Καστοριά

Κοινή ανακοίνωση των Γουνεργατών και των Συνταξιούχων ΙΚΑ Καστοριάς

Συνάδελφοι, εργαζόμενοι, συνταξιούχοι, νέοι

Την Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2022 πραγματοποιήθηκε στην Καστοριά ένα μεγαλειώδες συλλαλητήριο από τα εργατικά σωματεία του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα, των επαγγελματιών, των αγροτών, των συνταξιούχων, της νεολαίας, με αιχμή το ζήτημα της φθηνής ενέργειας. Για να καταφέρει η εργατική τάξη και ο λαός μας να βγάλει τον χειμώνα αναίμακτα χωρίς κομμένα ρεύματα, με ζεστά σπίτια, σχολεία, Νοσοκομεία, αξιοπρεπείς και ανθρώπινες συνθήκες στους χώρους δουλειάς.

Χαιρετίζουμε τους εκατοντάδες συναδέλφους γουνεργάτες και συνταξιούχους, τον λαό της Καστοριάς που εξέφρασε τα αγωνιστικά του συναισθήματα με τη συμμετοχή του στο συλλαλητήριο.

Τα σωματεία μας από την πρώτη στιγμή έδωσαν το παρών στη συνάντηση των φορέων του κινήματος. Εξέφρασαν την άποψή τους, τα αιτήματα διεκδικήσεις που απαντάν στις ανάγκες της εργατικής τάξης, έβαλαν πλευρές για το τι κίνημα χρειάζεται η εργατική τάξη σήμερα.

Συμμετείχαμε στην οργάνωση του συλλαλητηρίου στις 5/10 προσπαθώντας μέσα από τα αιτήματα διεκδίκησης που προτείναμε να αναδείξουμε τι πραγματικά έχουν ανάγκη οι εργαζόμενοι, ο λαός απέναντι στην επίθεση που δέχονται. Τα αιτήματα μας τα κάναμε γνωστά μέσα από τις ανακοινώσεις μας.

Οι πρόσφατες συζητήσεις στο συντονισμό των σωματείων, γύρω από την εξέλιξη και τον προσανατολισμό αυτής της αγωνιστικής διάθεσης που υπάρχει από μεγάλο κομμάτι του κόσμου στην Καστοριά, μας βρίσκουν προβληματισμένους. Μετά το συλλαλητήριο βρέθηκαν οι φορείς και έβγαλαν ένα δελτίο τύπου με το οποίο απευθύνονται στον πρωθυπουργό για να κλείσουν συνάντηση μαζί του. Η πρωτοβουλία να πάει να το επιδώσει ο τοπικός βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας δεν μας βρήκε σύμφωνους. Ταυτόχρονα με τις κινητοποιήσεις δεν είμαστε αρνητικοί σε μια συνάντηση για να επιδώσουμε και να απαιτήσουμε τα αιτήματα μας στην κυβέρνηση αλλά δεν χρειαζόμαστε διαμεσολαβητές, πόσο μάλλον ανθρώπους που υπηρετούν την αντιλαϊκή πολιτική. Άλλωστε για αυτό έχουμε συντονιστεί μεταξύ μας πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια συνδικαλιστικά όργανα.

Εμείς θεωρούμε την κυβέρνηση της ΝΔ πρωτεργάτη στην επίθεση που δέχεται η λαϊκή οικογένεια και στο ζήτημα της ενέργειας. Δεν μπορούμε να μη βλέπουμε τα 1,9 δις που δόθηκαν στα μονοπώλια της ενέργειας μόνο για τον μήνα Σεπτέμβριο, ζεστό χρήμα από τους φόρους του ελληνικού λαού. Θεωρούμε, επίσης, το ίδιο υπεύθυνες και τις προηγούμενες κυβερνήσεις, οι οποίες με τις αποφάσεις τους τεμάχισαν τη ΔΕΗ σε 3 κομμάτια, ώστε να μπορεί να ιδιωτικοποιηθεί πολύ πιο εύκολα, έβαλαν το ρεύμα στο χρηματιστήριο, στήριξαν όλη αυτή την ενεργειακή μετάβαση της Πράσινης ανάπτυξης.

Θεωρούμε επιζήμια τη στάση αναμονής στην οποία καλούν το κίνημα στην Καστοριά να υιοθετήσει συγκεκριμένες συνδικαλιστικές δυνάμεις. Αυτό που χρειάζεται στην παρούσα φάση είναι η κλιμάκωση του αγώνα.  Χρειάζονται νέες μαζικές πρωτοβουλίες για κινητοποιήσεις ώστε να εκφραστεί η πραγματική λαϊκή αγανάκτηση, και με ακόμα με καλύτερους όρους να πετύχεις έτσι τους στόχους σου και τις διεκδικήσεις σου για να μην παγώσει κανένας τον χειμώνα. Ιδέες έπεσαν στο τραπέζι από τους φορείς του κινήματος. Όπως για συναυλία από το Μουσικό Σχολείο Καστοριάς με σύνθημα “Ζεσταίνουμε τις καρδιές μας – Παλεύουμε για να ζεστάνουμε και τα σπίτια μας”. Ακόμα και συλλαλητήριο στην Κοζάνη συντονισμένο από τους 4 νομούς της Δυτικής Μακεδονίας, μία κίνηση που θα βοηθούσε να συντονιστεί ο αγώνας και σε ένα επίπεδο πέρα από τα όρια του Νόμου, καθώς τα ίδια ακριβώς προβλήματα έχει ολόκληρη η βόρεια Ελλάδα.

Και  φυσικά, επόμενος σταθμός θα πρέπει να είναι η πανεργατική πανυπαλληλική απεργία  στις 9 Νοέμβρη. Εκεί, πέρα από τα ζητήματα της ενέργειας, θα μπουν επί τάπητος όλα τα ζητήματα που απασχολούν τη λαϊκή οικογένεια, τους εργάτες, τους επαγγελματίες, τους αγρότες, τους συνταξιούχους, τη νεολαία. Τα ζητήματα του μεροκάματου, της φτώχειας, της ακρίβειας, της Παιδείας, της Υγείας, της επιβίωσης.

Θεωρούμε ότι σήμερα πρέπει να δοθεί συνέχεια στον αγώνα, να νιώσει η κυβέρνηση και τα μονοπώλια την «καυτή ανάσα» του λαού, στα υποκαταστήματα των εταιριών της ενέργειας, στο Δημαρχείο, στην αντιπεριφέρεια, με κινητοποιήσεις που θα σημαδεύουν τον ένοχο για αυτήν την κατάσταση που ζούμε σήμερα. Η πολιτική που υλοποιείται σήμερα είναι για τα κέρδη των λίγων σε βάρος τις ανάγκες των πολλών.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι τα σωματεία μας θα δώσουν την μάχη ώστε να μην εγκλωβιστούν οι αγώνες του λαού σε μια αύξηση του επιδόματος και μόνο ή σε συναντήσεις επι συναντήσεων. Αντίθετα διεκδικούμε και απαιτούμε όλα όσα μας έχουν στερήσει και όλα όσα έχουμε σήμερα ανάγκη για να ζήσουμε μια ζωή με αξιοπρέπεια στα πλαίσια των δυνατοτήτων που υπάρχουν σήμερα τον 21ο αιώνα. Σε αυτόν τον αγώνα καπιταλιστές και λαός δεν μπορούν και ούτε ήταν ποτέ μαζί.

Τα σωματεία μας διεκδικούν:

  • Δραστική μείωση και πλαφόν στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος, φυσικού αερίου, πετρελαίου θέρμανσης.
  • Κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και του ΦΠΑ σε πετρέλαιο, βενζίνη, φυσικό αέριο και ηλεκτρική ενέργεια.
  • Να σταματήσουν άμεσα οι διακοπές ρεύματος σε οικογένειες που αδυνατούν να το πληρώσουν.
  • Επανασυνδέσεις στο κομμένο ρεύμα με μόνη προϋπόθεση τη συμφωνία σε διακανονισμό των οφειλών με ευνοϊκούς όρους, χωρίς προκαταβολή και με πολλές χαμηλές δόσεις για αποπληρωμή των λογαριασμών.
  • Καμία διακοπή παροχής ρεύματος και φυσικού αερίου στις σχολικές μονάδες.
  • Επέκταση των δικαιούχων και αύξηση του επιδόματος θέρμανσης για τους κατοίκους της Δυτικής Μακεδονίας.
  • Αύξηση της ποσότητας των χωρικών ξύλων ώστε να καλύπτουν τις ανάγκες για θέρμανση όλη την περίοδο του χειμώνα, και μείωση της τιμής τους.

Στηρίζουμε επίσης τα αιτήματα της φτωχής αγροτιάς και των μικρών επαγγελματιών που δίνουν την δική τους μάχη για επιβίωση.

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΤΟΤΕΧΝΙΤΩΝ ΓΟΥΝΑΣ – ΙΜΑΤΙΣΜΟΥ – ΚΛΩΣΤΟΥΦΑΝΤΟΥΡΓΙΑΣ Ν. ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΙΚΑ Π.Ε ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ

 

Back to top button