Καστοριά

Η Σόνια Ευθυμιάδου με αφορμή τη σημερινή εκδήλωση για τον Γερμανό Καραβαγγέλη

Σήμερα είχαμε την τύχη να παρακολουθήσουμε την αφιερωμένη στον Μητροπολίτη Αμασείας Γερμανό Καραβαγγέλη σπουδαία ημερίδα που διοργάνωσε η Μητρόπολή μας. Ακούσαμε με προσοχή και τις τρεις εμπεριστατωμένες εισηγήσεις των ομιλητών:
πρώτα του κ. Μ. Τρίτου με θέμα τα αίτια και τις συνέπειες της Μικρασιατικής καταστροφής,
έπειτα του κ. Μπάκα με θέμα τον Καραβαγγέλη Αμάσειας Πόντου
και, τέλος, του Μητροπολίτη Λαγκαδά με θέμα τον Εθνοϊερομάρτυρα Πλάτωνα Αϊβαζίδη.
Όλες οι εισηγήσεις αναφέρονταν σε πρόσωπα και θέματα πολύ αγαπημένα!
Έγραφα για τον Πλάτωνα τον Σεπτέμβριο του 2011:
“Τον πρωτοείδα σε μια φωτογραφία δίπλα στον μεγάλο ήρωα του Μακεδονικού Αγώνα, τον Δεσπότη Καστοριάς Γερμανό Καραβαγγέλη. Στέκονταν οι δυο τους “προ του τάφου του Παύλου Μελά”, όπως έλεγε χαρακτηριστικά η λεζάντα της φωτογραφίας, ο Δεσπότης στητός κι αγέρωχος, κρατώντας την αρχιερατική του ράβδο κι όχι ακουμπώντας επάνω της, γιατί ήταν νέος και γεμάτος δύναμη, τα γένια του ολόμαυρα κι η ράβδος του σημάδι της εξουσίας που ήταν αποφασισμένος να ασκήσει, πριν ακόμη πατήσει το πόδι του εδώ, για το καλό και τη λευτεριά της Καστοριάς, ο ήρωας δεσπότης μας, λοιπόν, στητός κι αγέρωχος παρά το πένθος που του ‘χει ματώσει την καρδιά, γιατί δεν έχει περάσει ακόμα καιρός από τότε που το Παλληκάρι έγειρε κι έσβησε στη γη της Μακεδονίας που τόσο αγάπησε και γι’ αυτό ποτέ δεν εγκατέλειψε. Φοράει ο Δεσπότης τα άμφιά του τα κεντημένα και δίπλα στέκεται στα ολόμαυρα ράσα του ντυμένος, κρατώντας το εκκλησιαστικό βιβλίο και διαβάζοντας, μάλλον τρισάγιο, γι’ αυτό και είναι σκυφτός ο πρωτοσύγκελος Πλάτων, μία μορφή που δε διακρίνεις κάτι επάνω της που να φανερώνει τον ηρωισμό που ασφαλώς κρύβει μες στην καρδιά της. Ασφαλώς γιατί…”
Αυτά που έχω σημειώσει στο βιβλίο μου “Αθέατες πλευρές του Μακεδονικού Αγώνα” δείχνουν τη μεγάλη μου αγάπη στο πρόσωπο του Πλάτωνος. Κι αργότερα, όταν για μια 4ετία υπήρξα μέλος της Επιτροπής Ονοματοδοσίας του Δήμου Καστοριάς, πρότεινα τεκμηριωμένα ένας δρόμος της Καστοριάς να πάρει το όνομά του, αλλά δεν έγινε. Παρ’ όλα αυτά όμως η αγάπη μου για τον Πλάτωνα παραμένει αμείωτη, γι’ αυτό και στη σημερινή ημερίδα η φόρτισή μου ήταν δικαιολογημένα μεγάλη…
Από το Facebook της Σόνιας Ευθυμιάδου
 

 

Back to top button