Άργος ΟρεστικόΚαστοριάΝεστόριο

Μονοεδρική η Καστοριά;

Αγωνία επικρατεί στα επιτελεία των κομμάτων για την οριστικοποίηση των αλλαγών στις εκλογικές έδρες που φέρνει η τελευταία απογραφή του πληθυσμού.

Τα τελικά αποτελέσματα από την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία δεν έχουν ακόμη εκδοθεί, όμως το γεγονός ότι ο πληθυσμός της χώρας έχει μειωθεί κατά 400.000 αλλά και η κατανομή του πληθυσμού σήμερα, αναμένεται να οδηγήσουν σε αλλαγή του εκλογικού χάρτη με αύξηση των μονοεδρικών και μεταφορά εδρών σε Αθήνα, Πειραιά και Θεσσαλονίκη.

Αν οι εκλογές γίνουν μετά την 1η Μαρτίου 2023, τότε οι υποψήφιοι βουλευτές θα κληθούν να δώσουν τη μάχη υπό τα νέα δεδομένα, καθώς άλλες περιφέρειες θα χάσουν έδρες και άλλες θα κερδίσουν.

Με βάση τα νέα δεδομένα:

– Οι μονοεδρικές αναμένεται να αυξηθούν από 7 σε 10.
– Από δύο έδρες φέρεται να χάνουν Αιτωλοακαρνανία και στις Σέρρες. Από μία έδρα η Αρκαδία, η Άρτα, η Αχαΐα, η Δράμα, η Ηλεία, η Θεσπρωτία, τα Ιωάννινα, η Καρδίτσα, η Καστοριά, το Κιλκίς, η Κοζάνη, οι Κυκλάδες, η Λακωνία, η Λάρισα, η Μαγνησία, η Μεσσηνία, η Πέλλα – Πιερία, τα Τρίκαλα, η Φθιώτιδα, η Φλώρινα και η Χίος.
– Στον αντίποδα “κερδισμένοι” αναμένεται να είναι η Α’ Αθηνών με επιπλέον 3 έδρες (17), ο Βόρειος Τομέας με +4 έδρες (19), ο Δυτικός Τομέας με +2 έδρες (13), ο Νότιος Τομέας με +4 έδρες (22), η Β’ Πειραιώς με μία επιπλέον έδρα (9), η Ανατολική Αττική με +4 έδρες (14), η Δυτική Αττική με 1 ακόμη έδρα (5), η Α’ Θεσσαλονίκης με +4 έδρες (20) και μία ακόμη έδρα φαίνεται να κερδίζουν και τα Δωδεκάνησα.

– Αντίθετα η νέα απογραφή δεν φέρεται να επιφέρει αλλαγές όσον αφορά στον αριθμό των εδρών σε: Αργολίδα, Βοιωτία, Γρεβενά, Έβρο, Εύβοια, Ευρυτανία, Ζάκυνθο, Ημαθία, Ηράκλειο, Β’ Θεσσαλονίκης, Καβάλα, Κέρκυρα, Κεφαλλονιά, Κορινθία, Λασίθι, Λέσβο, Λευκάδα, Ξάνθη, Πρέβεζα, Ρέθυμνο, Ροδόπη, Σάμο, Φωκίδα, Χαλκιδική και Χανιά.

sentranews.gr

 

 

Back to top button