Καστοριά

Παιδιά ενός κατώτερου Θεού παραμένουν και φέτος στην Καστοριά οι μαθητές που έχουν ανάγκη από παράλληλη στήριξη

Σε 47 παιδιά που χρήζουν παράλληλης στήριξης στον νομό, έχουμε 10 κενά εκπαιδευτικών που έπρεπε να έχουν καλυφθεί από την 1η Σεπτεμβρίου
Οι εξαγγελίες της κυβέρνησης για κανονικότητα στην έναρξη της σχολικής χρονιάς πάνε περίπατο όταν ρίχνουμε μία ματιά στα κενά που ακόμα υπάρχουν στην παράλληλη στήριξη στον Νομό Καστοριάς. Έχουμε φτάσει στα μέσα του Οκτώβρη και ακόμη δεν έχουν καλυφθεί τα κενά στους μαθητές αυτούς.
Με βάση τα στοιχεία του ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ Καστοριάς και της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Καστοριάς:
Το ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ Καστοριάς, έχει δώσει γνωματεύσεις που αφορούν 40 παιδιά των Δημοτικών Σχολείων και 7 παιδιά των Νηπιαγωγείων. Σύνολο δηλαδή, 47 παιδιά χρήζουν παράλληλης στήριξης στον Νομό μας.
Οι εκπαιδευτικοί παράλληλης στήριξης που χρειάζονται για να καλύψουν τις ανάγκες αυτών των παιδιών είναι 34, με βάση τις γνωματεύσεις. Μέχρι σήμερα έχουν προσληφθεί 26 (όλοι αναπληρωτές, 2 βρίσκονται σε άδεια). Επομένως, έχουμε 10 κενά εκπαιδευτικών παράλληλης στήριξης.
Με απλά ελληνικά, αυτό σημαίνει ότι 10 παιδιά που έχουν μια ποικιλία μαθησιακών δυσκολιών (και έχει επιστημονικά εκτιμηθεί ότι χρειάζεται και η παρουσία 2ου εκπαιδευτικού, ταυτόχρονα με τον δάσκαλο της τάξης), ταλαιπωρούνται, αδυνατούν να παρακολουθήσουν ισότιμα τα μαθήματά τους. Και μαζί με αυτούς ταλαιπωρούνται οι δάσκαλοι που προσπαθούν να κάνουν ότι περνά από το χέρι τους. Και φυσικά οι γονείς τους που καλούνται να ανταπεξέλθουν σε αυτή την ανισότητα και πολλές φορές στρέφονται και στην ιδιωτική εκπαίδευση, σε μια εποχή που η ακρίβεια, η ανεργία κτλ τσακίζει κόκκαλα.
Αυτή η κατάσταση οδηγεί σε αλχημείες τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Καστοριάς, στην προσπάθειά της να καλύψει τις ανάγκες χωρίς εκπαιδευτικούς. Άλλες φορές απλώς δεν έχει έρθει κανένας εκπαιδευτικός (πχ 6ο Δημοτικό Καστοριάς). Άλλες φορές 1 εκπαιδευτικός μοιράζεται σε 2 σχολεία (πχ 4ο Δημοτικό Καστοριάς – 10 Πειραματικό Δημοτικό Καστοριάς). Κι όταν στο ίδιο Σχολείο βρίσκονται 2 μαθητές που χρειάζονται παράλληλη στήριξη, συνήθως καλείται 1 να τα βγάλει πέρα και με τις 2 περιπτώσεις.
Εδώ και τώρα λοιπόν να καλυφθούν τα κενά που έπρεπε να έχουν καλυφθεί από την 1η του Σεπτέμβρη
Οι εκπαιδευτικοί αυτοί πρέπει να είναι μόνιμα διορισμένοι μόνιμα, ώστε να μην προκύψει καμιά άλλη χρόνια τέτοιο ζήτημα. Άλλωστε, οι δεσμοί που αναπτύσσονται από αυτούς τους μαθητές με τους δασκάλους τους είναι ιδιαίτεροι και υπάρχει η ανάγκη να διατηρούνται περισσότερο από έναν χρόνο.
Η Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, αφού ως τα τέλη του Οκτώβρη αναμένεται τα ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ να στείλουν τις νέες γνωματεύσεις. Επομένως θα μιλάμε για ακόμη περισσότερα κενά!
Στις 9 του Νοέμβρη, στην Πανεργατική Πανυπαλληλική Απεργία, είναι μία πρώτης τάξεως ευκαιρία, εκπαιδευτικοί γονείς και μαθητές και με αφορμή την παραπάνω ζήτημα (αλλά και για όλα τα άλλα προβλήματα που ταλαιπωρούν τη λαϊκή οικογένεια) να απεργήσουμε και να στείλουμε το μήνυμα της αντεπίθεσης.

15/10/2022

Back to top button