Αύξηση του χρόνου επιβίωσης σε ασθενείς από την Ελλάδα που είχαν τη δυνατότητα πρόσβασης στις καινοτόμες θεραπείες με φάρμακα που δεν έχουν ακόμη τεθεί σε κυκλοφορία
Με πολύ μεγάλη συμμετοχή συνέδρων ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 4ου Innovation In Oncology Meeting στη Θεσσαλονίκη, στο οποίο παρουσιάστηκε δια ζώσης και διαδικτυακά, ό,τι πιο καινοτόμο εφαρμόζεται διεθνώς στον τομέα της Ογκολογίας. Το συνέδριο, με Πρόεδρο την Ογκολόγο Μπάκα Σοφία, οργανώθηκε από το Ινστιτούτο ενημερωρωσης Ογκολογικών Ασθενών και τελούσε υπό την αιγίδα του Ιατρικού Διαβαλκανικού Θεσσαλονίκης, της Κοσμητείας Σχολής Επιστημών Υγείας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου, της Ευρωπαϊκο-Κινεζικής Συμμαχίας για τον καρκίνο του Πνεύμονα και της ερευνητικής Ογκολογικής Ομάδας στην Ογκολογία (ΒΙΝΟ).
Στις εργασίες του συνεδρίου συμμετείχαν διακεκριμένοι Ογκολόγοι αλλά και Καθηγητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Το παρακολούθησαν 764 Έλληνες σύνεδροι και διαδικτυακά, 200 Ιατροί από την Κίνα.
Κατά τη διάρκεια των εργασιών της επιστημονικής συνάντησης:
• Ο καθηγητής Pirker από την Αυστρία, μίλησε για την χορήγηση της ανοσοθεραπείας στν καρκίνο του πνεύμονα στα αρχικά στάδια νόσου.
• Ο καθηγητής Manegold από Γερμανία, μιλησε για τα νέα δεδομένα της στοχεύουσας θεραπειας
• Ο Καθηγητή Califano από την Αγγλία, για τις δυνατότητες που μας δίνει η στοχεύουσα θεραπεία στον καρκίνο του πνεύμονα.
• Ο καθηγητης Voigt από την Γερμανία, παρουσίασε δεδομένα για τη νέα διαγνωστική μέθοδο του καρκίνου του πνεύμονα.
• Ο καθηγητής Mansoor από την Αγγλία, μίλησε για τους νευροενδοκρινείς όγκους και ο Καθηγητής Papotti από Ιταλία για τη διάγνωση αυτών.
• Καθηγητές απο το Πανεπιστήμιο της Σαγκάης μίλησαν για τα νεώτερα δεδομένα για τον καρκίνο του μαστου και το μελάνωμα.
• Διακεκριμένοι Ογκολόγοι από Βουλγαρία παρουσίασαν νεώτερα δεδομένα για διάφορες κακοήθειες.
• Το Τμήμα Κλινικών Μελετών – Ερευνητικών Ογκολογικών Φαρμάκων του Ιατρικού Διαβαλκανικού Θεσσαλονίκης, του οποίου προϊσταται η Ογκολόγος Δρ. Σοφία Μπάκα, παρουσίασε αποτελέσματα του έργου του από την ένταξη 224 ασθενών σε νέα φάρμακα με πολλές ελληνικές αλλά και, πρόσφατα, παγκόσμιες πρωτιές στη θεραπείες συμπαγών όγκων. Αποτελέσματα, τα οποία έδειξαν αύξηση του χρόνου επιβίωσης σε ασθενείς από την Ελλάδα που είχαν τη δυνατότητα πρόσβασης στις καινοτόμες αυτές θεραπείες, με φάρμακα τα οποία δεν έχουν ακόμη τεθεί σε κυκλοφορία.
• Από τους εκπροσώπους των φαρμακευτικών εταιρειών, δόθηκαν στοιχεία σύμφωνα με τα οποία κατά τα αμέσως επόμενα χρόνια θα κυκλοφορήσουν πολύ πιο αποτελεσματικά φάρμακα για τον καρκίνο του πνεύμονα, το μελάνωμα, τον καρκίνο του μαστού αλλά και φάρμακα σε κατηγορίες όγκων για τις οποίες δεν υπήρχε φαρμακευτική αγωγή, όπως ο καρκίνος των χολαγγείων, του στομάχου και του παγκρέατος.
• Σημαντική ήταν η συμβολή των νέων ιατρών στους οποίους δόθηκε βήμα να παρουσιάσουν τις απόψεις τους.
Ο κύριος στόχος του ετήσιου INNOVATION IN ONCOLOGY MEETING ήταν και φέτος ο εποικοδομητικός διάλογος μεταξύ των επιμέρους ογκολογικών ειδικοτήτων για την αλληλοενημέρωση στις ραγδαίες εξελίξεις που συντελούνται στον τομέα της Ογκολογίας, διεθνώς.