ΕκδηλώσειςΚαστοριάΝεστόριο

Επετειακή εκδήλωση στο Επταχώρι παρουσία του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου (πρόγραμμα)

Πρόγραμμα εορτασμού επετειακής εκδήλωσης στην τοπική κοινότητα Επταχωρίου, όπου ήταν εγκατεστημένο το στρατηγείο της Πίνδου υπό τον Συνταγματάρχη Κωνσταντίνο Δαβάκη

Η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας διοργανώνει επετειακή εκδήλωση στο Επταχώρι Καστοριάς, τόπο που ήταν εγκατεστημένο το στρατηγείο της Πίνδου υπό τον Συνταγματάρχη Κωνσταντίνο Δαβάκη. Στο πλαίσιο αυτό και προσδοκώντας στην ανάδειξη της σημασίας του Αγώνα των προγόνων μας, θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις στην Τ.Κ. Επταχωρίου, σύμφωνα με το παρακάτω πρόγραμμα:

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2022

07.30 Όρθρος και Θεία Λειτουργία στον Ι.Ν. Αγ. Παρασκευής, της Τοπικής Κοινότητας Επταχωρίου.

10.00 Ιερό Μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των κεκοιμημένων Ηρώων του 1940, στον Ιερό Ναό Αγ. Παρασκευής, της Τοπικής Κοινότητας Επταχωρίου.

11.00 Επιμνημόσυνη δέηση στις προτομές των έξι (6) Ηρώων αγωνιστών του 1940, μεταξύ των οποίων ο Συνταγματάρχης Δαβάκης. Παρουσία του Υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Νίκου Παναγιωτόπουλου.

11:15 Κατάθεση Στεφάνων από τους εκπροσώπους των πολιτικών και στρατιωτικών αρχών-Τήρηση ενός λεπτού σιγής-Ανάκρουση Εθνικού Ύμνου, παρουσία στρατιωτικού αγήματος.

11:30 Μετάβαση στην Πλατεία Δαβάκη, όπου δεσπόζει η οικία που χρησιμοποιήθηκε ως αρχηγείο (Σταθμός διοίκησης αποσπάσματος της Πίνδου).

11.40 «Το Επταχώρι ως έδρα του Αποσπάσματος της Πίνδου με Διοικητή τον Συνταγματάρχη Κωνσταντίνο Δαβάκη. Η οργάνωση – προετοιμασία εν όψει του πολέμου. Η σημασία της πρώτης νίκης κατά του Άξονα. Χαρακτηριστικά περιστατικά από αφηγήσεις κατοίκων της περιοχής και ημερολόγια στρατιωτικών – ηρώων». Ομιλία για τα γεγονότα της εποχής, από την κα. Ιωάννα Λουλάκη και τον κ. Βασίλειο Δήμου, συνταξιούχους εκπαιδευτικούς από το Επταχώρι. Εκφώνηση και σχετικών ποιημάτων.

11.50 Ωδή στους αγωνιστές από γυναίκες του Επταχωρίου, που γνώρισαν τον Συνταγματάρχη Κωνσταντίνο Δαβάκη.

Ωδή στους Ήρωες από τη Χορωδία του Πολιτιστικού Συλλόγου Καστοριάς, «Βασίλειος Δόικος».

12:10 Μετάβαση στην κοινότητα Ζούζουλης.

Επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στον τάφο των πεσόντων Ελλήνων Αξιωματικών (Υπολοχαγός Αλέξανδρος Διάκος) και Οπλιτών, παρουσία στρατιωτικού αγήματος.

12:45 Επιστροφή στο Επταχώρι. Μετάβαση στην πλατεία «Δαβάκη», επίσκεψη στο «Τζημοπούλειο Λαογραφικό Μουσείο» – Έκθεση παλιών φωτογραφιών Επταχωρίου και σπάνιες φωτογραφίες του Συνταγματάρχη Δαβάκη και των επιτελών του.

 

 

Back to top button