Μια βόλτα που έκανε ο αντιπρόεδρος της Εταιρείας Προστασίας Περιβάλλοντος Καστοριάς, Νίκος Παναγιωτόπουλος με το ΙΧ αυτοκίνητό του, αποδείχθηκε σωτήρια για ένα γατάκι, το οποίο εγκαταλείφθηκε ή χάθηκε σε επαρχιακό δρόμο της Καστοριάς.
Ρεπορτάζ: Θωμάς Καλέσης
Το γατάκι ηλικίας ολίγων μηνών, φορούσε ακόμη το περιλαίμιο που του πέρασαν οι αρχικοί του ιδιοκτήτες το οποίο ωστόσο λίγο έλειψε να προκαλέσει και τον επιθανάτιο ρόγχο του. Για καλή του τύχη ο Νίκος Παναγιωτόπουλος κατάφερε να το εντοπίσει, να το πιάσει και να κόψει το περιλαίμιο λίγο πριν το συμπαθές τετράποδο αφήσει την τελευταία του πνοή.
«Έκανα μια βόλτα με το ΙΧ μου σε επαρχιακό δρόμο της Καστοριάς, όταν είδα ένα μικρό γατάκι το οποίο είχε κάτι περίεργο στο λαιμό του, που δεν κατάλαβα εξ’ αρχής περί τίνος πρόκειται. Δυσκολεύτηκα πολύ να το πιάσω, αλλά όταν τα κατάφερα διαπίστωσα ότι δυσκολευόταν πολύ να αναπνεύσει λόγω του αυτοσχέδιου πλαστικού περιλαίμιου που του φόρεσαν οι ιδιοκτήτες του, το οποίο μετατράπηκε σε θηλιά όσο άλλαζε η σωματοδομή του. Αν δεν το προλαβαίναμε, ενδεχομένως να είχε λίγες ακόμη ώρες ζωής» περιγράφει στο GRTimes, ο αντιπρόεδρος της Εταιρείας Προστασίας Περιβάλλοντος Καστοριάς, Νίκος Παναγιωτόπουλος.
«Όταν έβγαλα το περιλαίμιο, κατάφερα να ακούσω και την ανάσα του. Σαν ένα συνεχόμενο σφύριγμα από αυτό που βγάζουμε όταν μας ελευθερώνουν από κάτι που μας πνίγει. Αμέσως καθάρισα τη βαθιά πληγή, του έδωσα αντιβίωση, προσπάθησα να το ταΐσω με μεγάλη δυσκολία και το άφησα στον χώρο του» συμπληρώνει.
Μοιάζει σαν να σε πιάνουν από το λαιμό και κάθε μέρα να σε σφίγγουν περισσότερο
Περιγράφοντας περαιτέρω την ανακούφιση που ένιωσε το μικρό γατάκι μόλις του αφαιρέθηκε το περιλαίμιο ο Ν. Παναγιωτόπουλος τόνισε πως «πρόκειται για μια εγκληματική πράξη, την οποία καλό είναι να γνωρίζουν όσοι υιοθετούν ζωάκια. Δεν περνάμε ποτέ περιλαίμιο πριν συμπληρωθεί ένα ικανό διάστημα από τη γέννηση του. Εκείνο που με τρελαίνει είναι η αίσθηση που θα είχε το μικρό γατάκι όλο αυτό το διάστημα. Σκεφτείτε πως είναι σαν να σε πιάνουν από το λαιμό και κάθε μέρα να σε σφίγγουν όλο και περισσότερο. Δεν μπορούσε να φάει, να καταπιεί, να αναπνεύσει. Είναι φοβερό» τονίζει.
Και στέλνει το μήνυμα σε όσους θέλουν να προχωρήσουν σε υιοθεσία «να μη φορούν περιλαίμιο στο ζώο από τους πρώτους μήνες ζωής. Η σωματοδομή του αλλάζει σχεδόν καθημερινά όταν βρίσκεται στην ανάπτυξη και αυτό μπορεί να αποτελέσει δυσβάσταχτο πρόβλημα για τους τετράποδους φίλους.
Ας το αφήνουμε περισσότερο από ένα χρόνο να αναπτυχθεί. Είναι εγκληματικό και ειδικά για όσους είναι αναποφάσιστοι ως προς την υιοθεσία με αποτέλεσμα να εγκαταλείπουν ζώα μόνα και αβοήθητα στο ύπαιθρο».