ΑγροτικάΕλλάδα

«Μας δίνουν ψίχουλα και αισχροκερδούν» – Μεγάλο συλλαλητήριο αγροτών στην Agrotica

Την κλιμάκωση των αγώνων τους προαναγγέλλουν αγρότες και κτηνοτρόφοι από όλη την Ελλάδα, οι οποίοι πραγματοποιούν αυτή την ώρα συλλαλητήριο έξω από τη ΔΕΘ, όπου βρίσκεται σε εξέλιξη η 29η Agrotica.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΕΛΙΝΑ ΤΟΥΚΟΥΣΜΠΑΛΙΔΟΥ

Αισχροκέρδεια σε βάρος όλων καταγγέλλουν οι συγκεντρωμένοι, καθώς όπως επισημαίνουν οι παραγωγοί πωλούν τα προϊόντα τους πέντε φορές φθηνότερα συγκριτικά με την τελική τιμή των σούπερ μάρκετ. Παράλληλα ζητούν ουσιαστική στήριξη του πρωτογενούς τομέα ώστε να μπορέσουν να επιβιώσουν οι ίδιοι και οι οικογένειές τους, εν μέσω του ραγδαίου κύματος ακρίβειας και ενεργειακής κρίσης.

«Σήμερα με απόφαση της Πανελλαδικής Επιτροπής των μπλόκων, με συγκατάθεση των ομοσπονδιών και των αγροτικών συλλόγων, οι αγρότες, οι κτηνοτρόφοι, οι αλιείς και οι μελισσοκόμοι όλης της Ελλάδας ερχόμαστε εδώ στην Agrotica για να αναδείξουμε τα μεγάλα προβλήματα που έχει ο κλάδος μας και τα οποία οδηγούν στην εξαθλίωση και το μαρασμό μεγάλου μέρους του αγροτικού πληθυσμού», αναφέρει ο πρόεδρος της ΕΟΑΣΚ κ. Κώστας Τζέλλας.

Και προσθέτει πως «με το τεράστιο κόστος παραγωγής, το πετρέλαιο στα 2,20€ και το ηλεκτρικό ρεύμα τρεις φορές πιο ακριβό σε σχέση με πέρυσι, τα λιπάσματα να έχουν τριπλάσια τιμή και οι τιμές των αγροτικών προϊόντων να καταρρέουν είναι πολύ δύσκολο να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε και να παραμένουμε στα χωριά και στα σπίτια μας».

«Φρούτα και λαχανικά που φεύγουν από τους παραγωγούς για 0,25 – 0,30€, καταλήγουν σε όλους μας 2€»

Ενώ όσον αφορά τις τιμές των προϊόντων που παίρνουν την άνω βόλτα στα σούπερ μάρκετ, επεσήμανε πως «τα φρούτα που φεύγουν από τον αγρότη 0,25 – 0,30€, φτάνουν σε όλους εμάς 2€. Αυτό δείχνει ότι δεν παίζει ρόλο ο αγρότης και το κόστος παραγωγής. Μιλάμε για αισχροκέρδεια και καλούμε την κυβέρνηση να παρέμβει. Δεν είναι δυνατόν να μη μπορεί ο αγρότης να τα βγάλει πέρα και ούτε ο καταναλωτής να μπορεί να αγοράσει φθηνά προϊόντα».

«Να μειωθεί το κόστος παραγωγής ουσιαστικά και όχι με τα ψίχουλα που μας πετάνε»

Το σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης που θα αναγκάσει πολλούς παραγωγούς να μη καλλιεργήσουν του χρόνου, επεσήμανε ο πρόεδρος της Αγροτικής Ομοσπονδίας και Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, κ. Μαρούδας Ρίζος, ο οποίος από την πλευρά του τόνισε ότι «η μόνη προοπτική είναι ο αγώνας μας».

Όπως υπογράμμισε: «Διοργανώνουμε σήμερα ένα μεγάλο αγροτικό συλλαλητήριο στην Agrotica για να αναδείξουμε τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο πρωτογενής τομέας, οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι, που είναι το μεγάλο κόστος παραγωγής και οι χαμηλές τιμές στα προϊόντα που φτάνουν όμως πέντε, έξι και δέκα φορές ακριβότερα στη λαϊκή κατανάλωση. Όλους μας εκμεταλλεύονται και κερδοσκοπούν σε βάρος μας. Αρκετοί συνάδελφοι έτσι όπως είναι η κατάσταση δε θα μπορέσουν να καλλιεργήσουν του χρόνου. Οι κινητοποιήσεις μας το επόμενο διάστημα πρέπει να πιέσουν την κυβέρνηση για να μειωθεί το κόστος παραγωγής ουσιαστικά και όχι με τα ψίχουλα που μας πετάνε. Είναι μια πολύ δύσκολη χρονιά».

Οι αγρότες ζητούν μείωση του κόστους παραγωγής, αφορολόγητο πετρέλαιο και μείωση της τιμής του ρεύματος, με πλαφόν 0,07€ ανά κιλοβατώρα, κατώτατες εγγυημένες τιμές που θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής και θα διασφαλίζουν εισόδημα επιβίωσης και προσιτές τιμές στα προϊόντα για τη λαϊκή κατανάλωση και αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλες τις φυσικές καταστροφές και νόσους στο 100%.

Δείτε φωτογραφίες:

thesstoday.gr

Back to top button