Με ενδιαφέρον η παρουσίαση της έκδοσης του Τμήματος Υγείας – Πρόνοιας της ΚΕ του ΚΚΕ με τίτλο «Πανδημία Covid-19: Ο καπιταλισμός στη δύση του» στο ENVY cafe-bar στις 6 Οκτώβρη.
Την παρουσίαση έκανε η Αφροδίτη Ρέτζιου, μέλος του τμήματος Υγείας – Πρόνοιας της ΚΕ του ΚΚΕ και πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ, όπου μεταξύ άλλων ανέφερε: «Η ατομική ευθύνη αποτέλεσε την αιχμή του δόρατος της ιδεολογικής επίθεσης που εξαπολύθηκε από τα αστικά επιτελεία για να κρύψουν τις εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης για τη διαχείριση της πανδημίας. Κυρίως όμως για να αποδεχτεί ο λαός μας να προσαρμόσει τις ανάγκες του σε υπηρεσίες υγείας στα όρια της αθλιότητας του εμπορευματοποιημένου δημόσιου συστήματος υγείας και των αντοχών της καπιταλιστικής οικονομίας και ανάπτυξης αντί να διεκδικήσει ένα σύστημα υγείας τέτοιο που να μπορεί να ανταποκριθεί στην ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών σε υψηλού επιπέδου απολύτως δωρεάν υπηρεσίας υγείας, αντίστοιχες των επιτευγμάτων της επιστήμης και της τεχνολογίας».
Στη συνέχεια πρόσθεσε: «Χιλιάδες ασθενείς αποκλείστηκαν, άλλοι από τις αναγκαίες εξετάσεις, άλλοι από θεραπείες και χειρουργεία, για να αντέξει την “πίεση” των ασθενών από covid-19. Στην Ελλάδα, παρατηρήθηκε μείωση 75% στις εισαγωγές των καρδιολογικών περιστατικών, ενώ σε έρευνα για το διάστημα Φεβρουαρίου-Νοεμβρίου του 2020, παρατηρήθηκαν επιπλέον 6.100 θάνατοι από τον αναμενόμενο μέσο όρο του 2015- 2019, με το 62% να είναι “non-covid” θάνατοι».
Η Αφρ. Ρέτζιου υπογράμμισε πως ήταν εξοργιστική η δήλωση που έκανε η Μ. Γκάγκα στη ΔΕΘ ότι «δεν υπήρξε ασθενής στην Ελλάδα που δεν μπόρεσε να βρει γιατρό σε όλο το διάστημα» της πανδημίας. «Που ήταν το σύστημα υγείας για την 41χρονη μητέρα 3 παιδιών από την Καστοριά που ξεψύχησε από κορονοϊό επειδή ακολούθησε τις επίσημες κρατικές οδηγίες να κάτσει σπίτι; Για την έγκυο που με το 7 εβδομάδων νεκρό έμβρυο στην κοιλιά της περιπλανιόταν για 10 μέρες στα νοσοκομεία της Δυτικής Μακεδονίας για να χειρουργηθεί; Για τους ογκολογικούς ασθενείς και τις δραματικές καθυστερήσεις στην αντιμετώπιση τους», ανέφερε.
Για τη διαχρονική πολιτική των κυβερνήσεων στην υγεία τόνισε: «Η αλήθεια είναι ότι τόσο το νέο ΕΣΥ της ΝΔ όσο και οι προτάσεις ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ κινούνται στην ίδια κατεύθυνση. Δύο μόνο παραδείγματα: Ο νόμος της κυβέρνησης της ΝΔ για τη μεταρρύθμιση του ΕΟΠΥΥ, την ΠΦΥ αποτελεί συνέχεια της αντιλαϊκής μεταρρύθμισης της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ που αποτελεί συνέχεια των αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων των προηγούμενων κυβερνήσεων και πάει λέγοντας. Στο νομοσχέδιο που έχει στα σκαριά η ΝΔ για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη -ένα νομοσχέδιο πραγματικά οδοστρωτήρα σε βάρος της υγείας του λαού και των εργασιακών δικαιωμάτων των υγειονομικών- η κυβέρνηση χρησιμοποιεί, για να καταργήσει την πλήρη και αποκλειστική απασχόληση στους γιατρούς του ΕΣΥ, ώστε να μπορούν να ασκούν ιδιωτικό έργο, ακριβώς τα ίδια επιχειρήματα με την κυβέρνηση Σημίτη όταν εγκαινίασε το 1997 το θεσμό του επικουρικού γιατρού, θεσμός που αξιοποιήθηκε στο έπακρο από όλες τις υπόλοιπες κυβερνήσεις για να μην κάνουν προσλήψεις».
Σχολίασε επίσης την εξαγγελία του Αλ. Τσίπρα από την ΔΕΘ για «ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας», σημειώνοντας πως «δεν μπορεί να ισχυρίζεται ότι είναι ενίσχυση οι 5.500 προσλήψεις μόνιμων υγειονομικών», ενώ όταν μιλάει για ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας «αναφέρεται στην πραγματικότητα στην ενίσχυση του εμπορευματοποιημένου δημόσιου συστήματος υγείας που ως κυβέρνηση προώθησε», π.χ. με την εφαρμογή σε 18 νοσοκομεία, του νόμου της συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ να αλλάξει ο τρόπος χρηματοδότησης των δημόσιων νοσοκομείων ανάλογα με την ικανότητα τους να προσελκύουν πελάτες.
Κλείνοντας η Αφρ. Ρέτζιου τόνισε πως αυτές οι συναινέσεις «επιβεβαιώνουν την εκτίμηση του ΚΚΕ ότι τα δύσκολα για την υγεία της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων είναι επίσης μπροστά. Οι εξελίξεις στον τομέα της υγείας επιβεβαιώνουν ότι δύο δρόμους ανάπτυξης έχει μπροστά του ο λαός. Το ΚΚΕ παλεύει για μια κοινωνία με τέτοια οργάνωση της παραγωγής και των υπηρεσιών, όλης της οικονομίας, που η ανάπτυξή της θα καθορίζεται με αποκλειστικό γνώμονα τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες και στην Υγεία. Το μέτωπο της Υγείας είναι βασικό μέτωπο πάλης όλου του λαού γιατί σχετίζεται συνολικά με τους όρους ζωής του. Καμία αναμονή για επίδοξους σωτήρες και λύσεις από τα πάνω, δοκιμασμένες από τον λαό, χρεοκοπημένες. Αγωνιστική συμπόρευση στους αγώνες με το ΚΚΕ για αποφασιστική ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας, με μόνιμο προσωπικό, υποδομές, εξοπλισμό, γενναία αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης.
Το πρόσφατο παράδειγμα από το χώρο της υγείας στο Παίδων Αγία Σοφία, η εμπειρία από άλλους κλάδους δείχνουν τη μοναδική διέξοδο για το λαό μας. Από αυτή τη σκοπιά η απεργία στο χώρο της υγείας αλλά και η απεργία στα 9 Νοέμβρη είναι μία κρίσιμη αναμέτρηση ενάντια σε όσους μας καλούν να προσαρμοστούμε στη βαρβαρότητα για να μην πεθάνουμε. Γιατί ξέρουμε ότι το ακριβώς αντίθετο συμβαίνει: η προσαρμογή σε αυτό που μας ζητάνε ισοδυναμεί με θάνατο για μας. Δε θα τους περάσει».