Ελλάδα

Πώς θα γίνει η πληρωμή του επιδόματος θέρμανσης – Το χρονοδιάγραμμα καταβολής του

ο χρονοδιάγραμμα καταβολής του επιδόματος θέρμανσης στους δικαιούχους, παρουσίασε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.


Όπως είπε μιλώντας σήμερα στον ΑΝΤ1 «η πλατφόρμα θα ανοίξει αφού υπογραφεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) τις επόμενες ημέρες και θα υπάρχει καταληκτική ημερομηνία. Η πλατφόρμα θα ανοίξει μέσα στον Νοέμβριο. Μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου θα μπορούν να υποβληθούν οι αιτήσεις και στο τέλος Δεκεμβρίου θα γίνει η πρώτη πληρωμή, η δεύτερη στο τέλος Φεβρουαρίου και η τρίτη δόση στο τέλος Απριλίου».

Αναφερόμενος στις διαφοροποιήσεις που υπάρχουν φέτος, σε σχέση με πέρυσι, εξήγησε πως ανεξάρτητα από την ποσότητα που θα βάλουν οι παλαιοί δικαιούχοι του επιδόματος, θα δοθούν προκαταβολές ανάλογες με την δαπάνη που έκαναν τον περασμένο χειμώνα και θα γίνει αργότερα συμψηφισμός εάν δεν καταναλώσουν την ποσότητα πετρελαίου που αναλογεί στην προκαταβολή του επιδόματος.

Σε κάθε περίπτωση θα έχουν δοθεί 150 εκατομμύρια ευρώ από το επίδομα στους πολίτες για το επίδομα θέρμανσης μέχρι το τέλος του έτους και άλλα τόσα για την επιδότηση του πετρελαίου, σημείωσε ο κ. Σταϊκούρας.

Σχετικά με τη συζήτηση περί επαναφοράς της επιδότησης των 15 λεπτών του ευρώ στην τιμή του πετρελαίου κίνησης, στην αντλία των βενζινάδικων, ο κ. Σταϊκούρας είπε πως «εξαντλήσαμε τον δημοσιονομικό χώρο με μια σειρά από μέτρα. Αξιολογήσαμε τις προτεραιότητες. Θα αξιολογηθεί εάν μελλοντικά θα επανέλθει το μέτρο της επιδότησης της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης στην αντλία».

«Ποτέ δεν βάζουμε το κάρο μπροστά από το άλογο. Θέλει υπευθυνότητα. Έχουμε αποδείξει ότι έχουμε γρήγορα αντανακλαστικά. Μετράμε, αξιολογούμε και εφόσον υπάρχει ο δημοσιονομικός χώρος θα ληφθούν οι αποφάσεις», υπογράμμισε ο κ. Σταικούρας.

Ο υπουργός ανέφερε ακόμα ότι:

*Δεν είναι πανάκριβο το πετρέλαιο θέρμανσης. Είναι λίγο αυξημένη η τιμή του σε σχέση με πέρσι και ακόμη δεν έχει υπολογιστεί το επίδομα θέρμανσης. Έχουμε συναίσθηση τι γίνεται παγκοσμίως;

*Από τους ΕΦΚ στα καύσιμα υπάρχουν έσοδα 1,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, που δεν μπορούν να βρεθούν από αλλού, ώστε έστω προσωρινά να υπάρξει κατάργηση του φόρου.

Κώστας Τσάβαλος/ertnews.gr

Back to top button