Άργος ΟρεστικόΕκδηλώσειςΚαστοριά

Στην εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου του Αλέξανδρου Μπακαϊμη «Ιερά Μονή Αγίου Αθανασίου Ζηκοβίστης» (φωτογραφίες)

Την Κυριακή 9 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του βιβλίου του Αλέξανδρου Μπακαϊμη «Ιερά Μονή Αγίου Αθανασίου Ζηκοβίστης» που εξέδωσε ο Δήμος Αργους Ορεστικού, στο κτήριο δωρεάς Δαμιανού Δούμα της Ορεστίδος (πρώην Κλινική Ζάχου)
Ομιλητές της εκδήλωσης ήταν :
Η κ. Ανδρομάχη Σκρέκα, Προϊσταμένη Εφορίας Αρχαιοτήτων Καστοριάς.
Η Σόνια Ευθυμιάδου-Παπασταύρου Μέλος Δ.Σ Συλλόγου Φίλων Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα.
Και ο συγγραφέας του βιβλίου Αλέξανδρος Μπακαϊμης.
Ακολούθησε σύντομη παρουσίαση του «Αναμνηστικού Λευκώματος του Γυμνασίου Τσοτυλίου» επίσης του κ. Μπακαϊμη, από τον συντ. εκπαιδευτικό Θωμά Τσιάγγο
Την εκδήλωση οργάνωσαν ο Δήμος Άργους Ορεστικού και ο Μορφωτικός Σύλλογος « Η Ορεστίς» ΄Αργους Ορεστικού
Παρευρέθηκαν ο Αιδεσιμολογιώτατος Πατέρας Λεωνίδας, ο Βουλευτής της ΝΔ κ. Ζήσης Τζηκαλάγιας, η Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ολυμπία Τεληγιορίδου, ο Δήμαρχος Άργους Ορεστικού κ. Παναγιώτης Κεπαπτσόγλου, με την σύζυγο του Ιατρό κ. Βίκυ Μπουργανού, ο Εκτελεστικός Γραμματέας της Περιφέρειας Δυτ. Μακεδονίας κ. Γρηγόρης Γρηγοριάδης, ο Επίτιμος Πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα Καστοριάς κ. Χρυσόστομος Παπασταύρου εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων και πλήθος κόσμου.
Ο Δήμαρχος Παναγιώτης Κεπαπτσόγλου στον χαιρετισμό του σημείωσε ότι «Με μεγάλη χαρά και συγκίνηση παρευρισκόμαστε στην παρουσίαση του βιβλίου του αξιόλογου καθηγητή και συντοπίτη μας, φίλου Αλεξάνδρου Μπακαΐμη, «Ιερά Μονή Αγίου Αθανασίου Ζηκοβίστης». Πρόκειται για ένα έργο τεράστιας ιστορικής αξίας και είμαστε περήφανοι σαν Δήμος που συμμετείχαμε σε αυτή τη γιγάντια προσπάθεια, χρηματοδοτώντας την έκδοσή του. Αποτελεί τιμή για εμάς να γινόμαστε αρωγοί και συνοδοιπόροι σε τέτοιας ανεκτίμητης αξίας εγχειρήματα.
Το βιβλίο αποτελεί έναν πραγματικό θησαυρό με αφηγήσεις, κείμενα, ιστορικά στοιχεία και ντοκουμέντα, τόσο άψογα δεμένα μεταξύ τους και θα αποτελέσει για την Ιερά Μονή Αγίου Αθανασίου Ζηκοβίστης ένα έργο που θα την ακολουθεί στο πέρασμα του χρόνου, μια παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές.
Όσον αφορά τον Αλέξανδρο Μπακαΐμη, του οφείλουμε όλοι ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ για τον κάματό του, ευγνωμοσύνη για το έργο αυτό και ευχόμαστε να συνεχίσει να προσφέρει σε όλους μας τη γνώση και την αγάπη του για τον τόπο αυτό».
Στην ομιλία της η κ. Σκρέκα αναφέρθηκε στο έργο που έχει επιτελέσει η Εφορία Αρχαιοτήτων Καστοριάς στο Μοναστήρι, συνέχισε με αναφορά στα κτίσματα και στο Καθολικό της Μονής, παρουσίασε αναλυτικά την εικονογράφηση του, δίδοντας στοιχεία για τους Αγιογράφους, και προσέφερε νέα στοιχεία που αφορούν την παρουσία παλαιότερων τοιχογραφιών κάτω από τις υφιστάμενες εικόνες.
Η κ. Ευθυμιάδου – Παπασταύρου παρουσίασε με ενάργεια, αλλά και συναισθηματική φόρτιση το βιβλίο του κ. Μπακαϊμη, ανέλυσε πτυχές των κεφαλαίων του, δήλωσε ότι έμαθε πολλά για την Ιερά Μονή που δεν γνώριζε, ενώ τόνισε την σημασία του βιβλίου για την ανάδειξη νέων πτυχών της ιστορίας της περιοχής μας.
Ο κ. Θωμάς Τσιάγγος προχώρησε σε μία ενδελεχή ανάλυση του βιβλίου «Αναμνηστικό Λεύκωμα του Γυμνασίου Τσοτυλίου», τόνισε την σπουδαιότητα και τον ρόλο που διαδραμάτισε το Γυμνάσιο Τσοτυλίου και εξήρε το πνευματικό έργο του ακούραστου φίλου του κ Αλέξανδρου Μπακαϊμη.
Στην ομιλία του ο πολυγραφότατος συγγραφέας των δύο πονημάτων Αλέξανδρος Μπακαϊμης, αναφέρθηκε στην σχέση των δύο καθιδρυμάτων με την πόλη μας, αναφέροντας μάλιστα και ονόματα Αργιτών που διαχρονικά φοίτησαν στο Γυμνάσιο Τσοτυλίου, όπως του Δημ. Ρούφου, Ιωάννη Ζάχου, Αναστασίου Αλβανού, Θωμά Παπαθανασίου και άλλων πολλών.
Ευχαρίστησε θερμά τον Δήμο Άργους Ορεστικού και ιδιαίτερα τον Δήμαρχο Παναγιώτη Κεπαπτόγλου για την κάλυψη των εξόδων έκδοσης του βιβλίου, τον Μ.Σ ¨Η Ορεστίς» και τον Πρόεδρο του Κων/νο Αδάμ για την επιμέλεια της οργάνωσης της εκδήλωσης, και τις δύο διακεκριμένες ομιλήτριες για την θαυμάσια παρουσίαση τους. Επέδωσε δε, ως «μικρόν αντίδωρον» στον Δήμαρχο Άργους Ορεστικού και στον Πρόεδρο της Ορεστίδος, δύο αναμνηστικά μετάλλια με ανάγλυφη παράσταση του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου.
Κατόπιν έλαβαν το λόγο οι Βουλευτές Ζήσης Τζηκαλάγιας, Ολυμπία Τεληγιορίδου, ο Εκτελεστικός Γραμματέας της Περιφέρειας Δυτ. Μακεδονίας κ. Γρηγόρης Γρηγοριάδης, και ο Επίτιμος Πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα Καστοριάς κ. Χρυσόστομος Παπασταύρου οι οποίοι αναφέρθηκαν με ιδιαίτερα τιμητικά λόγια στην προσφορά του κ, Μπακαϊμη και στην μεγάλη συμβολή των συγγραμμάτων του στην ιστορία και λαογραφία της περιοχής μας.
*Οι περισσότερες φωτογραφίες είναι του Δήμου Άργους Ορεστικού ( Μάρκος Πετρόπουλος)

 

 

Back to top button