκομείο Καστοριάς εις μνήμην της αρχοντικής και ηρωικής Οικογένειας Πηχιών , για να καλυφθούν ανάγκες του Γηροκομείου της πόλης μας.

To Δ.Σ. του

Προοδευτικού Συλλόγου Κυριών Καστοριάς

Back to top button