Υλικά
- 500 γρ. μανιτάρια άγρια, ανάμεικτα (τρομπέτες, πορτσίνι, πλευρώτους)
- 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
- 5 σκελίδες σκόρδο λιωμένες ή ψιλοκομμένες (χωρίς τα πράσινο φύτρο τους)
- 3 κουταλιές μαϊντανός ή θυμάρι ψιλοκομμένα
- 2 κουταλιές βούτυρο
- 3 κουταλιές ελαιόλαδο
- 250 ml λευκό κρασί
- 1 κύβος λαχανικών διαλυμένος σε 1 φλιτζάνι νερό ή 1 φλιτζάνι ζωμός λαχανικών
- αλάτι
- πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Εκτέλεση
-
Πλένετε γρήγορα τα μανιτάρια, τα καθαρίζετε και τα στεγνώνετε καλά σε πετσέτα. Τα κόβετε σε ισομεγέθη κομμάτια (προαιρετικά). Σε βαθύ αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνετε το βούτυρο μαζί με το λάδι και σοτάρετε τα κρεμμύδια για 4-5′ ανακατεύοντας διαρκώς.
-
Προσθέτετε κατόπιν τα μανιτάρια και συνεχίζετε το σοτάρισμα για 8′ μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά τους. Αλατοπιπερώνετε, προσθέτετε το σκόρδο και σβήνετε με το κρασί. Τέλος βάζετε τον κύβο ή το σπιτικό ζωμό λαχανικών.
-
Βράζετε μέχρις ότου να εξατμιστεί το κρασί και να μείνουν τα μανιτάρια με το λάδι τους. Κατόπιν ρίχνετε το μαϊντανό ή το θυμάρι και ανακατεύετε. Αφήνετε τα μανιτάρια να πα΄ρουν 1-2 βράσεις και τα σερβίρετε αμέσως.