ΑγροτικάΕλλάδα

Θεσσαλονίκη: Sold out η έκθεση Agrotica πάρα την κρίση στον πρωτογενή τομέα

Τον δικό της παλμό στη Θεσσαλονίκη θα δώσει η 29η έκθεση Agrotica, η οποία είναι sold out, από τις 20 έως τις 23 Οκτωβρίου με 1.650 άμεσους και έμμεσους εκθέτες από 49 χώρες.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΧΑΪΝΑ

Η Agrotica επιστρέφει φέτος δριμύτερη για να δώσει το βήμα στο αγροτικό επιχειρείν και να αποτελέσει πεδίο προβληματισμού για μια σειρά θεμάτων που απασχολούν τον κλάδο, όπως η συνάντηση των νέων τεχνολογιών με τη γεωργία, ενώ καλύπτει κι ένα ευρύ πρόγραμμα τόσο μεμονωμένων hosted buyers όσο και οργανωμένων επιχειρηματικών αποστολών από συνολικά 15 χώρες.

«Θα ήθελα να σταθώ κυρίως στον διεθνή χαρακτήρα της έκθεσης, που πέραν της προέλευσης των εκθετών της, επεκτείνεται και στους εμπορικούς της επισκέπτες. Ειδικότερα η φετινή διοργάνωση υποδέχεται μεμονωμένους hosted buyers από 12 χώρες: Αζερμπαϊτζάν, Βουλγαρία, Κύπρο, Αίγυπτο, Γεωργία, Ιορδανία, Λίβανο, Σαουδική Αραβία, Ρουμανία, Ισπανία, Τουρκία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ενώ έχουμε ομαδικές επισκέψεις από Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία και Βουλγαρία και δύο επιχειρηματικές αποστολές από το Ιρακινό Κουρδιστάν και συγκεκριμένα από την περιοχή της Σουλεϊμανίγιας και το Ερμπίλ» τόνισε ο πρόεδρος της ΔΕΘ, κ. Τάσος Τζήκας.

Παράλληλα πρόσθεσε πως η φετινή Agrotica θα αποδείξει πως είναι η κορυφαία έκθεση των κλάδων των γεωργικών μηχανημάτων, του εξοπλισμού και των εφοδίων στα Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, αλλά και μια από τις πέντε σημαντικότερες εκθέσεις του πρωτογενούς τομέα στην Ευρώπη. «Εύχομαι η φετινή διοργάνωση να είναι εποικοδομητική για τους εκθέτες, να γίνει η αφορμή για νέες συνεργασίες αλλά και να τροφοδοτήσει με την κινητικότητά της την τοπική οικονομία» κατέληξε ο κ. Τζήκας.

Από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΘ, κ. Κυριάκος Ποζρικίδης, ανέφερε μεταξύ άλλων πως στην φετινή έκθεση αποτυπώνεται το μέλλον της αγροτικής παραγωγής, καθώς και η προσπάθεια της γεωργίας να αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης, τόσο της ελληνικής οικονομίας όσο και της περιφέρειας της χώρας μας. «Αποτελεί σημείο αναφοράς για τον αγροτικό κλάδο στα Βαλκάνια και στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, ενώ με τη διεθνή της ακτινοβολία συμβάλλει ουσιαστικά στο «άνοιγμα» νέων αγορών για την ελληνική αγροτική παραγωγή». Επίσης, ο κ. Ποζρικίδης τόνισε πως η σύγχρονη αγροτική τεχνολογία συναντάται στην έκθεση, λέγοντας πως «οι νέες τεχνολογίες στη γεωργία αποτελούν ένα από τα πιο προβεβλημένα σημεία της, καθώς αντικατοπτρίζουν το μέλλον της αγροτικής ανάπτυξης όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και διεθνώς».

Αξίζει να σημειωθεί πως στην έκθεση καταγράφεται καθολική παρουσία επιχειρήσεων από όλο το φάσμα της αγροτικής παραγωγής και τεχνολογίας και από όλη τη χώρα, ενώ συμμετέχουν οι μεγαλύτερες εταιρείες εμπορίας και πώλησης εφοδίων και γεωργικών μηχανημάτων, με παρουσία όλων των οίκων, που αντιπροσωπεύουν γεωργικούς ελκυστήρες (τρακτέρ).

«Η απαρίθμηση των πολλών δεδομένων της Agrotica αποκαλύπτει και μια άλλη παράμετρο, η οποία δεν είναι άλλη από τα οφέλη για την πόλη, για τις επιχειρήσεις της και βεβαίως για την τοπική οικονομία, από την φιλοξενία χιλιάδων εκθετών και πολλών δεκάδων χιλιάδων επισκεπτών».

Παράλληλα, κατά την διάρκεια της σημερινής συνέντευξης τύπου που πραγματοποιήθηκε στη ΔΕΘ, αναφέρθηκαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο πρωτογενής τομέας, λόγω των αυξήσεων στο παραγωγικό κόστος. Συγκεκριμένα, οι πωλήσεις στα γεωργικά μηχανήματα έχουν μειωθεί έως και 42% την φετινή χρονιά, έξω ταυτόχρονα η μέση μείωση των πωλήσεων στην αγορά λιπασμάτων είναι στο 30%. Ο πόλεμος μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας έχει ανεβάσει τις τιμές, καθώς επηρεάζονται οι δύο αυτές χώρες, οι οποίες δεν είναι μόνο μόνο από τα σημαντικότερα γεωργικά κράτη, αλλά και πολύ σημαντικοί παραγωγοί λιπασμάτων.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Παραγωγών και Εμπόρων Λιπασμάτων, Δημήτρης Ρουσσέας, ανέφερε μεταξύ άλλων πως «το υψηλό ενεργειακό κόστος, τα προβλήματα παραγωγής στα εργοστάσια λιπασμάτων, και ο πόλεμος έχουν εκτινάξει τις τιμές, με τις επιχειρήσεις-μέλη του ΣΠΕΛ να κατορθώνουν ως σήμερα τουλάχιστον, να εφοδιάζουν τους γεωργούς με λιπάσματα και φυτοπροστατευτικά, δίχως όμως να μπορούν να εγγυηθούν ότι δεν θα παρατηρηθούν ελλείψεις στην αγορά. Μάλιστα στη Νότιο Ελλάδα, η εφαρμογή λιπασμάτων, στην κύρια καλλιέργεια που είναι της ελιάς, είναι μειωμένη ως κατά 50%, εξαιτίας της συρρικνωμένης παραγωγής αλλά και των τιμών, στην περίοδο 2021-2022. Στη Βόρειο Ελλάδα, με τις αρροτριαίες καλλιέργειες, η κατάσταση είναι καλύτερη αν και όχι καλή».

Με την σειρά του ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Μηχανημάτων (ΣΕΑΜ) κ. Σάββας Μπαλουτσής επισήμανε τις καθυστερήσεις στις αξιολογήσεις και τις εγκρίσεις των σχεδίων βελτίωσης του ΥΠΑΑΤ, καθώς οι πρώτες εγκρίσεις δόθηκαν το 2020, με το κυριότερο αίτημα του συνδέσμου να αποτελεί η υιοθέτηση της κυκλικότητας στις δράσεις του ΕΣΠΑ.

«Αυτές οι καθυστερήσεις ευθύνονται και για την κάμψη των πωλήσεων το 2022, καθώς οι αγρότες περιμένουν τις επιδοτήσεις του 50-60% για να προχωρήσουν σε αγορές, με αποτέλεσμα οι πωλήσεις μετά από μία μεγάλη περίοδο κάμψης, να εκτιναχθούν το 2020 και το 2021 και να πέσουν απότομα και πολύ παραπάνω από το αναμενόμενο, το 2022».

Σημειώνεται πως τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την ερχόμενη Πέμπτη 20 Οκτωβρίου από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γιώργο Γεωργαντά.

Η έκθεση θα λειτουργεί Πέμπτη, Παρασκευή και Κυριακή από τις 10 πμ ως τις 7 μμ και το Σάββατο 22/10, από τις 10 πμ ως τις 8 μ.μ.

thesstoday.gr

 

Back to top button