ΕλλάδαΚόσμος

Παρακολουθήστε live τη μερική έκλειψη Ηλίου!

Σήμερα, Τρίτη 25 Οκτωβρίου, πραγματοποιείται μερική έκλειψη Ηλίου, η τελευταία του 2022, η οποία θα είναι ορατή και από την Ελλάδα.

Η μερική έκλειψη Ηλίου είναι ορατή στο βόρειο ημισφαίριο, στην Αφρική, στην Ασία και στην Ευρώπη, μεταξύ άλλων και στη χώρα μας. Το φαινόμενο ξεκίνησε στις 12:36. Το μέγιστο της κάλυψης του ηλιακού δίσκου από την σκιά της Σελήνης (κατά 26,23%) θα πραγματοποιηθεί στις 13:43. Το φαινόμενο ολοκληρώνεται στις 14:51.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε το φαινόμενο διαδικτυακά όπως παρατηρείται μέσα από το φακό του ηλιακού τηλεσκοπίου του Κέντρου Επισκεπτών Πεντέλης με σχολιασμό από τους αστρονόμους του Κέντρου Επισκεπτών Πεντέλης, σε συνεργασία με ερευνητές του Ινστιτούτου Αστρονομίας, Αστροφυσικής Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Η επόμενη ηλιακή έκλειψη που θα είναι ορατή από τη χώρα μας, θα είναι το 2027.

Παρακολουθήστε το φαινόμενο από το κανάλι του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών στο youtube

Η μέγιστη φάση της έκλειψης θα παρατηρηθεί στην Κεντρική Ρωσία και στη Δυτική Σιβηρία, όπου η Σελήνη θα καλύψει περίπου το 85% του ηλιακού δίσκου. Στην κεντρική Ελλάδα και στην Αθήνα η διάρκεια της έκλειψης θα είναι περίπου 2 ώρες και 15 λεπτά. Θα αρχίσει στις 12:36 μ.μ., η μέγιστη κάλυψη του ηλιακού δίσκου (σχεδόν 38%, ποσοστό που θα αγγίξει το 46% στα βορειοανατολικά σύνορα της χώρας) θα συμβεί στις 13:43 και το φαινόμενο θα ολοκληρωθεί στις 14:51. Στη Θεσσαλονίκη η μερική έκλειψη θα αρχίσει στις 12:30, θα κορυφωθεί στις 13:38 και θα τελειώσει στις 14:46.

Μερική έκλειψη συμβαίνει όταν η Σελήνη παρεμβάλλεται μεταξύ Γης και Ήλιου, καλύπτοντας ένα μόνο μέρος του άστρου μας. Ακόμη και σε αυτή την περίπτωση, η έκλειψη δεν μπορεί να παρατηρηθεί με ασφάλεια άμεσα με γυμνά μάτια (υπάρχει κίνδυνος σοβαρής βλάβης), αλλά μέσα από κιάλια ή τηλεσκόπιο με ειδικό ηλιακό φίλτρο.

Στις 7 Νοεμβρίου θα έχουμε μια ολική σεληνιακή έκλειψη, η οποία και θα είναι η τελευταία γενικά έκλειψη του 2022. Το 2023 θα υπάρξουν τέσσερις εκλείψεις: μία ολική ηλιακή στις 20 Απριλίου, μία σεληνιακή στις 5-6 Μαΐου, μία δακτυλιοειδής ηλιακή στις 14 Οκτωβρίου και μία μερική σεληνιακή στις 28-29 Οκτωβρίου.

ΑΠΕ

Back to top button