ΕλλάδαΚαστοριά

Τριήμερο 28ης Οκτωβρίου: Στην τρίτη ταχύτητα η Καστοριά! (ρεπορτάζ)

Προορισμοί «τριών ταχυτήτων» στις κρατήσεις – Τα αυξημένα λειτουργικά έξοδα πιέζουν την κερδοφορία, τονίζουν οι ξενοδόχοι

Του Ηλία Μπέλλου

Κρατήσεις στα επίπεδα της αντίστοιχης περιόδου του 2019, και σε ορισμένες περιπτώσεις υψηλότερες, καταγράφουν για το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου οι ορεινοί προορισμοί της χώρας. Μόλις δέκα ημέρες πριν, κινούνται σε επίπεδα της τάξης του 90%-95%, ενώ τα πιο δημοφιλή καταλύματα κάνουν λόγο για λίστες αναμονής που καλύπτουν το 30% της υπάρχουσας δυναμικότητας.

Ωστόσο δεν παρουσιάζουν όλες οι περιοχές της Ελλάδας τις ίδιες επιδόσεις. Αυτές διαφοροποιούνται ανάλογα με την εγγύτητά τους με την Αθήνα και σε δεύτερο επίπεδο με τη Θεσσαλονίκη, καθώς τα αυξημένα μεταφορικά κόστη περιορίζουν γεωγραφικά τη ζήτηση.

Αυτό εξηγεί μιλώντας στην «Κ» ο επικεφαλής της άτυπης ομάδας ξενοδόχων των ορεινών και ημιορεινών προορισμών και πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Δράμας, Άγγελος Καλλίας, συμπληρώνοντας πως πρόκειται για ένα κλασικό καλό τριήμερο με οδηγό τους Έλληνες εκδρομείς. Έχει διαμορφωθεί όμως, σημειώνει, μια ομαδοποίηση διαφορετικών ταχυτήτων ανάλογα με τα χαρακτηριστικά του κάθε προορισμού.

Έτσι στην πρώτη ταχύτητα, αυτή με τις υψηλότερες πληρότητες εντάσσονται προορισμοί που βρίσκονται κοντά στην Αττική όπως η Αράχοβα, τα Καλάβρυτα τα Τρίκαλα Κορινθίας και η Αρκαδία.

Στη δεύτερη ταχύτητα βρίσκονται πιο μακρινοί προορισμοί όπως το Καρπενήσι, τα Καλάβρυτα, το Πήλιο και η Λίμνη Πλαστήρα όπου οι πληρότητες κινούνται κατά τι χαμηλότερα, στα επίπεδα του 80%-85%.

Τέλος στην τρίτη ταχύτητα εντάσσονται ως επί το πλείστον οι πιο απομακρυσμένοι προορισμοί της Βορείου Ελλάδας, όπως το Λιτόχωρο, η Καστοριά, η Καρδίτσα, η Δράμα, τα Νεστοχώρια, η Ξάνθη, η Κομοτηνή και οι Σέρρες. «Τα διόδια από την Αθήνα έως τη Δράμα μετ’ επιστροφής κοστίζουν 80 ευρώ περίπου συν άλλα 220 ευρώ για τα καύσιμα», υπολογίζει ο Άγγ. Καλλίας εκτιμώντας πως είναι ένα κόστος που δεν μπορούν να καλύψουν εύκολα όλοι. Ειδικά όταν και οι τιμές των ξενοδοχείων έχουν αυξηθεί κατά 15-20%, αναφέρει.

Επισημαίνει ωστόσο πως η εικόνα του τριημέρου της 28 Οκτωβρίου δεν είναι ενδεικτική, αφού οι ορεινοί προορισμοί έχουν…

Συνέχεια στο kathimerini.gr

 

 

 

Back to top button