Ελλάδα

Η «Γαλάζια Λίμνη» της Ελλάδας βρίσκεται στο Κιλκίς (βίντεο)

Έχει και ο Νομός Κιλκίς τη… Γαλάζια Λίμνη του. Βρίσκεται στις Β.Α. πλαγιές του όρους Πάικο, σε υψόμετρο περίπου 500 μέτρων και σε απόσταση μόλις 4 χιλιομέτρων από το ιστορικό χωριό Σκρα. Υπάγεται στο Δήμο Παιονίας. Η λίμνη με μεγαλύτερο βάθος τα τέσσερα μέτρα και οι παρακείμενοι καταρράχτες προσελκύουν πολλούς φυσιολάτρες, κάθε εποχή του έτους. Για τους εκδρομείς η αποζημίωση έρχεται από το απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς τοπίο όπου κυριαρχούν τα νερά και η πλούσια βλάστηση και βεβαίως τα πανέμορφα χρώματα του φθινοπώρου. Όλα αυτά αποτελούν μέρος του μεγαλύτερου καστανόδασους της Ελλάδας που “ κατοικεί” στο Πάικο.

Λίγο ο καθαρός αέρας, λίγο το περπάτημα για να συναντήσει κανείς τη Γαλάζια Λίμνη και τους “ ομογάλακτους” καταρράκτες που σχηματίζονται εκεί τροφοδοτούμενοι από ένα πλέγμα ρυακιών που “ γεννά” το Πάικο, επόμενη επιθυμία που “ καταλαμβάνει” τον επισκέπτη είναι να ανακαλύψει κοντινούς γαστρονομικούς προορισμούς. Και υπάρχουν αρκετοί και άκρως ενδιαφέροντες στη διαδρομή. Πρώτη επιλογή αποτελεί το κοντινό χωριό Σκρα, όπου εκτός από φαγητό μπορεί κανείς να επισκεφθεί και το “ Μουσείο Α΄Παγκοσμίου Πολέμου – Μάχης Σκρα” που λειτουργεί εκεί από το 2002. Κατηφορίζοντας προς την… αφετηρία και ακολουθώντας τη διαδρομή προς την πανέμορφη Γουμένισσα, με τα ξακουστά “ χάλκινα” και τα εύγευστα κρασιά και τσίπουρα, μπορεί να επιλέξει κάποια παραδοσιακή ταβέρνα στον οικισμό Λιβάδια ή λίγο πιο κάτω, στο περικυκλωμένο από… καστανιές χωριό Καστανερή (από που άραγε να πήρε τ΄όνομά του;) ή τη Γρίβα.

* Και για να μην μπερδευτείτε, σας ενημερώνουμε πως η Γαλάζια Λίμνη “ κυκλοφορεί” και ως “ Λίμνη Σκρα” και “ Σμαραγδένια Λίμνη”.

ΑΠΕ

Back to top button