ΑγροτικάΚαστοριάτελευταίες ειδήσεις

άροσις: Πώς κεφαλαιοποιεί τη στροφή των Ελλήνων στα όσπρια – Αύξηση εξαγωγών το 2022 και επιμονή στη bio σειρά

https://www.businessnews.gr/media/k2/items/cache/8628fcb6dc4f4a455780a68161d185b5_L.jpg?t=20221104_060044

Αύξηση εξαγωγών το 2022 και επιμονή στη bio σειρά.

Είναι γεγονός ότι εδώ και δύο χρόνια οι διατροφικές συνήθειες των Ευρωπαίων και των Ελλήνων, ελέω και της πανδημίας, έχουν αλλάξει.
Έρευνα του Πανεπιστημίου της Αμβέρσας που έλαβε χώρα μετά τα lockdown σε 11 χώρες της Ευρώπης, ανάμεσα στις οποίες και η Ελλάδα, ανέδειξε ότι οι καταναλωτές μείωσαν τις δαπάνες τους για έτοιμα γεύματα και αγόρασαν περισσότερα φρούτα, λαχανικά και όσπρια στρεφόμενοι σε μια πιο υγιεινή διατροφή κατά τη διάρκεια του lockdown.

Γράφει η Μαρία Μπακοπούλου

Εξάλλου, κατά τα ίδια στοιχεία, όσοι αναγκάστηκαν να μείνουν σπίτι τους δοκίμασαν επίσης νέες συνταγές και πέταξαν λιγότερο φαγητό, σύμφωνα με την έρευνα που διενεργήθηκε με δείγμα σχεδόν 11.000 καταναλωτών σε 11 χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

«Εν μέσω του lockdown οι άνθρωποι τρώνε πιο υγιεινά, μαγειρεύουν το δικό τους φαγητό και καταναλώνουν περισσότερα φρούτα και λαχανικά», δήλωσε χαρακτηριστικά η Σαρλότ ντε Μπάκερ, που συντόνισε τη συγκεκριμένη μελέτη στο Πανεπιστήμιο της Αμβέρσας στο Βέλγιο.

Καθώς εγκατέλειψαν τα γραφεία τους και μαγείρευαν στο σπίτι, οι καταναλωτές μείωσαν τις αγορές έτοιμων γευμάτων που απλά ζεσταίνονται στους φούρνους μικροκυμάτων σε όλες τις χώρες στις οποίες διενεργήθηκε η έρευνα – Αυστραλία, Βέλγιο, Χιλή, Ουγκάντα, Ολλανδία, Γαλλία, Αυστρία, Ελλάδα, Καναδάς, Βραζιλία και Ιρλανδία.

Αυτό η χρονική στιγμή ήταν η κατάλληλη για την άροσις, την εταιρεία οσπρίων από την Καστοριά, με έτος ίδρυσης το 1956 από τον Θωμά Στογιαννίδη, να μπει ακόμα πιο δυναμικά στην αγορά και σήμερα ακόμα και δυόμισι χρόνια μετά την πρώτη έξαρση της πανδημίας να συνεχίζει να συντηρεί αυτή τη στροφή, η οποία έγινε πιο έντονη τους τελευταίους μήνες λόγω και του κύματος ακρίβειας στα περισσότερα τρόφιμα.

Όσον αφορά το 2021, ο τζίρος της εταιρείας έκλεισε, κατά στελέχη της εταιρείας, χωρίς ανάπτυξη, μένοντας στα ίδια επίπεδα με το 2020, ενώ στο πρώτο 9μηνο του 2022, ο κύκλος εργασιών σημείωσε, σε σχέση με το αντίστοιχο του 2021, διψήφια ανάπτυξη τζίρου 14,5%

Κύκλοι από την άροσις επισημαίνουν ότι «από την εταιρεία έχουν πραγματοποιηθεί έρευνες που μας δείχνουν ότι η πίστη των καταναλωτών στην άροσις είναι πολύ υψηλή, με υψηλό ποσοστό παραμονής στη μάρκα». Από τα ίδια στελέχη επισημαίνεται ότι σε αυτή τη δύσκολη χρονική συγκυρία, όπου τα περισσότερα τρόφιμα στο ράφι έχουν αυξηθεί λόγω των ανατιμήσεων και του πληθωρισμού, «τα όσπρια είναι σχετικά οικονομικά, χορταίνουν, είναι θρεπτικά, γευστικά, και ‘‘ευέλικτα” στον τρόπο παρασκευής τους. Εξάλλου, αποτελούν μια από τις σημαντικότερες κατηγορίες τροφίμων που καλύπτουν διατροφικά την στροφή σε ιδιαίτερες διατροφικές συνήθειες της εποχής όπως: Vegan, Νηστεία, Gluten free αφού η συγκεκριμένη θεωρείται υγιεινή διατροφή και όχι μόνο για όσους έχουν δυσανεξία στη γλουτένη».

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της εταιρείας Τρύφωνα Φωτιάδη «η πανδημία ενίσχυσε την τάση για υγιεινή και πιο επιλεκτική διατροφή. Οι νέες τάσεις ενισχύουν τον προσανατολισμό των καταναλωτών στη γνώση και την «αθώα» κατανάλωση των τροφίμων. Τα όσπρια μόνο να ωφεληθούν έχουν από τις νέες τάσεις των καταναλωτών και οι πωλήσεις τους το επιβεβαιώνουν. Πλέον, η κατανάλωση των οσπρίων έχει κρατήσει το θετικό momentum από την εποχή της πανδημίας. Οι καταναλωτές αναμένεται να συνεχίζουν να επιλέγουν τα όσπρια για τη διατροφή τους καθώς οι αυξήσεις των τιμών άλλων προιοντικών κατηγοριών καθιστούν τα καθιστούν τα όσπρια ακόμα πιο ελκυστικά».

Μπορεί η μειωμένη αγοραστική δυνατότητα να έχει συμβάλει εν γένει στην ελάττωση των βιολογικών ως κατανάλωση κατηγορίας, ωστόσο, προς το παρόν, δεν έχει επηρεαστεί η σειρά βιολογικών οσπρίων της άροσις, τα οποία πλέον είναι σε όλες τις αλυσίδες σούπερ μάρκετ και διατηρούν. σύμφωνα με όσα τονίζουν τα στελέχη της εταιρείας, τη χαμηλή τιμή τους.

Κατά τον επικεφαλής της άροσις, ωστόσο, η ακρίβεια των τελευταίων μηνών έχει ωθήσει πολλούς καταναλωτές σε όσπρια ιδιωτικής ετικέτας. «Ήδη διαφαίνεται η στροφή των καταναλωτών σε όσπρια ιδιωτικής ετικέτας, αλλά παράλληλα και η ενίσχυση των premium Brands, που ο καταναλωτής συνεχίζει να επιλέγει και να ξεχωρίζει γιατί ανταποκρίνονται στα υψηλά standards που έχει θέσει».

Προσθέτει, δε, ότι λόγω της κατάστασης είναι σίγουρο πως και στο άμεσο μέλλον θα συνεχιστούν οι αναταράξεις στην παραγωγή της Α’ ύλης, και λόγω κλιματικής αλλαγής αλλά και άλλων αστάθμητων παραγόντων, ενώ στο ίδιο σημείο αναφέρει ότι οι αυξήσεις σε Α’ ύλη και ενέργεια επηρεάζουν αρνητικά τη λειτουργία των επιχειρήσεων οσπρίων και οι αυξήσεις στο ράφι αναμένεται να συνεχιστούν.
Σε αυτό το πλαίσιο, επηρεάζεται και η κερδοφορία των επιχειρήσεων, με την έκταση του φαινομένου να εξαρτιέται από τη διάρκεια και την ένταση αυτών των επιπτώσεων γενικότερα.

Όπως τονίζει ο κ. Φωτιάδης θα υπάρξουν προωθητικές ενέργειες σε σχέση με την περαιτέρω ενίσχυση της κατανάλωσης, λόγω της σημερινής πληθωριστικής συγκυρίας, ενώ θα ‘’τρέξουν’’ και άλλες ενέργειες προς αυτή την κατεύθυνση όπως digital και τηλεοπτικά σποτ.

Παράλληλα, η άροσις εξακολουθεί, μετά την πανδημία, να συντηρεί την εξωστρέφειά της, καθώς συνεχίζει τις εξαγωγές οσπρίων τόσο στην Ευρώπη, σε χώρες όπως Γερμανία, Βρετανία, Βέλγιο, στις Σκανδιναβικές χώρες, στις ΗΠΑ, Καναδά, Αυστραλία, Σαουδική Αραβία και Κατάρ, με το μερίδιο αγοράς επί του συνολικού τζίρου να αγγίζει το 20% για το 2022.

businessnews.gr

 

 

Back to top button