ΕκδηλώσειςΚαστοριά

«Κάποτε στο Δισπηλιό» & «Έγκλημα στον Λιμναίο Οικισμό» (φωτογραφίες)

Στη διάρκεια του εκπαιδευτικού προγράμματος, οι μαθητές έρχονται σε επαφή με αυθεντικά ανασκαφικά ευρήματα, συνομιλούν με αρχαιολόγους και περιηγούνται στον χώρο αναπαράστασης του προϊστορικού οικισμού

«Προϊστορικός Λιμναίος Οικισμός Δισπηλιού» είναι ο τίτλος του νέου εκπαιδευτικού προγράμματος του Κέντρου Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφορία (Κ.Ε.ΠΕ.Α.)/Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (Κ.Π.Ε.) Καστοριάς, που σχεδιάστηκε σε συνεργασία με το Τμήμα Επικοινωνίας και Ψηφιακών Μέσων του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας (Εργαστήριο Ψηφιακών Μέσων και Στρατηγικής Επικοινωνίας) και υλοποιείται με την υποστήριξη ερευνητών αρχαιολόγων της ανασκαφικής ομάδας του Δισπηλιού και της Ανώνυμης Εταιρείας του Δήμου Καστοριάς «ΜΑΚΕΔΝΟΣ Α.Ε.».

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα απευθύνεται σε μαθητές/τριες της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και στοχεύει στην ανάδειξη της διαχρονικής σχέσης ανάμεσα στο λιμναίο περιβάλλον και στους ανθρώπινους πολιτισμούς που «γεννήθηκαν» και αναπτύχθηκαν στην περιοχή μας. Προσεγγίζοντας τον τρόπο ζωής των προϊστορικών ανθρώπων, τις παραγωγικές ασχολίες και τις επιλογές τους, οι μαθητές/τριες γνωρίζουν έναν νεολιθικό πολιτισμό άρρηκτα συνδεδεμένο με το υδάτινο περιβάλλον που τον φιλοξένησε, ανασυνθέτουν τα χαρακτηριστικά μιας λειτουργικής κοινωνίας που έζησε στις όχθες της λίμνης την 6η χιλιετία π.Χ.

Στη διάρκεια του εκπαιδευτικού προγράμματος, οι μαθητές/τριες έρχονται σε επαφή με αυθεντικά ανασκαφικά ευρήματα, συνομιλούν με αρχαιολόγους και περιηγούνται στον χώρο αναπαράστασης του προϊστορικού οικισμού ενώ, με την αξιοποίηση δύο ψηφιακών εφαρμογών μικτής πραγματικότητας, παροτρύνονται να ερμηνεύσουν τη νεολιθική ζωή δίπλα στη λίμνη.

Οι ψηφιακές εφαρμογές «Κάποτε στο Δισπηλιό» και «Έγκλημα στον Λιμναίο Οικισμό» σχεδιάστηκαν στο πλαίσιο της μεταπτυχιακής εργασίας της κας Μαρίας Μουστάκα στο Τμήμα Επικοινωνίας και Ψηφιακών Μέσων του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, είναι χωροευαίσθητες, η λειτουργία τους βασίζεται στην αναγνώριση της τοποθεσίας του χρήστη και υποστηρίζονται από ασύρματες, φορητές συσκευές (έξυπνα κινητά τηλέφωνα και τάμπλετ) χωρίς να απαιτείται σύνδεση στο διαδίκτυο. Οδηγίες εγκατάστασης των ψηφιακών εφαρμογών μπορούν να αναζητηθούν στον διαδικτυακό τόπο του Κ.Ε.ΠΕ.Α. Καστοριάς (https://kpe-kastor.kas.sch.gr/taleblazer/). 

 

 

 

Back to top button