Καστοριά

Θεσσαλονίκη: Ξενάγηση στην Άνω Πόλη με τον Ρωμύλο Μαντζούρα (φωτογραφίες)

Ξέρεις ότι η μέρα σου ξεκινάει καλά, όταν αποφασίζεις να την υποδεχτείς με μια μοναδική περιήγηση από τον επαγγελματία Καστοριανό ξεναγό Ρωμύλο Μαντζούρα. Και μάλιστα σε μια από τις γραφικότερες και ιστορικότερες περιοχές της Θεσσαλονίκης, την Άνω πόλη.
Η περασμένη Κυριακή ήταν για τους συμμετέχοντες της ξενάγησης του Σωματείου «Φίλοι Ιστορικού Κέντρου» μια θαυμάσια μέρα.
Ενήλικες, παιδιά, ηλικιωμένοι, εντόπιοι και μη, είχαν την ευκαιρία να περιπλανηθούν στα δαιδαλώδη στενάκια της βυζαντινής Άνω Πόλης και να επισκεφθούν μνημεία και εκκλησίες απαράμιλλης ιστορικής σημασίας (Πύργος Τριγωνίου, εσωτερικά τείχη Ακροπόλεως, Μόνη Βλατάδων, μοναστήρι Οσίου Δαυίδ, Βυζαντινό Λουτρό, ναός των Ταξιαρχών, εκκλησία Αγίου Νικολάου του Ορφανού).
Η ιδιαιτερότητα της περιήγησης έγκειται στο ότι οι παραστατικές αφηγήσεις και και οι γνώσεις που επέλεξε ο κ. Μαντζούρας να μοιραστεί με τους συμμετέχοντες, δημιούργησαν την αίσθηση ότι τα ιστορικά γεγονότα της Μεσαιωνικής και Βυζαντινής συμπρωτεύουσας διαδραματίζονταν ξανά μπροστά στα μάτια τους. Μια εμπειρία που έδωσε άλλη υπόσταση στον χαρακτήρα των ξεναγήσεων.
Σ.Κ.
ΦΟΥΙΤ
   

 

Back to top button