Ελλάδα

Γενέθλια 60 χρόνων για το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης – Επετειακή έκθεση με αδημοσίευτα εκθέματα (εικονες))

Επέτειο 60 χρόνων λειτουργίας έχει σήμερα το Αρχαιολογικό Μουσείο της Θεσσαλονίκης και το γιορτάζει με την έκθεση 60 χρόνια/ 60 στιγμές, παρουσιάζοντας εκθέματα με ιστορική σημασία.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΕΛΙΝΑ ΤΟΥΚΟΥΣΜΠΑΛΙΔΟΥ

Το ημερολόγιο έγραφε 27 Οκτωβρίου 1962 όταν το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης άνοιξε τις πύλες του για να υποδεχθεί τους πρώτους επισκέπτες. Σήμερα, κλείνοντας 60 χρόνια λειτουργίας διοργανώνει μια ιδιαίτερη επετειακή έκθεση με περισσότερα από 274 εκθέματα.

«Φέτος εγκαινιάζουμε τη νέα μας περιοδική έκθεση, ακριβώς τη μέρα που εγκαινιάστηκε πριν από 60 χρόνια, στις 27 Οκτωβρίου 1962 το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης. Ήταν μια πολύ σημαντική στιγμή και θέλουμε να τη γιορτάσουμε. Είναι μια ευκαιρια να ξεφυλλίσουμε τις σελίδες της ιστορίας μας, να διαλέξουμε τις πιο σημαντικές στιγμές της», αναφέρει χαρακτηριστικά η αναπληρώτρια διευθύντρια του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης, κα. Αγγελική Κουκουβού.

Γεγονότα – σταθμοί στη λειτουργία του μουσείου

1962

Ως σταθμούς και γεγονότα ορόσημα για τη λειτουργία του η ίδια μνημονεύει τα λαμπερά εγκαίνια που έγιναν το 1962, τα οποία μάλιστα έγιναν με αφορμή τη συμπλήρωση 50 χρόνων από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης.

1977

Το βράδυ της 10ης Νοεμβρίου 1977 καταφθάνει στο μουσείο με απόλυτη μυστικότητα η χρυσή λάρνακα με τα οστά και το χρυσό στεφάνι του Φιλίππου του Β’ από την ανασκαφή του τάφου στη μεγάλη Τούμπα της Βεργίνας. Η ανασκαφή με τα πολύτιμα αντικείμενα και ανασκαφέα τον διάσημο αρχαιολόγο και καθηγητή Μανόλη Ανδρόνικο χαρακτηρίστηκε ως «η μεγαλύτερη αρχαιολογική ανακάλυψη της τελευταίας εκατονταετίας».

1985

Με δύο εκθέσεις, μια αρχαιολογική και μια εικαστική, γιόρτασε το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης την επέτειο των 2.300 χρόνων της Θεσσαλονίκης. Η πρώτη ήταν αφιερωμένη στην ιστορία της πόλης από τα προϊστορικά μέχρι τα χριστιανικά χρόνια και η δεύτερη είχε ως θέμα τη Θεσσαλονίκη στη νεοελληνική ζωγραφική.

2001

Ιστορικό διατηρητέο μνημείο και έργο τέχνης χαρακτηρίστηκε το 2001 το κτίριο του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης, ως ιδιαιτέρως σημαντικό δείγμα της αρχιτεκτονικής των δημοσίων κτιρίων της πόλης κατά το δεύτερο μισό του 20ου αιώνα.

Σημειώνεται ότι η πλειονότητα των εκθεμάτων της συγκεκριμένης έκθεσης βρισκόταν σε αποθήκες, οπότε είναι η πρώτη φορά που το κοινό θα έχει την ευκαιρία να τα θαυμάσει. Όπως ανέφερε η κα. Κουκουβού: «Οι επισκέπτες της έκθεσης θα δουν περισσότερα από 274 εκθέματα, τα περισσότερα από τα οποία είναι από τις αποθήκες μας. Λίγα είναι από τη μόνιμη έκθεσή μας. Θέλαμε να βγάλουμε νέο υλικό, εκθέματα που δεν έχουν δει μέχρι τώρα οι επισκέπτες μας και συνδέονται με τις σημαντικές στιγμές της ιστορίας μας. Είναι 60 στιγμές».

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες:

thesstoday.gr

Back to top button